A jó öreg kotyogóstól a luxuskávéfőzőkig, a kávéautomatáktól a kávéházakig számos útja-módja van annak, hogy hozzájuthassunk napi betevő koffeinadagjainkhoz. Persze a dizájnerek a kávé előállítását is a maguk sajátos szemszögéből nézik, ennek eredményeképp pedig egészen innovatív alkotások jönnek létre. A következőkben ezekből szemezgetünk.
A Designafairs tervezőcsapat többszörös dizájndíjas munkája, és a WMF cég terméke ez a stílusos egyszemélyes kávéfőző (kép 1). Egyértelmű minimál-dizájnbravúr, s egyben egy újabb érv a szingliség előnyeinek listáján. Aki most azonnal beleszerelmesedett, annak jó hír, hogy kereskedelmi forgalomban is kapható, az Amazonon 100 euróért vesztegetik.
Szintén sci-fi-s ihletésű, ám az előzőnél jóval kevésbé kedélyes, sokkal inkább harcias küllemű cucc Carlo Borer svájci dizájner Saeco Etienne Louis nevet viselő kávéfőzője (kép 3). A masina, ha épp nem kávét főzünk vele, akár önvédelmi fegyvernek is megteszi.
Némileg hasonlóan működik a német Jan König Cocoon kávéfőzője (kép 5) is. A zseniálisan átgondolt gömb a gömbben szerkezet külső tartályába kell öntenünk a vizet, a felső edénybe pedig filter és őrölt kávé kerül. Ha rácsuktuk a tetejét, az egészet ráhelyezzük a forralóra. A forróvizet a beépített szivattyúk a szűrőbe juttatják, a kész kávé pedig a belső gömbbe folyik. Az ebből kivezető csövön keresztül önthetjük ki a bögrénkbe, ami viszont odabenn marad, azt az edény kialakításánál fogva hosszú órákig melegen tartja.
Az amerikai Aerobie cég Aeropress kávéfőzőjével harminc másodperc alatt készíthetünk két csésze kávét. Első lépésben vizet és őrölt kávét töltünk a tartályba, és tíz másodpercig állni hagyjuk. Ezt követően a berendezés tetejét lenyomva átszűrjük a filteren a folyadékot, és húsz másodperccel később előttünk a kész kávé.
A Hourglass kávéfőző esetében a homokóra forma nem csupán esztétikai célokat szolgál, hanem gyakorlati funkcióval bír. A szerkezet segítségével ugyanis érzékeny gyomrúak készíthetnek maguknak alacsony savtartalmú kávét. A fogyasztás előtti este őrölt kávét és hideg vizet kell tölteni a szűrőkosárba. A kávé az éjszaka folyamán kiázik, reggel pedig annyi a vele dolgunk, hogy a tárgyat megfordítjuk, akár a homokórát és a szűrőn keresztül kicsorgó koncentrátumhoz forró vizet vagy tejet kell öntenünk, s ezzel kész is az ital. Elektromos áramra nincs szükség.
Forrás: Borsa