KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Óriási razzia a maffia kávézójában

café de paris rómábanOlasz csendőrők és vámtisztek csaptak le szerdán Róma egyik legismertebb kávézójára, a Café de Paris-ra, mely még az 1960-ban készült Dolce Vita filmben is feltűnt, mivel azt gyanítják, hogy a kávézó a 'ndrangheta délolasz bűnszervezet egyik pénzmosodájaként és pénzgyűjtőhelyeként szolgált – jelentette a Corriere della Sera című olasz napilap.
Az eset azért is kapott nagy figyelmet, mivel az olasz bűnszervezetek jelentős vagyon felett rendelkeznek, és egyes becslések szerint a maffia termeli meg az olasz GDP több mint 7 százalékát, egyedül a 'ndrangheta éves bevételét 35 milliárd euróra teszik a szakértők.

Több egyéb rendőri intézkedés is történt az olasz fővárosban a keddi nap folyamán, 200 millió euró értékben foglaltak le autókat, ingatlanokat és egyéb ingóságokat, mivel a hatóságok azt gyanítják, hogy ezek a maffia tulajdonában állnak. A Café de Paris mellett több más étteremre és kávézóra is kiterjedtek a rendőri ellenőrzések a Colonna Antonina, és a Leonida Bissolati utcák környékén.

A legfőbb olasz maffiaellenes ügyész, Pietro Grasso szerint mindez azonban csak a jéghegy csúcsát jelenti. A Dél-Olaszországban törvénytelenül szerzett pénzeket Közép- és Észak-Itáliában igyekeznek tisztára mosni a bűnszervezetek, Róma is egyre inkább átitatódik az Olaszország déli részéről származó törvénytelen pénzekkel.

A 'ndrangheta bűnszervezet, mely Európa drogkereskedelmének (kokain) jelentős részét ellenőrzi, zömmel a délolasz Reggio Calabria tartományban működik, az illegális ügyletek mellett egy sor más, legális üzletben is benne van (éttermek, szupermarketek, építőipar). Körülbelül 100 család alkotja a maffiacsoportot, és 4-5 ezer taggal rendelkezik. Ezek a családok szegény calabriai kisvárosokban és falvakban koncentrálódnak, van olyan falu például (San Luca, ami a 'ndrangheta központjának is tekinthető), ahol az összes férfi a 'ndrangheta-hoz tartozik. A bűnszervezetnek kiterjedt nemzetközi hálózata is van, nagyrészt az olasz migrációnak köszönhetően, Németországban, Franciaországban, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában is jelentős pozíciókkal rendelkezik. Az ott székelő vezetők legtöbbször San Luca-ba jönnek a 'ndrangheta találkozóira. A szervezeten belül többször is klánháború robbant ki, melyek több száz áldozatot követeltek, az 1985 és 1991 között zajlott "második 'ndrangheta háborúban" például több mint 600-an vesztették életüket.

Az olasz kormány régióbeli gyengesége, a nagymértékű korrupció, és a gyenge ügyészi hatalom következtében nagyon kevés ember hajlandó beszélni a szervezetről, és ha ezt mégis megteszi valaki, akkor legtöbbször nem marad sokáig életben.

Forrás: Kitekintő