KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner Kávémanufaktúra: Latin Fiesta - 7 féle arabikából

kaucziner kavemanufaktura latin fiesta kávéteszt1993-ban az országban elsők között vásároltunk egy 12kg-os Probat kávépörkölő gépet. Hosszú évek tapasztalata és tanulmányutak felhasználásával alakítottam ki pörkölési módjainkat. Ennek keretében minden egyes kávéfajtát külön pörkölünk. Különös figyelmet fordítunk az alapanyagok beszerzésére. Arabica kávékból kizárólag kisgazdaságokból magaslati kávékat szerzünk be. A Kapucziner Latin Fiesta kizárólag magaslati arabika kávékat tartalmaz. Külön érdekessége, hogy ehhez a kávéhoz kizárólag gourmet minőségű alapanyagból pörkölünk. Hét termőhelyről érkezett kávé blendje. - tudtuk meg Németh János tulajdonostól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Kávémanufaktúra Latin Fiesta

Ár: 6300 Ft/kg (törzsvásárlóknak 10% kedvezmény), Forgalmazó adatai
 kaucziner kavemanufaktura latin fiesta szemeskávé

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
9
4
6
22
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
8
3
5
19
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
4
7
4
7
22
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Iberital Challenge
3
8
5
6
22
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
4
9
4
5
22


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A harmadik minta is egy igen jól eltalált keverék, de legalább olyan odafigyelést igényel, mint az előzőleg tesztelt kávé. A szemek itt is szépek, egyenletesen sötétre pörköltek, friss illatúak. Lefolyása szép, egyenletes, minimális kiszőküléssel a végén. Krémje közepesen olajos, hamar elvékonyodik, talán már túlságosan is. Színe egészen világos mogyoróbarna, nagyon minimálisan hajlamos csak a csíkozódásra. A cukrot éppen csak megtartja, majd egyből alábbsüllyed. A krém kevergetés után záródik, enyhe nyomot hagy a csészén. Fontos a jól be és átmelegített kávéfőző, csak így kapunk ideális ízeket!  Az íze nálam nagyon kiegyensúlyozott és lekerekedett volt, nehéz is leírni annyira komplex. Enyhe gyümölcsösséggel nyit, ami inkább édesbe hajlik, majd hőfoktól függően pörkölt mandulás, mogyorós, karamellás jegyeket mutat. Kevés csokoládés jegyet is felfedezni véltem. Utóíze hosszan tart, enyhén füstös, magas arabikára jellemző, kicsit fanyarkás. Tejjel vagy kapucsínónak hiányzott belőle egy plusz, nagyon egybesimult, inkább eszpresszónak ajánlom. Jó kávé, szívvel ajánlom ezt a keveréket is kipróbálásra!

Monyesz

A babok pörkölése elsőre hasonló az előzőekhez, jól megfigyelve viszont látható a babokon itt-ott fényes olajcsepp. Illatra kellemes, de nem olyan jellegzetes mint az előzőek. A harmadik Kapuczíner minta szépen illik a sorba, ízhatásait tekintve mondhatni folytatása az előző kettőnek Ez a pörkölés már három hetesen került tesztelésre, tehát elég jól beállt, stabil, a cremán nem mutatkozik az erős gázosság. Finom a struktúra és közepesen vastag, a cukrot süppedősen nyeli el, kellően olajos is. A többféle lefőzési próbálkozás közül nálam az átlagnál kicsit melegebb vízzel, finomabb darálással és kevesebb kávéval adta a legjobbat. Lassú, csepegős lefőzésnél hirtelen keserű íz kezdett megjelenni, ezt nem tartom a blend sajátjának. Egyébként kellemes, enyhén diós grillázsos, ami keveredik a mazsolás ízhatással, utóízében pedig lágyan kakaósba forduló. Alacsonyabb hőfokon a gyümölcsös, mazsolás jelleg erősödik fel, ez tejes italnak készítve nagyon jó, mert a tej nem nyomja el. A blend egy kerek kompozíció, profin kidolgozva ! Nekem nagyon ízlett risztrettónak, tömény ízbombának. De univerzális kávénak tartom, mert mindent tud, jól használható tejes italoknak is.

Blaze

A babok közepesen sötétre pörköltek, felületükön már látható egy kis olaj kicsapódás. Illatuk ahogy azt már „megszoktuk” nagyon kellemes, friss. Daráláskor igen kellemes frissen sült péksütemény illatot éreztem. A kávé krémje mogyoróbarna színű, igen jó vastag. A cukrot szépen tartja, olajossága is jó a krémnek, a csésze falát megfesti.  Kevergetés után egyenletesen záródik. A kávé több arcú, nálam a legjobb ízhatást rövidre csapolva, finomabb őrléssel risztrettóként hozta. Ekkor az íze bogyós gyümölcsös, mazsolás, mandulás, egy enyhe kakaós tónussal. Ez is igen harmonikus, jól összeválogatott ízvilág. Utóíze igen hosszúnak érezhető, enyhén füstös, mokkás.    Tejes italok alapjának is jó választás lehet, nálam azonban risztrettóként domborított a keverék. Egy újabb Kapucziner kávé, melyben őszintén szólva nem csalódtam, de nekem a korábbi két minta a személyes izlésemhez közelebb áll, de ez teljesen szubjektív mint tudjuk  : igen kitűnő kávé ez (is). 

Lorien

A keverék illata friss, intenzív, kellemes. Szemmel láthatóan számos kávéfajtából állították össze. A pörkölés egyenletesnek mondható, a három kapuczineres minta közül ennél a legsötétebb, majdnem olaszos. A kávészemek épek, különböző méretűek, felületükön olajkiválások láthatóak. Az elkészítéséhez érdemes jól befűtött, már régen hőstabil géppel nekiállni, hálás lesz érte. A friss pörkölés végett rövidebb lefolyással most nem volt érdemes kísérletezni, a végeredmény trükközés nélkül sokkal jobb. A krém képes tigrismintát adni, de nem túl vastag, épp csak egy kevés cukrot tud megtartani, azt is rövid ideig. Keverésre záródik, a fogyasztás végéig éppen kitart. A keverék a hibákat meglehetősen jól tolerálta, kellemetlen ízekkel nem büntetett, legfeljebb a jókból „elvont”, kiüresedett. Alapesetben nagyon enyhén pirított diós-mandulás ízek dominálnak, majd ahogy közeledtem a risztrettó irányába, egyre jobb, harmonikusabb formát mutatott, amit a krémképződés javulása is jelzett. Amikor egészen vékony lefolyással, néha már-már cseppekbe szakadozva jött le, igen kellemes marcipános, enyhén keleti fűszeres illattal fogadott, amelyek ízében is erősen benne voltak és koncentráltak lettek. Megjelent hozzá a gyümölcsösség, a dió háttérbe vonult, inkább az utóízben maradt meg, ahol még egy kis étcsokoládé is felsejlett. Tejes italok alapjául jól használható, bár nem életem legjobbját, de korrekt kapucsínót készítettem belőle. Eszpresszóként vékony határmezsgyén egyensúlyozva érdemes volt a megszokottnál valamivel vékonyabb lefolyásúra hagyni. Legjobban (dupla) risztrettónak szerettem, ilyenkor nyílt meg teljesen, nehéz betelni vele! 

SiD

A három Kapucziner blend közül ez a legsötétebb pörkölésű, közelebb áll az olasz iskolához, mint az előző, egyébként kitűnő keverékek. Ez a kávé kevésbé érzékeny a csapolási hőmérsékletre, mint az előző kettő: stabilan magas, de nem fortyogós vizet kíván. A krémre ismét nem lehet panasz, bőséges és valamivel sötétebb tónusú az előző keverékekhez képest. A kávé íze, ahogy eléri nyelvünk hegyét, az első pillanatban nagyon hasonlónak tűnik az korábban kóstolt Kapucziner blendekhez, de ahogy szétterül a szánkban, a domináns marcipános íz mellett megjelenik egy új ízjegy, ami leginkább sült dióra, grillázsra emlékeztet és az előző blendek citrusos gyümölcsössége csak egészen visszafogottan van jelen, az utóíz pedig rozskenyérre emlékeztető. Ez a kávé nálam rövid risztrettónak csapolva vált be leginkább, de tejes italnak is jól szerepelt. Amit én karamellizált, sült diós íznek nevezek, az fogott meg benne a legjobban. Igazi ínyencség!


kaucziner kavemanufaktura latin fiesta kávébabokkaucziner kavemanufaktura latin fiesta csapoláskaucziner kavemanufaktura latin fiesta shot
kaucziner kavemanufaktura latin fiesta csapolás pavonikaucziner kavemanufaktura latin fiesta eszpresszókaucziner kavemanufaktura latin fiesta kapucsínó

Összegzés: A kávébabok közepesen sötét pörkölésűek, bár a három Kapucziner minta közül talán a legsötétebbek. Felületükön már tapasztalható olajos fény. Krémje közepesen vastag, tigrismintás, a cukrot rövid ideig tartja. Kevergetés után szépen zárul, és kitart a fogyasztás végéig. Fontos a jól bemelegített kávéfőző, mivel 100% arabika fajtákból áll, az átlagosnál melegebb géppel lehet előcsalogatni az ideális ízeket. Ízre nagyon kiegyensúlyozott, harmonikus, komplex keverék. A hibákat is viszonylag jól tolerálja. Marcipános, grillázsos, diós, karamellás, pörköltmagvas jegyeket mutat jól érezhető kiédesedéssel, és visszafogott, de érezhető gyümölcsösségel. Testessége jó. Utóíze hosszan tart, enyhén füstös, kakaós, mokkás. Egy újabb kiváló Kapucziner keveréket ismerhettünk meg, profi kidolgozással. Risztrettónak elkészítve igazi ínyencség, de eszpresszónak és kapucsínónak is nagyszerű választás. Bátran ajánljuk ezt a kiváló blendet kipróbálásra.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!