Magasabbra ültetik a kávécserjéket a klímaváltozás miatt
A klímaváltozás miatt a kávétermesztők kénytelenek egyre magasabban fekvő termőterületeket találni Guatemalában. A gond az, hogy a hegyek magasabb régióiban sokkal kevesebb a kávétermesztésre alkalmas rész.
Jó hír viszont, hogy a magasabban termesztett kávécserjék minőségileg jobb kávét adnak – számolt be a Global Post internetes oldal.
Bár csak 0.5 Celsius fokkal emelkedett Guatemalában az elmúlt években a hőmérséklet, mégis ez a kis arányú melegedés is érzékenyen érinti a kávétermesztőket. A Santa Anita La Union Cooperative gazdálkodói több százéves hagyományukkal felhagyva, idén hetekkel előbb kezdték a kávészüretet, mivel azt megelőzően hatalmas esőzések pusztítottak a környéken. Féltek, hogy termésük odaveszik.
A klímaváltozás miatt egyre többen döntenek úgy, hogy a hegyek felsőbb részeiben próbálkoznak kávécserjék ültetésével. A melegedés ugyanis kedvezőtlen hatással van a növényre. Az átlagosan magasabb hőmérséklet, a hosszabb száraz időszakok, az eddigiekhez képest szokatlanul erős hőingadozás komoly viharokat okoz, mindezek pedig károsítják a cserjéket.
A jelenség nemcsak Guatemalában okoz gondot, hanem Közép-Amerikai már országaiban is hasonló problémákkal kell szembenéznie a kávétermesztőknek. Mindebből a vásárló a jövőben azt érezheti, hogy mivel a magasabb területeken jobb feltételek mellett termesztik a kávét, így az jobb minőségű lesz, viszont egy csészéért a jövőben többet kell majd fizetni. A probléma ugyanis az, hogy a magasabb régiókban sokkal kevesebb farmer képes kávécserjéket ültetni, mivel a hely kevés. Ez a jövőben nemcsak a kávé árának emelkedését vetíti elő, hanem sok gazdálkodónak okoz majd gondot a megélhetés.
Világszerte csaknem 25 millióan foglalkoznak kávétermesztéssel. Ha a családból csak egy valaki vesz részt a gazdálkodásban, akkor ez azt jelenti, hogy körülbelül 100 millió ember megélhetése kerülhet veszélybe a közeli jövőben.
Forrás : Greenfo
Rövid hírek a kávé világából
- Hírszerkesztő
- Reggeli kávé