KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Costadoro Master Club Caffé 100% Arabica

costadoro master club caffé kávétesztA Costadoro név több mint egy évszázada egyet jelent a minőséggel a kávéforgalmazásban és az idők során sikerült ötvöznie a hagyomány erejét és a tapasztalatot a legkorszerűbb új technológiákkal. A Torino belvárosában 1890-ben megnyílt családi pörkölőüzemtől mára eljutottunk egy modern, Európában és Olaszországban több üzemmel és lerakattal rendelkező cégig mely évről évre növeli forgalmát. Hosszú út áll mögöttünk, mely során mindig nagy elhivatottsággal és kellő körültekintéssel dolgoztunk. Ma a Costadoro partnereinek sikert és megkülönböztetett figyelmet garantál egy olyan piacon, ahol egyre inkább előtérbe kerül az ízlés és a minőség. A Coatadoro Master Club Caffé 1000 grammos csomagolásban kapható szemes kávékeverék, 100%-ban minőségi arabika kávéból, mely guatemalai, costa rica-i, salvadori, brazil és kenyai ültetvényekről származik. A szemekből finom, könnyű, illatos kávét kapunk melynek elkészítése nagy szakértelmet igényel. - tudtuk meg a forgalmazó cégtől.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Costadoro kávé hivatalos forgalmazójától, az Cooperline Studio Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Costadoro Master Club Caffé 100% Arabica

Ár: 8640 Ft/kg, Forgalmazó adatai
costadoro master club caffé csomagolás 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
2
9
4
5
20
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
2
9
4
6
21
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
2
7
4
6
19
Jobog/Rancilio Lucy
2
9
3
8
22
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
2
8
3
5
18


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Magas arabika tartalmúnak tűnik a keverék. Aránylag finom örlést igényel, de már láthatóan kicsit fáradt kezd lenni, ez ennek is betudható. Érdemes felfelé vinni a főzési hőmérsékletet, meghálálja. Nekem a legjobban akkor ízlett amikor enyhén fortyogós vízzel egyenletes mogyoróbarna krémet tudtam produkálni. Ekkor tartósabb is lett a krém, egyébként (főleg a kapucsínós csészében) túl hamar oszlásnak indult. A krém vékony, a cukrot nem tartja, kevergetés után záródik, de nem túl tartós. Az íze meglepő ezek után. Kellően testes, átalában ez hiányzik a magas arabikás keverékekből. Picit kesernyés, picit bogyósgyümölcsös, egy picit nektáros. Mindenből kaphatunk egy kicsit, de semerre nem húz el. Mandulás kísérettel, és aránylag hosszan tartó utóízzel. Semmi kellemetlen vagy zavaró mellékíz. Remek, jól kidolgozott desszertkávé, jó vele ínyenckedni. Tejjel is jól harmónizál, finom kapucsínókat készíthetünk belőle.

Monyesz

A babok kissé fényesek, egyenletesen pörköltek. Az első lefőzések szörnyen sikerültek ezzel a blenddel: világos crema, ami már szinte ránézésre "elolvadt", majdnem citromosan savanyú, és jellegtelen ízek. Aztán eltalálva a megfelelő hőfokot, a crema színe helyre rázódott, némileg vastagodott is, bár végig gyenge maradt, a cukrot tartás nélkül nyelte el. De ez megbocsátható, mert az ízek még többet javultak, és szinte az egész ízpalettát lezongorázta a kávé a lágy gyümölcsöstől a nektáros, kissé étcsokis, mogyorós-manduláson át a csípősen fűszeresig. Ehhez a darálás finomra vétele és nálam erőteljes vízhőfok emelés volt szükséges. A lefőzés vége felé mindig szőkült a crema, feltétlenül figyelni kell a rövid lefőzésre ! A kávé az ízek lágysága, összetett harmonikussága mellett a testesség tekintetében is meglepően jó volt. Ugyanakkor nem volt egy abszolút vezéríz, de attől függetlenül a kávé felejthetetlent nyújtott. Negatívumként csak annyit tudok felhozni, hogy a tökéletes főzethez jól el kell találni a beállításokat (darálás, vízhőfok), mert különben a kávé nagyon képes a várt ízektől eltérni. Gyakorlatilag a tesztanyag el is fogyott a próbálkozásokra !
Kapucsínónak sajnálnám ezt a nagyszerű keveréket „elpazarolni”, sokkal inkább magában fogyasztva ajánlom, amúgy is nagyon itatja magát.

Blaze

A kávébab egyenletes, közepesen sötét pörkölésű. Egy kevés kis zsír van a babok felületén, olaj még nincsen.  A hozzám érkezett teszt anyagban igen sok a törött, sérült bab. A kávé krémje mogyoróbarna színű, nem vastag – a cukrot nem igen tartja, kevergetés után nem szépen, nem egyenletesen záródik. Gyenge, olajosság mentes krém. A kávé kakaós, marcipános és egy halovány gyümölcsös-nektarin íz is érezhető. Igen kényes az elkészítésre, igényeli a jól felfütött gépet. Utóíze közepesen hosszú és mokkás alapízű egy kis füstösséggel. Tejes italnak is igen jó ez a kávé, risztrettóként igen kiváló. Testessége jó, igen kellemes jó keverék. 

Jobog

A keverék enyhe zsíros fénnyel csillogó szemein itt-ott erősebb hőhatás nyoma is megfigyelhető. Az őrlemény rendkívül olajos, a rögösödés megszüntetésére és eszközeink tisztántartására fokozottan kell ügyelnünk. A krém vékony, világos. A lefolyás végére nem is annyira kiszőkül, inkább színtelenné válik, ebben az állapotában inkább már ne kerüljön a csészébe, akár a z előírt 25 másodperces lefolyási idő sérelmére is. Ha magasabb hőmérsékleten mogyorószín krémmel készítjük, akkor az italt befedő gyenge krém ellenére is a fogyasztás közben jó krémesség érzetet kelt, ebben nyilván a jó olajosság is közrejátszik. Nagyon jó olajosság jellemzi ugyanis a kávét. Közepes testesség, az íz spektrumban egy kis vizes hatást keltő hézagot tapasztaltam néhány csapolásnál, ami rongálja a testesség érzetet. Finom virágos-gyümölcsös karamellás ízű ital. Diszkrét, kiválóan összehangolt ízeket élvezhetünk. A finom, kellemesen kiegyensúlyozott utóíz tartós, és tovább viszi a jó olajosság érzetét. Végére enyhe füst és enyhe tonik aromával dúsul. Ízei tehát finomak, ám nem különösebben intenzívek. Risztrettóként egészen kiváló, hőfoktól függően rumos, marcipános, mazsolás, virágos ízeket vonultat fel. Így aroma intenzitása is javul. Ez a készítési mód nyerte el leginkább a tetszésemet. Kapucsínóként finom italt kapunk a kávéból, ámbár kissé elvész a tejben a kávé íze.

SiD

Ez a kávé jól megdolgoztatott a sikerért. Az első csapolások nem sikerültek, mert nem volt elég finomszemcséjű az őremény és a kávé már egy picit fáradtnak tűnt: a Pavoninál a kar felhúzása után szinte azonnal átcsöpögött. A csapolás nem egyszerű, a krémképződés minimális, a kávé hamar kiszőkül. Ami célra vezet: a magas vízhőmérséklet, egy és kétcsészés kosár esetén is magas dózis és a rövidre csapolás. Ahogy már írtam, a kávé krémje egészen vékonyka, de azért kevergetés után még megmarad. Törekedjünk arra, hogy a krém színe mogyoróbarna legyen! A kávé íze grillázsos alapon nyugszik, normál lefolyási idő mellett bogyós gyümölcsösséggel, lassabb lefolyás esetén kakaós ízzel kiegészülve.
Utóíze pörkölt földimogyoróra emlékeztet. Nagyon kellemes és hosszan tartó az utóíz, nem érdemes kísérő itallal lezavarni. A kávé érdekessége, hogy dupla dózisból (14-16g) csapolt szimpla esetén megjelenik egy erős marcipános íz, a földimogyorós utóíz jelenléte is erőteljesebb lesz és az eszpresszó konzisztenciája ilyenkor tűnik ideálisnak: kellően olajos, selymes érzést ad, a krémképződés is javul. Ajánlom rövid risztrettónak csapolva, de tejes italok alapjául is kitűnő.


costadoro master club caffé kávébabokcostadoro master club caffé csapoláscostadoro master club caffé kioldódás
costadoro master club caffé eszpresszócostadoro master club caffé kapucsínócostadoro master club caffé eszpresszó és kapucsínó

Összegzés: Enyhe zsíros fénnyel csillogó, egyenletes, közepes pörkölésű kávébabok. A krém világosbarna és elég vékony, a cukrot csak alig-alig tartja, és csapoláskor hamar kiszőkül. A csapolás sikerének a kulcsa a magas vízhőmérséklet és a megfelelő darálási finomság belövése. A helyes beállítást kimagasló ízélménnyel hálálja meg. Harmonikus, lágy, tökéletesen megkomponált és kiegyensúlyozott keverék. Ízvilága a bogyós gyümölcsöstől kezdve a nektáros, virágos-mézes ízeken át, a karamellás, marcipános aromákig szinte mindent felvonultat. Mindezt úgy sikerült megalkotni, hogy nem egy összevissza ízkavalkádot, hanem egy arányaiban tökéletesen összehangolt keveréket kapunk. Testessége jó, és utóíze kellemesen hosszú. Semmi kellemetlen vagy bántó íz. Mindenképpen próbáljuk ki risztrettónak, mert így élvezhető legintezívebben, de eszpresszónak, vagy tejes italok alapjának is nagyon finom.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!