KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kedvenc kávézóink húsz négyzetméteren

alkoholos filc kávézóA tömegforgalmat bonyolító, franchise rendszerű kávézók térhódításával, és látszólagos sikerével, gondolhatnánk, a kis kávézóknak leáldozott, de hogy ez mennyire nincs így, azt bizonyítja a hg.hu szerkesztőségének két kedvenc kis kávézója, az Alkoholos Filc és az Azték Kávézó esete, amik sikere 2002 óta töretlen. Futószalag helyett itt a kávé mellé jár a kedves szó, a bensőséges hangulat és egy csepp bohémság vagy éppen boszorkányság. Kávézókat ajánlunk!

Egy csepp Párizs

A kávézó: Alkoholos Filc Kávézó
Hol található: I. Budapest, Várfok utca 15/b.
Nyitás éve: 2002.

A Moszkva tér fölött található a bohém párizsi bisztrók hangulatát idéző Alkoholos Filc, ahol a város legjobb rumos fehér forrócsokija kapható. Az alig huszonegy négyzetméteres kis kávézó megalapítása Szalóky Károly, a Várfok Galéria tulajdonosának nevéhez fűződik, aki pár évvel ezelőtt azért vette bérbe a helyiséget, hogy eltüntesse a nemes műemléki környezetben éktelenkedő, lerobbant sarki kocsmát. Egy belsőépítész segítségével helyreállította és Alkoholos Filcre keresztelte a kis kávézót, ami olyan mint a 7-es busz, mindig tömve van, és ügyeskedni kell, ha helyet akar kapni, vagy éppen le akarsz szállni az ember. A helyiség családias hangulata és a rendszeresen visszatérő ismerős arcok miatt azonban egyáltalán nem zavaró, hogy a vendégek egymás nyakában ülnek.

A kávézót korábban Szalóky Károly magángyűjteményében található képek díszítették, később pedig a Galéria gyűjteményéből való El Kazovszkij, Szirtes, Ujházi, Nádler, Weissenbacher képek kerültek a falakra. A kortárs alkotók azonban nemcsak képeikkel tették és teszik különlegessé a parányi kávézót, a művészek legkedvesebb ételei az étlapra is felkerültek, ahol megtaláljuk Szirtes János vagy El Kazovszkij pakkját is.

A kávézó belső kialakítása belsőépítész keze munkáját viseli, ahol a világosra festett falakon legnemesebb burkolatként szorosan egymás mellé helyezett festmények, rajzok, grafikák lógnak; amiknek a szűrt fényű világítás, és az óriás üvegajtón beérkező természetes fény ad ideális megvilágítást. A pult, a három kör alakú asztal és a hozzá tartozó székek mély barna színt kaptak.

Szelíd boszorkányság

A kávézó: Azték Choxolat!
Hol található: V. Budapest, Károly krt. 22. és a Semmelweis utca 19. közti átjáróban
Nyitás éve: 2002. decembere
 

azték kávéház

Budapest szívében működik az aprócska kávézó, ami kedves, meghitt, elvarázsolt, szelíden boszorkányos és nagyon sikeres – ennek ellenére mégsem expandál, nem lesz nagyobb, se kisebb, évek óta ugyanaz a biztos pont, ugyanazok a kedves arcok. Ez az a hely, ahol bárki pillanatok alatt megtalálja kedvenc kávéját, és ahol vakon bízhat a személyzetben, ha fájdalom – migrén vagy bármilyen egészségügyi panasz – kínozza. A fűszeres üvegcséből előkerülő csípős, fanyar és izgalmas ízek a kávéval erősítve csodákat tesznek. De tünetek alapján azt is felismerik a kiszolgálók, ha kávé helyett egy kiadós gyümölcsleves turmixra van szüksége a panaszosnak. Jobban tudják, mi kell a vendégnek, mint ő maga.

Az Azték Choxolat! kávézó egy századfordulós épület földszinti részén található, amit úgy terveztek és építettek, hogy az betöltse az átjáróház funkcióját; a kávézó mellett ugyanis számos kisebb üzlet található. A ház egykor egy zsidó házaspár tulajdonában állt, a kávézó helyén pedig negyven, ötven éven át egy bőrdíszműves bolt működött, minek vásárlói mind a mai napig betérnek a kávézóba, és a ház történetéről, azok egykori lakóiról mesélnek.

A kávézó 2002 decemberében nyitotta meg kapuit. Az alig huszonkét négyzetméteres helyiséget nem kellett felújítani, csupán a galériára vezető lépcsőt és néhány bútort kellett beszerezni. A belső kialakítását a tulajdonosok maguk tervezték, igyekeztek megőrizni a helyiség eredeti hangulatát, színeit; egységes stílusirány helyett pedig arra törekedtek, hogy a belváros szívében egy olyan boltocskát nyissanak, ahol a vendég úgy érezheti magát, mintha hazaérkezne. A kávézó falai világos színt kaptak, a padlóra egyszerű, nyers színű hidegburkolat került, a kis helyiséget a fa lépcső, a bútorok, a falon található képek, rajzok meleggé, otthonossá varázsolna.

Forrás: HVG