KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A fagyasztott kávé az igazi?

A fagyasztott kávé az igazi?

Csak egy csésze forró víz, egy kanál granulátum, kis édeske s üdvözült mosollyal kortyolgathatjuk – a mit is?

A köztudatban elterjedt felfogás szerint a babkávéból főzött feketét hívjuk igazi kávénak. A porból készülteket inkább a „műkávé” kategóriába soroljuk. Nem éppen indokolatlanul, mert annyi „csodás, mint az igazi” keveréket próbálnak ránk tukmálni tetszetős zacskókban, dobozban, üvegcsében, mindjárt kettő vagy három az egyben takarékos megoldással. A boltok egy részében kávékeverékből (pótkávé és valódi kávé keveréke), vagy pótkávéból készült alacsony minőségű termékeket forgalmaznak, és általában az úgynevezett nagy vending gépek instant kínálata is kritikán aluli. Pedig az instant kávé is lehet igazi kávé, ugyanúgy, mint a babkávéból főzött termék, amiből ugye azért szintén találkozhatunk meglehetősen silánnyal.
Kevesen ismerik az instant kávékészítési technológiákat, minek is, hiszen a végeredmény a fontos. Mindenesetre, ha valahol iszunk egy jó kávét, s esetleg utólag kiderül, hogy nem is „igazi” volt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az egyik legújabb eljárással készült: ez a fagyasztva szárítás. A fagyasztva szárított eljárással készített instant kávé megtartja az eredeti aromáját, ugyanakkor tökéletesen oldódik. A technológia lényege, hogy a nyers kávébabot a kívánt „stílusban” megpörkölik, majd egy óriási, ipari kávéfőzőben igazi eszpresszó koncentrátumot főznek belőle.

Folyamatos keverés és habosítás mellett az így kapott kávét -50 fokon fagyasztják és közben vákuummal vonják ki a nedvességtartalmat belőle. Ezután táblákra vágják, és felőrlik. Az így készülő kávé megőrzi az aromáját, színét, viszont a savanykás ízért és a gyomorégésért felelős csersav tartalmat a megfelelő mértékben kivonták belőle. Azonnal oldódik, 80-85 fokos víz elegendő az elkészítéséhez, és 1 kg termékből megfelelő minőség használata esetén akár nyolcszor annyi kávé nyerhető belőle, mint ugyanennyi babkávéból. Ráadásul az elkészítése gyors és tiszta, nem marad utána kávézacc. Ami hiányozhat: a finom pörkölésű kávé darálásakor és lefőzésekor felszabaduló utánozhatatlan illat…

Forrás : hvg.hu