KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Maromas Orphea - arab és finom

maromas_orphea_kávétesztMás kávégyártókkal ellentétben a MAROMAS a kávé arab országokbéli gyökereihez nyúlik vissza. Mindezt kiegészíti a különböző kávéfajták és a hozzájuk tartozó egyéb termékek portfoliójává. Mindez a núbiai hegyek kecskepásztoránál kezdődik és Dubai csillogó-villogó városán át tart a nemzetközi kávéguruk mindig fejlődő, modern világába. MAROMAS LLC nem egy ősrégi cég, hanem inkább egy dinamikus profikból álló csapat, akik ezen állandóan fejlődő kultúra minden kihívására azonnal tudják a választ. Nem elsősorban a már megörökölt értékeinkre vagyunk büszkék, hanem a legfontosabb értéket a fogyasztóink jelentik illetve az ő elégedettségük. Célunk a legmagasabb nemzetközi standardok és a tökéletes kávé. Kávéinkat különböző országokban pörkölik más-más országok specialistái, ez a legtökéletesebb végterméket garantálja. Például ki tudna finomabb espresso kávét pörkölni egy olasz pörkölőmesternél? Vagy ki tudna megfelelőbb filterkávé fajtákat termeltetni a német Kaffehausoknál? Éppígy tiszteljük azoknak az embereknek a szokásait akik az Észak-Amerikában divatos hosszú kávékat kedvelik. Ez különböztet meg bennünket másoktól és büszkék is vagyunk erre - tudtuk meg a forgalmazó cégtől.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Maromas kávé hivatalos forgalmazójától, az European Coffee Trading Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Maromas Orphea

Ár: 7080 Ft/kg, Forgalmazó adatai
maromas_orphea_kávéteszt_csomagolás 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
8
4
5
21
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
8
4
4
19
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
5
8
3
5
21
Jobog/Rancilio Lucy
4
7
4
6
21
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
4
7
4
4
19


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Az általam kedveltnél világosabb pörkölésű szemek, kicsit meg is ijedtem tőle. Szerencsére csak addig tartott, amíg meg nem, kóstoltam. A babok nagyon aprók, robusztadúsnak tűnnek, de ebből nem sokat lehet érezni, jól eltalált keverék. Nagyon finom őrlést kíván, és még így is kicsit jobban kiszőkül a lefolyás végére. Az ízével nincs gond, aki teheti kóstolja meg mindenképpen. Étcsokis, enyhén savas gyümölcsös ízkombináció teljes harmóniában. Más ízt nagyon nem is érezni benne, de nincs is rá szükség, jó fogyaszani! Kapucsínónak is nagyon finom volt.

Monyesz

A babok világosabb pörkölésűek, kissé fényesek, viszonylag sok köztük az apró kerek szem. A lefőzéskor nem sokat kellett állítani a darálón illetve játszani a hőmérséklettel. Azért a magas hőfok nem tesz jót az ízeknek, de egyébként egy toleráns keverék. Az ízek nagyon összetettek, és harmonikusak, egy kellemes selymes csokoládét, ami mellé  finom nektáros jelleg társul, és majdnem tejcsokisba megy át az ízhatás. Mellette finom mogyorós, grillázos íz jelenik meg. A gyümölcsös jegyek hiányoznak, de minden íz fura is lenne egyszerre, bár ennek a blendnek az ízek összetettségében és harmóniájában van az ereje ! A crema is rendben van: szép barna, végig megmarad a kávén, a cukor szépen nyeli el és záródik utána, igaz a lefőzés vége felé azért hajlamos kiszőkülni, és nekem az egy hét alatt észrevehetően öregedett is, igényelte a daráló utánállítását. Nagyon jó risztrettónak, és bár kapucsínónak sem rossz, mégis inkább önmagában érdemes fogyasztani.

Blaze

A kávébab egyenletes, világosabb pörkölésű : olaj kicsapódás ezért nincsen. Az őrlemény illata kellemes mokkás. A kávé krémje szép mogyoróbarna és tejkaramella közötti árnyalatú, vastagsága kiváló : a cukrot tartja, kevergetés után záródik, szép lenyomatot hagy a csésze falán. A kávé igen komplex ízeket hordoz : édeskés gyümölcsös, nektáros ízeket mutat, melyet egy kis mandulás-mazsolás íz kisér.   Utóíze nem túl erős, hosszú : főleg mandulás mokkásnak mondanám.  Tejes italokban kiválóan produkált ez a kávé, de nálam risztrettóként volt a befutó (de én nem is vagyok nagyon nagy rajongója a tejes italoknak ezt be kell valljam). A kávé igen lágy, krémes már-már selymes ízű : nagyon eltalált keverék, én egy igen finom desszertkávénak mondanám. Kellemes meglepetésnek bizonyult mindkét Maromas keverék, mely tesztelésre érkezett.  Szívesen kipróbálnám a többi terméket is.

Jobog

A kávészemek fakó középbarnák, matt felszínűek (közepesen erős pörkölés). Krémje közepesen sötét mogyorószín. Jó vastagságú és megtartású, könnyen ad tigriscsíkos mintázatot. Meleg géppel készítve erős étcsokoládé ízű ital, frissen emellett átmegy egy fűszeres, leginkább piroskpaprikás ízbe is. Olajossága nagyon jó, testessége nem teljes. Utóíze finom, erős és hosszú, abban némi füstös-mokkás árnyalat is megjelenik, de nem olyan mértékben, hogy elrontaná az íz élményt. Hűvösebb csapolás esetén krémként bugyog elő a kifolyócsőrön keresztül. Ilyenkor gyümölcsös aromákat is előcsalhatunk a keverékből, és testsége fokozódik, igen jó, a számban-torkomban megülő krémesség-érzettel dúsul. Utóíze így enyhébb de tartós és a füstös-mokkás jegytől is ment marad, ellenben felmutat némi fűszerességet. Sokáig tartja a krémesség-érzést. Tejjel jól használható.

SiD

Viszonylag kis méretű kávészemekből áll a keverék, mely közepesen pörkölt, a babok színe szürkésbarna, felületük matt. Alacsonyabb hőfokon csapolva krémje középbarna, a cukrot nem tartja meg, de az süppedősen süllyed alá és a krém a kevergetés után is megmarad. Magasabb hőfokon egészen sötétbarna, homogén színű krémet képes produkálni, de ez nem az ideális ennek a keveréknek. Alacsonyabb hőfokon a kávé íze rozskenyeres, köményes, ahogy haladunk a magasabb vízhőmérséklet irányába, az ízek átváltanak az étcsokoládék enyhén fanyar-kesernyés világába és megjelenik egy mogyorós (nem földimogyorós) utóíz. A kávé nekem valahol a két ízvilág között félúton ízlett a legjobban, sűrű risztrettónak csapolva, ekkor a kesernyés ízek még alig jelennek meg. Tejes ital készítésekor inkább alacsonyabb hőmérsékleten csapoljuk és ne ragaszkodjunk a 25mp-es lefolyási időhöz!

maromas_orphea_kávéteszt_kávébabokmaromas orphea kávé csapolásmaromas_orphea_kávéteszt_pavoni
maromas orphea csapolásmaromas orphea kávé krémmaromas_orphea_kávéteszt_kapucsínó 

Összegzés: Közepes pörkölésű szemek, krémje mogyoróbarna, jó vastagságú. A cokrot tartja, és a fogyasztás végéig megmarad, lenyomatot hagyva a csésze oldalán. Íze csokoládés, nektáros, gyümölcsös kombináció, melyben felbukkan némi mandulás, mogyorós jelleg, jól eltalált arányokkal. Selymes, harmónikus ízkombináció, nagyon egyben van ez a keverék. Utóíze közepesen hosszú, mokkás jellegű pici füstel és fűszerességgel. Testessége jó. Érdemes odafigyelni arra, hogy viszonylag gyorsan öregszik, és ezt korrigáljuk a daráló folyamatos utánállításával. Risztrettóként fogyasztva a legjobb, de kapucsínónak és eszpresszónak is nagyon finom volt. Bátran állíthatjuk, hogy az eddig kóstolt Maromas keverékek kellemes meglepetést okoztak, érdemes megkóstolni őket.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!