KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Splendid Espresso Ricco kávéteszt

splendid espresso ricco kávétesztAz eredeti olasz Splendid Espresso az idilli olasz településről Andezeno-ból származik, mely Monferrato termékeny dombvidékén található, az Észak-Olasz Alpok és az Apenninek hegylánca között Itt Andezeno-ban találhatjuk meg a vidék és az emberek tökéletes harmóniáját. Ezt az életérzést próbálja meg átadni a Splendid kávé a tradicionális kompozíciókkal, az optimális keverékkel és a tudással, melynek köszönhetően a gondosan pörkölt kávészemek szavatolják a termék magas minőségét. A Splendid kínálja vendégeinek azokat a professzionális és változatos lehetőségeket, melyet csak az igazi olasz kávék adhatnak, legyen szó klasszikus eszpresszóról vagy olyan kávéspecialitások alapjáról, mint például a Caffé Latte, Cappuccino vagy a Latte Macchiato. Az Eredeti Olasz Splendid több mint tiszta kávé- élvezet; a márka körvonalazza a tiszta olasz életérzést, mely „Egy csésze fantázia! A Splendid Espresso Ricco 90% arabika és 10% robuszta arányú keverék - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Splendid kávé hivatalos forgalmazójától, az AG FOODS Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Splendid Espresso Ricco

Ár: 5300 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 splendid espresso ricco szemeskávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
5
3
2
13
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
5
2
3
13
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
3
5
3
3
14
Jobog/Rancilio Lucy
3
5
3
4
15
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
4
5
4
3
16


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Átlagos pörkölés, apróbb-nagyobb szemek is vannak benne. Lefolyása jobb, mint az előző mintának, kevésbé táncol el, de a középidőtől így is erősen szőkül. Krémje átlagos, cukrot picit tartja. Sajnos ez is fáradt hatású, de a robuszta tartalom miatt sokkal toleránsabb. Amire érzékeny, az a magas hőfok. Ekkor nálam égett gumi íze lett ami elnyomott mindent, meg is ijedtem egy kicsit. Lejjebb véve a hőfokot kesernyés, kevés mandulával, gyógyszeres utóízzel. Még alacsonyabb hőmérsékleten készítve– szinte a thermosztát bekapcsolásánál- volt a legjobb. A gyógyszeríz szinte teljesen eltűnt belőle, épp csak nyomokban érezhető. Keserű csokis, icipicit gyümölcsös, jól érezhető mogyorós aromával. Igazából nem egy bonyolult kávé, ne várjunk tőle íz orgiákat. Alacsony hőfokon stabilan tartotta magát, nem tűnt túl kényesnek. Inkább a robusztásabb keverékek kedvelőinek ajánlom. Kapucsínónak átlagos volt.

Monyesz

A baboknak épp hogy van fénye, inkább csak enyhén viaszosnak mondanám, a pörkölés kicsit világosabb az átlagosnál, de már eszpresszónak megfelelő, sok az apró szem. Láthatóan tartalmaz robusztát. Az első lefőzések bíztatóan alakultak. A crema színe szép mogyoróbarna, kellően tartja a cukrot, szépen záródik. Igaz a csésze falán nem sok marad a végére. Ízre emlékeztet a kávéra, kakaós alapízzel nyit, érezhetően tartalmaz robusztát, nem a legjobb ízűt. Ez különösen akkor érezhető, ha a hőfokot feljebb emeljük, ilyenkor bejön az égett gumis íz. Aztán feltűnő hogy az alapízhez nem nagyon társul más, egy kevés édeskés-gyümölcsös jelleg tűnik csak fel, de ez gyenge. A blend erősen ízhiányos ! 
A kávé a próbálkozások során nem tudott túllépni a kezdetben elért eredményen. Közepes vagy annál gyengébb ez a kávé, kicsit az állott, öregedő kávéra emlékeztet. A robuszta sajnos nem javít rajta, az ízeket tekintve legalábbis, a crema minőségét viszont feljavítja. Tejes italnak is lapos, a kakaós keserűség túlsúlyban van, erősen ellenpontozza a tej édeskés jellegét. Igazából ezt a blendet is elkerülném, ha kávét kellene választanom !

Blaze

A kávébab sötétebb, olaszos(abb) pörkölésű mint az előző Splendid minta. Ezeken már egy kis fény, zsírosság is látható, robuszta szemek is feltűnnek. A babok illata bontáskor enyhén füstös, kesernyés. Daráláskor azonban mokkás, gabonás-élesztős illatot éreztem. Az olaszos pörkölés meghozta az eredményt : ezzel a Splendid keverékkel már készíthető kedvenc talján italunk. A kávé krémje mogyoróbarna színű, megfelelően vastag – a cukrot tartja, kevergetés után záródik. Olajossága közepesnek mondható, a csésze falát ez már megfesti.  A kávé egy fanyar, kesernyés alapízt hordoz, gabonás és egy kis mokkás ízzel, de ezek igen haloványan érezhetőek csak. Érezhető a robuszta jelenléte a koffein mennyiségében, és az íznél is. Valahogyan olyan érzés mintha nem a legjobb minőségű robuszta került volna a blendbe, nem kerek a kávé íze. Testessége közepes, a tej képes kicsit elvinni ezt a kesernyés-gabonás ízt, tompítani, de őszintén bevallom ez a kávé valahogyan nem jó összhangot mutat ízeiben. Jobb ez a Splendid blend, mint az előző, de ez sem tudott levenni a lábamról. 

Jobog

A kávébabok pörölése olasz szintű. A keverék egy része talán kissé többet is kapott az elégnél, más szemek kevesebbet. Összességében az olajos fény megjelent a babokon. Hűvös géppel készítve az ital nem finom, erősen keserű. Ezt kerüljük el a gép megfelelő hőmérsékletének beállításával, ami nem könnyű feladat. Ugyanis hűvös géppel keserű, a hőfok emelésével viszont a krém hamar az égettség jeleit mutatja. Szerencsére ez egy bizonyos fokig még nem megy az ízek rovására, tehát ne féljünk a szokatlanul erős színű krémtől. A jól elkészített kávé krémje tehát erős mogyoró színű. Nem vastag, azért kellően tartós. A kávé aromái karamellesek, nyomokban gyümölcsösök, a korty második felétől erős fűszeres, csípős pirospaprikás ízzel. A különleges és a kávék között ritka csípős íz az utóízben is sokáig tartja magát. Más hőfoknál a kávé enyhén gyümölcsös, mokkás ízek keverékét mutatja az utóízben előretörő kesernyésséggel, máskor csípős pirospaprika ízzel. Az utóízben ez a csípős íz olykor kisvártatva átváltott a torokban érezhető és sokáig fennmaradó cukros édesbe. Risztrettóként finom krémes, karamell aromákat mutat fűszeres, csípős ízekkel. Ez a csípős pirospaprika íz a keverék öregedésével csökken. A Faema-Iberital párossal készítve a kávét nem is jelent meg a csípős íz, jobb krémet, összeszedettebb ízeket kaptam. Az összkép így is kissé aromahiányos, testetlen kávét mutatott. A tejes alkalmazásokban nem jeleskedett a kávé. Vannak olyan ízei, amik a tejtől elütnek, és majdhogynem fölerősödnek, lerontva az összhatást. A hőmérsékletet és a darálás finomságát egyaránt jól el kell találni ahhoz, hogy ne jelenjenek meg bántóan keserű ízek. Nem könnyű, de lehetséges. Azonban az ízek ilyenkor sem igazán harmonikusak. Ez az ízek összetételében mutatkozó sokszínűség a testességet nem erősíti, az legföljebb közepes. Az olajtartalom jó. Az ízeket tekintve sokszínűnek bizonyult ez a keverék, újra és újra tudott újat mutatni, igazán ki kell ismerni ahhoz, hogy a számunkra legjobbat kihozzuk belőle. Ez a legjobb eset sem nyújt azonban kiemelkedőt, inkább egy roppant sokarcú, nehezen kiismerhető közepes keveréket ismertem meg benne.

SiD

A kávészemek összevissza színűek, sok az apró vagy törött szem, melyek egészen sötétre sültek, a nagyobb szemek között pedig akad ami még éppen csak sárgásbarna. Ez a fajta pörkölés nem egy prémium kategóriájú blend sajátja, de látványra és illatra már feltételezhető róla, hogy igazi eszpresszó alapanyagról van szó, nem úgy, mint az előzőleg tesztelt Spledid keverék esetében. Az őrlemény illata pörkölt napraforgómagra emlékeztető. A kávé viszonylag jól csapolható, de kb félidőnél elkezd szőkülni, ezért nem érdemes risztrettónál hosszabbra hagyni. A krémje megfelelően olajos, kiül a csésze falára, a cukrot süppedősen nyeli el, az ital konzisztenciája is rendben van. Íze alacsonyabb vízhőfok esetén keserű csokoládés, pörkölt magvas, gabonás, enyhe gyümölcsös (barackos) tónussal. Utóízében a füstös, magvas íz kísér tovább. Magasabb vízhőfok esetén a gyümölcsösség elvész, a kávé íze ilyenkor egészen száraz és markáns, a pörkölt napraforgómagos ízjegyek erősödnek és megjelenik egy émelyítő, édes-kesernyés -számomra kicsit a szirupos gyógyszerekre emlékeztető- mellékíz. Ez az íz sok robusztás blendnél jelen van, valaki kedveli, valaki nem, én minden esetre nem javaslom a magas vízhőfokot, ezt igazolja az is, hogy a Pavonival nem tudtam igazán jókat csapolni ebből a kávéból. Tejes italnak a száraz, füstös ízek miatt nem ajánlom. Ez a blend szirupos, tömény risztrettónak elkészítve ideális, markáns, "fejbeverős" kávé, amit reggeli ébresztőnek vagy egy kiadós ebéd után fogyasztanék.


splendid espresso ricco szemeskávé kávébaboksplendid espresso ricco szemeskávé csapolássplendid espresso ricco szemeskávé kifolyás
splendid espresso ricco szemeskávé eszpresszósplendid espresso ricco szemeskávé teszt csészesplendid espresso ricco szemeskávé krém

Összegzés: A kávébabok sötétebb pörkölésűek, mint az előzőleg tesztelt Splendidnél, ez már olaszosnak nevezhető, bár színre elég vegyes. Feltűnnek a robuszta szemek is, illetve némi fény a kávébabok felületén. A krém mogyoróbarna, megfelelő vastagságú. A cukrot megtartja és kevergetés után záródik. Csapolásnál érdemes arra figyelni, hogy ez a keverék nem szereti a magas hőmérsékletet, ilyenkor könnyen megég és az ital keserű lesz. Íze keserű csokoládés, pörköltmagvas, gabonás, mokkás beütéssel. Összességében nem bonyolult ízvilág, és valahogy nincsenek összhangban az arányok. Testessége megfelelő. Útóíze közepesen hosszú, melyben a füstös, mokkás, pörköltmagvas aromák a meghatározók. Tejes italnak nem ajánljuk, mivel nem alkot harmóniát a tejjel. Risztrettóként vagy eszpresszónak elkészítve érdemes fogyasztani.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!