KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kultikus kávés kellékek : Moka Express

Kultikus kávés kellékek : Moka Express

Alfonso Bialetti olasz feltaláló 1933-ban fejezte be a Moka Express tervezését. A cégtörténet szerint a kis kávéfőzőhöz az ötletet a korabeli háziasszonyok által használt „mosógépek” adták.
A szennyes ruhát olyan hengerekben főzték ki, melyeken belül egy központi cső futott. Az alulról melegített forró, szappanos víz a vezetékben felfutott, elárasztotta a ruhákat, majd átszivárogva azokon, körkörösen távozott.

A belső, technológiai tervezés mellett Bialetti a külsőre is nagy gondot fordított: a Moka Express szimmetrikus, nyolcoldalú (oktogon), letisztult, art deco megjelenése kategóriát és stílust teremtett. Kiszorította az olasz piacról a kezdetleges, forrázással működő, 19. században kifejlesztett Napoletana és Milanese kávéfőzőket. Működése és megjelenése majd 80 éve meghatározó az igazi és „utángyártott”, másolt kotyogók számára.

A Moka Express Olaszország vezető kávéfőző gyártói közé emelte a céget. 1946-ban az alapító fia, Renato vette át a cég vezetését, aki rendkívül sikeres marketingstratégiával hirdette és terjesztette el a mokkafőzőt a világháború után. Milánó, Észak-Itália, majd az egész ország megismerte a kotyogót. Ekkor született meg logójuk, kabalafigurájuk: a bajszos kis ember (l’omino con i baffi). Az 1953-ban Paul Campani által megrajzolt mókás figura jobb kezét kinyújtott mutatóujjal felemeli, mintha éppen egy kávét rendelne.

A kotyogó megjelenése kettős hatással volt a kávékultúrára. Az alumíniumból készülő, bakelitnyelű, olcsó és „elpusztíthatatlan” kávéfőzők az otthonokba vitték a gyors kávét, az eszpresszót (ahogy arra a logó is utal). Ugyanakkor a profi kávégép-gyártók és kávébárosok ezáltal jelentős konkurenciával kerültek szembe. Részben ennek a versenyhelyzetnek köszönhető, és talán nem véletlen, hogy pont 1946-ban kezdte meg Achilles Gaggia a rugós csapteleppel ellátott vendéglátóipari kávégépek gyártását. Ezzel indul el hódító útjára a kávézókban, vendéglátóhelyeken a jellegzetes eszpresszó-krémkávé, a gőznyomásos technológia pedig csak az otthonokban terjed tovább.

A mokkafőző fejlesztése azonban nem állt meg. A modern, krémes eszpresszó megjelenésére válaszul a Bialetti cég megalkotta a Brikkát, a kotyogók új generációját. A kávéfőző felső része nyomásszabályzó szeleppel van ellátva, ami visszatartja a vizet az alsó részben, ezzel még tovább növelve a nyomást. A kívánt nyomásérték elérésekor a víz erőteljesen préselődik át a kávén, így a modern eszpresszó tetejét koronázó cremához hasonló krémes habbal készül a kávé. A fejlesztés világszabadalom.

Hogyan készítsünk jó mokkakávét?

Az alacsony nyomás és magas hőfok miatt lehet közepesen finom (az eszpresszóhoz képest durvább) szemcseméretet használni. Mivel itt az őrleménnyel nem csak a forró víz, de vízgőz is érintkezik, ez a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. Ugyanakkor az alkalmazott 100°C fölötti hőmérsékleten az aromaanyagok kioldódása kisebb, illetve azok egyből elbomlanak. Az eredmény a kissé fanyar, de erőteljes mokka, magyarán mondva a feketekávé.

A minél magasabb aroma- és minél alacsonyabb csersavtartalom érdekében a mokkafőzőt szedjük le a tűzről, amikor a kávé elkezd a felső tartályban megjelenni. Ha így teszünk, valóban kotyogva fog a kávé lefőni, nem a vízgőztől sivítva. Szintén segít, ha kisebb (maximum 4 személyes) kávéfőzőt használunk. Kisebb adagszámnál ugyanis kisebb vízmennyiség halad át az őrleményen, tehát rövidebb ideig, kevesebb forró víz érintkezik a kávéval. Mivel minden gramm kávét a teljes vízmennyiség lúgoz ki, nagy adagszám esetében jóval több káros anyag, csersav kerül a csészébe.

A mokkafőző (olaszul: la Moka, la macchinetta, la caffettiera) működtetése:

– az alsó részbe vizet öntünk, (A)

– az alul csőben végződő kávés szűrőt fölé helyezzük, (B)

– a tömítőgyűrűvel szigetelt felső részt erősen rátekerjük,

– tűzhelyre rakjuk.

A zárt, alsó víztérben a vízgőz összegyűlik, a nyomás növekszik. A víz (a növekedő nyomás miatt) nem kezd forrni, hanem tovább melegszik, a magas nyomás bepréseli a forró vizet a csőbe, keresztül a kávén és a szűrön, egészen a felső tartályba. (C)

Forrás : Vendéglátás Online