KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Rocket Giotto Premium Plus bemutató - Technikai részletek

Tartalomjegyzék

Technikai részletek


A tiszteleltet parancsoló, 4kg súlyú E61-es fej mögött vajon mit rejthet a kasztni?
Nos, a Giotto legfontosabb építőeleme az 1,8 literes, vízszintes fekvésű, henger alakú réz bojler, 1200W-os fűtőbetéttel ellátva, mely a gyártó állítása szerint ötször hosszabb életű, mint az átlagos fűtőbetétek.
A hengerpalást két zárófedele vastag bronzból van a jobb hőtartás és gőzteljesítmény végett, valamint az egész bojler nikkel bevonatot kapott a réz oxidáció megelőzése végett.
A gyártó 40%-kal jobb gőzteljesítményt ígér más bojler konstruckciókhoz képest.
A készülék hőcserélős (HX) rendszerű, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üzemmeleg állapot elérése után a felhasználó képes egy időben kávét csapolni és tejet gőzölni anélkül, hogy az egyik folymat befolyásolná a másikat.
A készülék víztartálya 2,9 literes, mely a csészemelegítő platón lévő fedél lemelése után felülről utántölthető. A tartály talpszelepes, így nem lógnak bele szilikoncsövek, ez nem csak elegánsabb, de a kiemelése és visszahelyezése is sokkal kényelmesebb így.
Ahogy azt korábban említettem, az E61-es fej a klasszikus, karral működtethető változat.
Egy csapolás röviden úgy történik, hogy felhelyezzük a szűrőtartókart a fejre, majd a kis kart az alsó holtpontpól a felsőbe mozdítjuk. A két végpont között félúton megnyílik a pre-infúziós (előáztató) kamra, a felső végponton pedig beindul a vízpumpa és megkezdődik a csapolás. A csapolás végén, amikor a kart visszaállítjuk az alsó végállásba, megnyílik az E61 túlnyomásszelepe és a csepptálcába üríti a fejben lévő nagynyomású zaccos vizet, akárcsak a háromjáratú mágnesszeleppel ellátott gépek, azzal a különbséggel, hogy esetünkben a szelepet nem egy mágnestekercs működteti, hanem mi magunk, mechanikusan. A kis karocska kezelése egyébként sokkal jobb móka, mint pusztán egy gombot megnyomni és egyben igazi retró hangulatot ad a kávékészítésnek.


Technikai részletek kicsit mélyebben

rocket_giotto_kévéfőző_hőcserélő
A hőcserélős működési elv lényege, hogy a víztartályból szivattyúzott víz a bojler belsejében található hengeres testen (ez a hőcserélő) keresztüljutva melegszik fel a megfelelő hőmérsékletre. A bojlerben a gőzfejlesztéshez forrósított vizet a gép közel állandó hőfokon tartja, így a hőcserélőn áthaladó víz is közel állandó hőmérsékletű lesz, mire eléri az E61-es fejet.

A hőmérséklet szabályzását nem thermoszát végzi, hanem egy ipari minőségű nyomásszabályzó. Míg a thermosztátos vezérlés esetén akár 7°C-os vagy nagyobb hőlengés is előfordulhat, addig a nyomásszabályzó 1°C-on belül tartja a vízhőmérsékletet. A víz szállításáért egy Ulka rezgőszivattyú felelős, mely egy 10 bar maximális nyomásra kalibrált ipari minőségű túlnyomásszeleppel (OPV) van ellátva. Az OPV-n kívül találhatunk még egy automata légtelenítő szelepet is, így a talpszelepes víztartály kiemelése és visszahelyezése során sem tud fellevegősödni a hidraulikus rendszerünk.
A bojler vészhelyzet esetére egy biztonsági túlnyomásszeleppel és egy resetelhető biztonsági thermosztáttal is el van látva.
A víztartály elektronikus vízszint ellenőrzéssel van ellátva, ha fogytán a víz, az elektronika leállítja a csapolást és villogtatja az előlapon található zöld lámpát.
A forróvízcsap a bojlerből vételezi a vizet. A lecsapolt mennyiséget az elektronika automatikusan utántölti, így a bojlerben mindig azonos a vízszint.
A bojler is rendelkezik automata légtelenítő szeleppel, mely felmelegedéskor légteleníti, kihüléskor pedig a fellépő vákuum alól mentesíti a bojlert.

rocket_giotto_kévéfőző_bojlerrocket_giotto_kévéfőző_figyelmeztetésrocket_giotto_kévéfőző_víz

Csapoljunk eszpresszót!


A készülék bekapcsoláskor ellenőrzi a bojler vízszintjét, ha nem elégséges, akkor automatikusan utántölti a víztartályból.
A bekapcsolástól számított 9-10 perc után a gép eléri a kívánt bojlernyomást.
(kb félidőnél hallhatjuk, ahogy a bojler légtelenítő szelepe lezár: némi sziszegés és a csészemelegítő plató pár másodperces rezonálása jelzi).
Az addig folyamatos fűtés ekkor kikapcsol és a továbbiakban már csak percenként 10-15mp-re kapcsol be újra, de ez még nem azt jelenti, hogy a készülék elérte az üzemi hőmérsékletét, hiszen a 4kg-os E61-es fej ilyenkor még kézzel megérinthető, éppen csak langyos, a fejen keresztül csapolt víz a csészében mérve kb 60°C-os.
Adjunk a gépnek még további 15-20 percet, hogy kellőképpen be tudjon melegedni.
Összességében a bekapcsolástól számított 30 perc éppen ideális.
Biztos, ami biztos, a tesztelést úgy kezdtem, hogy három órára bekapcsolva hagytam a gépet.
A csészemelegítőre pakolt csészéim már kellemesen forrók voltak a három óra elteltével.

rocket_giotto_kévéfőző_csészemelegítés

A manométer 1 bar-nál állapodik meg, ilyenkor egy kattanás jelzi, hogy a nyomáskapcsoló lekapcsolja a fűtést.
Próbaképpen felkattintom az E61-es kart és kiengedek némi vizet a fejen keresztül.
Nem zubog, nem gőzölög, nem áll ösze egy folyamba, csak simán, esőként zuhog a felsőszűrőből. Hmmmm…
Csapoljunk egy eszpresszót! A kávé szépen lejön, vastag krémmel, de mintha a krém egy picit világosabb lenne az ideálisnál és hiányzik a tigrismintás textúrája is. A kóstolás beigazolja a gyanúmat: nem elég magas a vízhőmérséklet, a kávé kicsit kesernyés, az ízek nem nyílnak meg eléggé.
Hőmérő elő, mérés csészében: 82°C. Kevés!
Szerencsére a Giotto vízhőmérsékletének beállítása gyerekjáték: a csészemelegítő platón található 4 csavar kitekerése és az alatta található légterelő lemez eltávolítása (szintén 2 csavar) után hozzáférünk a nyomásszabályzóhoz.
Néhány 360°-os tekerés a Sirai nyomásszabályzó állítócsavarján és folyamatos méricskélések után végül 1,2 bar-on állapítottam meg az ideális bojlernyomást. A csészében mért vízhőfok ilyenkor már eléri a kívánatos 85°C-ot. A nagyobb internetes kávéfórumok átböngészése szintén az 1,2 bar-t igazolja, a Giotto felhasználók nagy része erre az értékre esküszik.