KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Splendid Aroma Oro - Pura Arabica - kávékóstoló

splendid aroma oro szemeskávé tesztAz eredeti olasz Splendid Espresso az idilli olasz településről Andezeno-ból származik, mely Monferrato termékeny dombvidékén található, az Észak-Olasz Alpok és az Apenninek hegylánca között Itt Andezeno-ban találhatjuk meg a vidék és az emberek tökéletes harmóniáját. Ezt az életérzést próbálja meg átadni a Splendid kávé a tradicionális kompozíciókkal, az optimális keverékkel és a tudással, melynek köszönhetően a gondosan pörkölt kávészemek szavatolják a termék magas minőségét. A Splendid kínálja vendégeinek azokat a professzionális és változatos lehetőségeket, melyet csak az igazi olasz kávék adhatnak, legyen szó klasszikus eszpresszóról vagy olyan kávéspecialitások alapjáról, mint például a Caffé Latte, Cappuccino vagy a Latte Macchiato. Az Eredeti Olasz Splendid több mint tiszta kávé- élvezet; a márka körvonalazza a tiszta olasz életérzést, mely „Egy csésze fantázia! A Splendid Aroma Oro 100% arabika - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Splendid kávé hivatalos forgalmazójától, az AG FOODS Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Splendid Aroma Oro - Pura Arabica

Ár: 7300 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 splendid aroma oro szemeskávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
2
4
2
1
9
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
2
3
1
1
7
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
2
4
2
2
10
Jobog/Rancilio Lucy
1
3
0
0
4
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
1
3
2
2
8


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A keverék aránylag világosabb pörölést kapott, mint az átlag olasz kávék. A minta bontás után azonnal is fáradtság jeleit mutatta, lefolyása egyenetlen, híg benyomást keltett. Krémje vékony, egyszínű, kevergetésre töredezik, olajossága minimális. A cukrot nem tartja. Aránylag nehezen tudtam belőle finomat csapolni, a leggondosabb odafigyelés ellenére sem volt stabil. Erős - csak tejjel fogyasztható – keserűségtől egészen a már kellemes önmagában is egészen iható gyümölcsösségig találtam el. Érdemes kicsit durvábbra állítani és gyorsabb lefolyást adni neki. Ekkor enyhébben savas, gyümölcsös, grapefruit és citrus ízzel, melybe belép egy kellemesebb erjedt gyümölcsre, borra emlékeztető aroma. Ez utóbbi néhány guatemalai kávékra is jellemző. Kapucsínónak nem volt elég testes, kis tejjel azonban egész jó volt.

Monyesz

A babok pörkölése világosabb az átlagosnál, helyenként világosnak mondható szemek is vannak. Vannak egészen nagy, a maragogype-ra jellemző szemek is. A keverék magas arabica tartalmú lehet. Az első próbálkozások katasztrófális eredményt hoztak. Szinte crema nélküli, egészen savanyú kávét sikerült lefőzni. Nálam a darálás finomítása és a főzési hőfok emelése segített, legalábbis erre a kávé külalakja már elérte az elfogadható szintet, a crema színe mogyoróbarna lett és a cukrot kicsit lassítva nyelte el. Ízben a változás nem volt ennyire kedvező: maradt a kakaós, és mellette savanyú almára jellemző  íz. Ez nem változott a rövid lefőzés esetén sem. Úgy érzem, hogy ezt a blendet nem eszpresszónak szánták, a testessége gyenge, az utóíz egy kesernyés-kakaós íz, nem túl kellemes. Nosza próbáljuk tejjel ! És igen, végül is a machiato hozta ki a maximumot, a tej jól társult a gyümölcsös eszpresszóhoz, és az utóízt is kellemesen enyhítette. A logos csésze is telitalálat, pont jó egy machiatohoz ! Talán érdemes lenne kipróbálni ez e keveréket más módon lefőzni, mert olasz eszpresszónak gyengus, hacsak valaki nem kizárólag tejjel issza.

Blaze

A kávébab egyenletes pörkölésű, világosabb és fénytelen. A babok illata bontáskor enyhén fűszeres, fehéj illatot árasztott. Daráláskor azonban már savanykás, enyhén mokkás illatot éreztem. A kávé krémje mogyoróbarna színű, nem vastag  – a cukrot igen rövid ideig  tartja, kevergetés után záródik. Olajosságát gyengének találtam,  a csésze falára nem „ül” fel szépen a crema. Ellenben könnyen csapolható tigrises mintára. A kávé nálam eszpresszónak, risztrettónak elkészítve nem volt túl jó. Savasnak éreztem a kávét, egy kesernyés-savanykás íz volt a domináns így, kis fűszerességgel megspékelve. Cukor hozzáadásakor előjött egy kis virágméz íz, de így sem tudott levenni a lábamról. Testessége gyenge, nálam csak tejeskávé italként lett jó – lehet ezt a kávét nem is eszpresszónak szánja a forgalmazó ? Kicsit olyan érzésem volt, hogy ez hosszú, vagy félhosszú kávénak  jobb, nem pedig a tradicionális eszpresszónak elkészítve. Nálam az olasz eszpresszó nem ilyen.  

Jobog

A kávészemek világos bécsi pörkölésűek. Felületük száraz, matt, nemhogy olajkiválás, de zsíros fény sem mutatkozik rajtuk. Az olasz eszpresszók alapanyagai általában azért készülnek erősebb, olasz pörköléssel, mert úgy tartják, az jobban kihozza a zamatokat az alapanyagból. De természetesen vannak, akik a bécsi pörkölést jobban szeretik. Vannak, főleg Bécsben és általában a német nyelvterületen. A kóstolás első kortya igazolja: a kávé nem eszpresszó alapanyag, a belőle készítendő ital nem espresso italiano. A világos pörkölés általában előtérbe hozza a kávé savanykás ízeit, de ne legyünk igazságtalanok a németajkú pörkölő mesterekkel, képesek ők egészen sötét pörkölésekkel is előállítani az ecetet. Az ecet egészséges és hasznos folyadék. Aki mégsem azt szeretné kortyolgatni, eressze a szokásosnál hosszabb lére italát. Az így készült ital híg, vizes, testetlen kávé. Vagyis a jó olasz eszpresszó lényege hiányzik belőle. Krémje szokatlanul világos, vékony réteg, a csészét a gépről elemelve olykor már az enyhe mozgástól felszakadozik. Nézzük meg jól, majd egyből mondjunk is búcsút neki, mert nem sokáig kísér minket a fogyasztás rögös útján. Ha az igazi eszpresszó iránti igényeinkkel leszámoltunk, az ital ízeit meglepően finomnak találhatjuk. A kávé természetes édessége nélküli finom virágnektáros, gyümölcsös ízeket mutat. A korty végén a savanyúság Damoklész-kardja függ. Eleinte csak függ, a fogyasztással előrehaladva aztán le is sújt. Akár az ital hőmérsékletének csökkenése, akár az értékesebb aromaanyagok elillanása okozza, előbb a korty végén jelenik meg a savanyúság, azután végképp dominánssá válik. Az aromaanyagok elillanását pedig nem gátolja tartós, erős krém, sűrű állag vagy jó olajtartalom, ezek ugyanis hiányoznak. Így lesz a hosszú lére eresztett kávéból valódi eszpresszóhoz illő mennyiség: az ital utolsó harmadát hagyjuk ott. A készítéshez alkalmazott víz hőmérsékletének emelésével javíthatunk a helyzeten. Forró géppel próbálkozva a krém színe közelít az elvárthoz. Az ízek kissé javulnak, az ital mennyiségét is csökkenthetjük, ezzel az aromákat koncentrálva távolról közeledhetünk az eszpresszó ital felé, miközben a kívánatos gyümölcsös, és a még elfogadható savanyú ízek egyensúlyát próbáljuk megtartani. Közeledhetünk tehát az eszpresszóhoz, de el nem érhetjük. Az utóíz megfelelő konzisztencia, testesség, olajtartalom hiányában nem erős, de elfogadható finom karamellás-gyümölcsös aromák után hamar kellemetlenre vált. Kesernyés, fáradt, füstös, fanyar. Risztrettóval ne próbálkozzunk, eceteskávé lenne a büntetésünk. Hosszabban készítve, decis, másfél decis kávéként egy csökkent aromájú, de azért elfogadható német hosszú kávét kapunk. A kávé tejjel egészen finom, jól fogyasztható. A németes kávéital után ez ennek a keveréknek a másik igazi felhasználási területe. A tej testet ad, a gőz által előcsalogatott tejcukor kellő édességet, a gyümölcsös-savanykás aromák mindezzel jól harmonizálnak.

SiD

Első hallásra valami furcsa marketinges tévedésnek gondoltam a Splendid márkanevet, de egy kis netes keresgélés során kiderült, hogy valóban egy olasz kávégyártóról van szó, melyet 1992-ben szerzett meg a Kraft Foods, a Jacobs kávék anyavállalata. Lássuk, hogy is néz ki az a kávé, melynek neve angolos csengésű, de magát olasz eszpresszónak kínálja. A kávébabok tejcsokoládé színűek, felszínük matt, olajkicsapódás még nem látható, illatuk savanykás, fűszeres.
Az őrlemény tömény rozskenyér illatú. Ezen a ponton már sejthető, hogy ebből bizony nem lesz vérbeli olasz eszpresszó. A kávé krémje minimális, tejcsoki színű, kevergetés után szinte teljesen szétoszlik. Nehezen csapolható, a kifolyó kávésugár eltáncol, hamar kiszőkül és 10-15mp után már majdnem vízszerű, átlátszó folyadék ami a csészébe folyik. Az íze tejkaramellás, virágos, mézes, citrusféle gyümölcsös jegyekkel és halványan érezhető még rozskenyér és köménymag. Utóíze savanykás, de még nem kellemetlen. Ugyan, mint korábban már leírtam a Splendid eredetileg olasz, de ez a kávé semmi olaszos varázslatot nem mondhat a magáénak, sőt egészen kísértetiesen emlékeztet a Jacobs Espresso-ra, ami talán nem véletlen. Risztrettót ne csapoljunk ebből a keverékből, mert erre alkalmatlan! Ideális felhasználása a bécsi eszpresszó, tejszínnel vagy tejjel, illetve bármilyen hosszú tejes kávéital.


splendid aroma oro szemeskávé kávébaboksplendid aroma oro szemeskávé kifolyássplendid aroma oro szemeskávé kiszőkülés
splendid aroma oro szemeskávé csapolássplendid aroma oro szemeskávé krémsplendid aroma oro szemeskávé eszpresszó

Összegzés: A kávészemek világosabb pörkölésűek, felületük matt. A kávé krémje vékony, mogyoróbarna színű, de a cukrot csak nagyon rövid ideig képes megtartani, kevergetésre éppen, hogy csak záródik. Csapoláskor hajlamos a gyors kiszőkülésre. Íze citrusosan gyümölcsös (savanykás), cukor hozzáadásával virágmézes, savas, némi keserűséggel. Testessége minimális. Utóízében is továbbviszi a savanykás, fanyar jelleget, háttérben némi füsttel megspékelve. Akárhogy is nézzük nem sikerült a valódi olasz eszpresszó jegyeit megtalálni benne. Természetesen tesztcsapatunk nem adta fel és tovább "boncolgatta" a kávét, hátha ki lehet hozni belőle valami elfogadhatót. És lőn világosság. Tej, tejszín hozzáadásával sikerült megszelídíteni és egészen iható italt készíteni belőle. A másik terület ahol egészen elfogadható volt a hosszú, félhosszú kávék. Aki megfogadja a tanácsunkat az risztrettót és eszpresszót nem készít belőle, ellenben nyugodtan próbálkozhat hosszúkávéval, illetve valamilyen tejes ital elkészítésével. Az egész képet sajnos tovább rontja a magas árfekvés. Ebben a kategóriában ennél sokkal jobb versenyzőket is találhatunk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!