Cégünk a Best Caffe Company Kft 2005- ben alakult, a LAZZARIN kávé kizárólagos forgalmazói vagyunk Magyarországon. Törekvésünk, hogy a méltán híres olasz kávékultúrát megismerjék, és megkedveljék a magyar fogyasztók is. Az elmúlt 3 év bebizonyította számunkra, hogy a LAZZARIN kávé tökéletesen alkalmas ezen cél elérésére.
Minőségi termékeket forgalmazunk reális áron, hogy ezt partnereink és a kávéfogyasztók is így gondolják, leginkább az mutatja számunkra, ahol kipróbálták termékeinket minden esetben újabb vásárlási szándékkal kerestek meg minket. Ez a dícsérő szavaknál is inkább bizonyítja partnereink megelégedettségét. Szolgáltatásaink és termékeink köre folyamatosan bővül, forró csokoládék, teák, gépek, darálók, és egyéb kiegészítők szerepelnek termékskálánkon - tudtuk meg a tulajdonostól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Lazzarin Gusto ForteÁr: 6100 Ft/kg , Forgalmazó adatai |
Név/konfiguráció
|
A krém egységessége és tartóssága
|
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
|
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
|
Ár/érték arány
|
Összpontszám
|
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
|
5
|
6
|
4
|
2
|
17
|
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
|
4
|
7
|
3
|
4
|
18
|
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
|
4
|
6
|
5
|
3
|
18
|
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Iberital Challenge
|
4
|
6
|
4
|
4
|
18
|
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
|
4
|
6
|
5
|
4
|
19
|
Név | Szöveges értékelés, konklúzió |
Luigi |
Bontáskor sok apró szem látszik a keverékben. Lefolyása sűrű, krémje bőséges, színe sötétbarna. A cukrot taratja, krémje közepesen olajos, kevergetés után záródik, fogyasztás végéig kitart. Testes sűrű ital, tippre elég magas robuszta hányaddal rendelkezik. Fokozottan kényes a készítési hőmérsékletre, bár kávégépfüggő, nálam érdemes volt erős hűtőcsapolást indítani, hogy a lehető legalacsonyabb hőfokon készüljön. Ha nem jól készítjük nagyon kellemetlen erősen érezhető robusztás mellékíz társulhat, és társul is mellé. Az íze testes, tömény csokoládés, halvány mandula aromával és gyümölccsel. A mandula íz felerősödik ha rövidre, szinte csöpögös lefolyással készítem. Utóíze előbb kesernyés, mejd szép lassan érezni némi arabikás aromát, mely a percek múltán erősödik, mellette kis kellemes füstösséget is felfedezek. Ez a kávé egy reggeli koffeinbomba, egy duplával garantált ébredést biztosít. Markáns kapucsínókat készíthetünk belőle ami nem egy bonyolult ízvilágot hordoz. |
Monyesz |
Közepes pörkölésű kávészemek, enyhe olajos fénnyel, de a pörkölés nem egységes, láthatóan több különböző pörkölés keveréke. Daráláskor elsőre fura, de kellemes pattogatott kukorica illata van, ami keveredik némi pörkölt napraforgómagos illattal. Mivel az első szemrevételezés magas robuszta tartalmat sejtetett, ezért a főzési vízhőfokkal nem próbáltam felfelé szörfözni. A kóstolás ezt igazolta, mert a mogyorónál kicsit sötétebb crema mellett kellemes malátás, kissé édeskés ízjegyek mutatkoztak. A lefőzési időt érdemesnek látszott rövidebbre venni a szokásosnál, nem erőltetve a finomra darálást. A crema vastag volt és jól állta a cukrot, keverés közben sem villant ki alóla az ital, a csészén szép nyomot hagyott. Az ízekben megjelent a pörkölt gabonás, szotyolára emlékeztető íz, utóízben némi füstösséggel és édeskés fűszerességgel. Alapvetően maradt a robusztás ízvonal, ami gyümölcsös ízeket nem mutatott. Ez csak lefelé szörfözve jelentkezett, de ekkor a crema színe már a mogyorónál világosabb árnyalatú volt. Érdekes, hogy a kávé egy szűk lefőzési hőfoktartományon belül működött csak, nem volt éppen toleráns, ahogy a robusztás keverékek szoktak lenni. Emelve a vízhőfokot riasztóan erős keserűség, tonikos, szinte bántó íz nyomott el mindent, a crema kissé égett lett, ettől óvakodni kell ! Szinte ihatatlan ebben az esetben a kávé ! Feltétlenül ajánlom robuszta kedvelőknek, ha gépük nem csak sárkányriogatásra képes. Odafigyeléssel kellemes eszpresszó vagy risztrettó főzhető belőle, én legszívesebben doppio risztrettóként fogyasztottam. |
Blaze |
A babok viszonylag világos pörkölésüek, a hozzám érkezett minta igen vegyes látványt nyújt : a nagyon világostól a már-már szenesen fekete szemekig minden van benne. Ránézéskor látszik, hogy a keverék igen magas arányban tartalmaz robusztát. A babok illata olyan mint a fa alól begyűjtött dió, még a héjában, feltöretlenül. Daráláskor azonban már enyhén savanykás és rozsos illatot éreztem. A kávé krémje karamell barna színű, igencsak vastag. A cukrot szépen tartja, olajossága is megfelelő a krémnek. Kevergetés után szépen záródik. A kávé igen kényes, nem tolerálja a hőfokkal való hibázást. Azaz nem tesz jót a keveréknek a magas hőfokú víz, ennek hatására igen komolyan büntet : keserű, kellemetlenül erős „robusztás” íz jön elő. Ne így készítsük. Rövid gépmelegítés után, hűvösebb vízzel rövidre csapolva már kellemes : étcsokoládés, marcipános és enyhén mogyoróvajas ízek kerekednek ki, egy igen enyhe (de nem bántó) malátás ízzel. Az utóíze közepesen hosszúnak tekinthető : enyhén füstös, kesernyés. Ez is még annyira csak, hogy a keserű íz ne legyen zavaró, kellemetlen. Igen testes, és ütős kávé : reggeli ébresztőnek bátran ajánlható. Kapucsinónak nem rossz, de a belőtt vízhőfokkal főzve legszívesebben risztrettóként kortyolgattam. Igen kényes az elkészítésére, ipari, teljesen hőstabil nagygépen úgy gondolom jobban tud domborítani , de a megfelelő hőfokon való lefőzéssel kellemes. Magas hőfokkal vigyázzunk : csalódást, fájdalmat okoz ! |
Lorien |
A minta kellemes illatú. Első ránézésre is magas a robuszta aránya, a keveréket szemmel láthatóan számos fajtából állították össze. A kávészemek mérete meglehetősen nagy szórást mutat, többsége ép, pörkölése közepesen sötét, nem teljesen egyenletes, felületi olajkiválás nem látható. Az elkészítéséhez az átlagosnál nagyobb odafigyelés szükséges: akkor bizonyult legjobbnak, amikor a csapolás ideje nem érte el a 25 másodpercet, valamint egyáltalán nem tolerálta a magas hőmérsékletet, de nem szörfözhettem korlátlanul a hűvösebb irányba sem, mert akkor már-már zavaróan savanykásba hajló krémet kaptam. A krém megfelelően bőséges, tigrismintás, a cukrot tartja, a kávé elfogyasztása alatt bőségesen kitart, a csésze falára szépen felkúszik. Az elkészített kávé illatában diós dominancia mellett enyhén megbújt a mandula. Az ízében határozott diós vonulat mellett felsejlik keserűmandula, illetve a pörkölt napraforgómag. Utóízében enyhe kakaós-étcsokoládés ízjegyek mellett nagyon hosszan tartó zölddiós kesernyésséget és fanyarságot tapasztaltam, amely szokatlanul intenzív, és pasztellessé keni a többi ízt. Ahogyan egyre finomabb őrleményből készítettem a kávét, a kesernyésség egyre fokozódott, ezért a klasszikus risztrettó előállításának már nem láttam értelmét. Tejes italokban jól viselkedik, elfogadható kapucsínó alapanyagnak bizonyult, macchiatónak még jobb, leginkább a reggeli ébresztő eszpresszó kategóriába sorolnám. |
SiD |
A kávészemek pörkölése nem egyenletes, az olcsó tömeggyártású blendeket idézi. A pörkölés olaszos, de még nem túl sötét, a kávészemek felszíne matt, illatuk édeskés. Őrléskor jellegzetesen édes, pörkölt földimogyorós, szotyis illatot áraszt, mely erős robuszta jelenlétre enged következtetni. Ez a kávé a magas robuszta hányad okán legalább olyan kényes az elkészítésre, mint egy 100% arabica blend, de a vízhőfokra való érzékenysége éppen fordítottan arányos. Ez jó hír lehet a gyengébb hőháztartású géppel rendelkezőknek (pl. automata gépek), az én kávékészítési szokásaimat viszont teljesen át kellett hangolnom: a veterán Quick Mill gépemmel jelentős hűtőcsapolásokat kellett eszközölnöm, hogy ne égjen meg a kávé, ami szemrevételezés alapján igazán nem is tűnik égettnek, de nagyon kellemetlen, penészes, virágföldre emlékeztető ízek köszönnek be, ha túl magas a vízhőfok. A kedves olvasó most ne ijedjen meg, ez a kávé ugyanis nagyon jó ízeket rejteget, csak elő kell csalni őket! |
Összegzés: A kávébabok közepes pörkölésűek, illatuk édeskés, felületükön olajkiválás nem tapasztalható. A krém erőteljes, vastag, a cukrot simán tartja, és szépen záródik, bőségesen kitart a fogyasztás végéig. A magas robuszta tartalom miatt rendkívül kényes ez a blend az elkészítésre. Kifejezetten az alacsony hőfokot kedveli, különben kellemetlen ízekkel büntet. Ilyenkor keserű, gumis, penészes, virágföldes "ízek" rettentik meg a kóstolót, azonban ha kitapasztaljuk a keveréket és alacsony hőmérsékleten csapolunk, a kellemetlen ízek azonnal átfordulnak mogyorós, diós, csokoládés, mandulás-marcipános irányba, jól érezhető édességgel. Ezáltal teljesen más arcát mutatja. Testes, utóíze közepesen hosszú, enyhén füstös, fűszeres. Jól beállított ipari gépen valószínűleg még jobb eredményt lehet elérni. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de kellemes tejes italok alapjaként is.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!