KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Varesina Platta - kávéteszt

Varesina Platta kávé kávétesztA Varesina Caffe egy olasz, családi pörkölőüzem, amely 1919 óta készít minőségi kávét az Alpok lábánál. Az egyedi aroma titka a különleges keveréknek köszönhető, mely 20 különböző típusú kávébab felhasználásán és egyedi pörkölési eljárásán alapul. A különleges kávéválaszték pörkölésének lépései és a családi titkos receptek - melyek generációról generációra öröklődnek -, hozzájárulnak a Varesina kávé telt ízéhez, összetéveszthetetlen aromájához és csodálatos krémjéhez. A kávé frissességének köszönhetően felejthetetlen élményt nyújt minden kávéfogyasztó részére, ez okból soroljuk a „gourmet caffe” kategóriájába. A Platta népszerű kávékeverék, a Maffina család egyedi receptúrája alapján. Ez a típus örvend a legnagyobb népszerűségnek vásárlóink körében. A 60% arabika és a 40% robuszta keverék kiváló, karakteres és krémes espresso-t eredményez. Azoknak a partnereknek ajánljuk, akik az olasz kávét részesítik előnyben.- tudtuk meg a forgalmazó cégtől.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Varesina kávé hivatalos forgalmazójától, az AG FOODS Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Varesina Platta

Ár: 4990 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 Varesina Platta csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
6
3
5
18
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
6
2
5
16
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
4
5
3
6
18
Jobog/Rancilio Lucy
5
5
2
4
16
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
4
7
3
6
20


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Kibontva normál pörkölésű, vannak közte egész világos bécsi pörkölésű szemek is. A szemek mattak, olajkicsapódás nem látható. Csapolás közben krémes, de hamar kezd kiszőkülni, ekkor jobb megállítani. Finomabb őrlést igényel az átlagosnál. Normál és alacsonyabb hőmérsékletű vízzel készítve kesernyésbe, citrusos savanykásba megy át. Ha ezt érezzük, akkor emeljünk a víz hőmérsékletén, jót tesz neki. Ekkor összetettebb ízek bontakoznak ki, és társul egy kevés mogyorós jegy is mellé. Összességében nem egy  íz kavalkád, elsősorban azoknak ajánlom, akik a gyengébb, nem túl „erős” kávékat szeretik.

Monyesz

A babok közepesen pörköltek, olajosság nélkül. A kávé illata kellemes, daráláskor étcsokoládés illatot éreztem. Viszonylag egyszerű kávé, stabilan képes hozni egy szintet, igaz annál többre nem képes. Nem igényel túl finom darálást, nálam ilyenkor kellemetlenül keseredni kezdett. Világos mogyoróbarna a crema, ami ha nem is túl vastag, de jól tartja a cukrot. Ugyanakkor lefőzéskor szinte minden esetben, ha az eszpresszónyi mennyiséget főztem le, a vége kiszőkült, így ebből a szempontból nem mondhatnám jobbnak az átlagosnál. Az értékelés szempontjából a neheze most következik ! Szinte lehetetlen különböző ízekről írni, az egész egy íz, leginkább kávéízű kávénak fogalmaznám meg. Érződik némi földimogyorós beütés, utóízben egy kis mokkás jelleg, de ezek nem tudják a testességet megadni a keveréknek. Talán ez a legnagyobb hiányossága ! Meg talán az erénye is ? Szinte bármikor fogyasztható, igaz 10 perccel utána már nem is emlékszem, hogy mit ittam, illetve ittam-e kávét… Feltétlenül risztrettóként ajánlom fogyasztásra !

Blaze

A kávébab pörkölése egyenletes, közép barna pörkölés csakúgy mint az előző Varesina mintánál. Olaj, zsírosság még nincs a babok felületén – daráláskor mokkás, pörkölt magvas illatot áraszt. A kávé krémje mogyoróbarna színű, szép tigris mintás, vastagsága teljesen jó.  A cukrot szépen tartja, kevergetés után egyenletesen záródik és olajos lenyomatot hagy a csésze falán. A kávé ízé nem túl bonyolult: mokkás íz mellett mandulás vonala van, utóíze igen hosszan érezhető.  Ez is mokkás, nagyon enyhén füstös ízzel kombinálva.  Nem túl testes kávé, azonban koffein tartalma igen magasnak tűnik. Kapucsinóban nekem nemigen ízlett, én inkább eszpresszónak vagy risztrettónak ajánlanám. Egyszerű, nem túl bonyolult ízvilágú kávé: könnyen korrekt kávé készíthető belőle. Olyan tipikus olasz bár keveréknek érzem, de nem kiugró semmilyen irányban sem.

Jobog

A babok egészen szárazak, világos pörkölésű anyag. A kávé krémje dús, könnyen mutat tigriscsíkosságot, az ital  tiszta krémként bugyog elő a gépből. Olajossága jó. Testessége gyenge, legföljebb közepes. Alap íze enyhe, némiképp fanyar étcsokoládés-kakaós, némi füst ízzel vegyítve. Nem mutat túlzottan erős aromákat. Savanykásság vagy kesernyésség sem mutatkozik. Nem különösebben finom ízű kávé, egy jó közepes keverék. Utóíze hosszú, ámbár ez sem különösebben finom. Semmi baj nincs a kávéval, de nem égette be magát a tudatomba lángoló betűkkel. Risztrettóként némileg koncentráltabb, de nem finomabb ízekkel talán jobb. A tejben jó közepes, az enyhe aromák könnyen elvesznek a tejkrémben.

SiD

Ez a Varesina keverék komoly kihívás elé állított. Az átlagosnál finomabbra kellett őrölni és csapolás közben gyakran kiszőkült még karos géppel is. Ideális körülmények között a krémje középbarna, és a cukrot jól tartja. Íze kiegyensúlyozott, kerek, nincsenek kiugró ízösszetevők, ezért aztán nehéz határozott ízeket definiálni, de mivel most muszáj, ezért azt mondanám, hogy alapvetően kakaós (kakaó alatt itt most egy kakaós tortaszeletet képzelek el, tehát semmiképpen ne gondoljunk kesernyés, étcsokoládés élményre), enyhe gyümölcsösséggel, földimogyorós utóízzel. Ideális keverék tejes italok alapjának, nekem kapucsínónak fogyasztva ízlett a legjobban.
 


varesina platta kávé kávébabokvaresina platta kávé csapolásvaresina platta kávé csapolás
varesina platta kávé eszpresszóvaresina platta kávé krémvaresina platta kávé eszpresszó és kapucsínó

Összegzés: Közepes pörkölésű kávébabok, felületükön olajosság nélkül. Az átlagosnál picit finomabb darálást igényel. Krémje kellően vastag, a cukrot jól tartja, keverés után szépen záródik, és kitart a fogyasztás végéig. Nem egy bonyolult ízvilágú keverék. Alapvetően kakaós-csokoládás, mokkás íz, mogyoróval a háttérben. Többek megfogalmazása szerint kávéízű kávé. Testessége közepes. Utóíze hosszú, döntően mokkás jegyekkel és némi füst aromával megspékelve. Ez a blend egy teljesen rendben lévő keverék, amely nem kínál semmi különlegeset. Csapoláskor figyeljünk a kiszőkülésre és egyből állítsuk le, mert ilyenkor kesernyés ízekkel büntet. Nincs határozott ajánlásunk, gyakorlatilag egy mindenes keverék.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!