KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Mauro De Luxe - varázslatos kelet

mauro de luxe szemeskávé tesztA Mauro Kávé  története valójában Demetrio Mauro története, egy olyan emberé, aki számos nehézséggel szembenézve, hihetetlen szívósággal építette fel rendkívül sikeres vállalkozását. A Demetrio Mauro által alapított vállalat a kávé szeretetét és az olasz karaktert képviseli és szimbolizálja világszerte. Sikerének titka egyszerre rejlik a hagyományok tiszteletében és az újítás iránti folyamatos elkötelezettségében. Az 1950-es és 60-as években a Mauro Kávé márkanévhez olyan megkülönböztető  jegyek kapcsolódtak, mint a termelés, a forgalmazás és a kommunikáció megújítása. Mauro volt az első, aki termékét az akkori kor legmagasabb minőségi színvonalára emelte és az első, aki egy márkanév alatt futó, csomagolt terméket forgalmazott. A kávéipar azon első képviselőjét is tisztelhetjük benne, aki a termék és a márka népszerűsítéséhez a televíziót használta. A Mauro De Luxe egy aromás kávé, köszönhetően a blendhez felhasznált 70%-ban Közép-Amerikai és Brazíliai arabika, és 30%-ban pedig a legjobb minőségű Ázsiai robusztának- tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Mauro kávé hivatalos forgalmazójától, a Mauro Magyarország Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Mauro De Luxe

Ár: 6775.- Ft/kg , Forgalmazó adatai
 mauro de luxe szemeskávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
9
4
6
23
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
8
4
6
21
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
4
9
4
6
23
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Iberital Challenge
3
7
3
5
18
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
4
8
3
6
21


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A bontás utáni ismerkedő csapolásokból két-három napig nagyon finom kávékat fogyasztottam, 10/10-es minden viszonylatban. Lefolyása szép egyenletes, krémje szép mogyoróbarna, cukrot tartja. Kellően olajos, szépen kúszik a csésze oldalára, kapucsínót is jó önteni bele, kiváló tónusokkal rendelkezik. Ízre roppant harmónikus, édeskés, grillázsos, szirupos eddig kávéban nem ismert fűszeres íz, enyhe szerecsendiós aromával. Tíz pontot adtam volna ha ilyen marad, én szívesen megadom ha egy kávé kóstoláskor ízével és aromájával képes kizárni a külvilágot, és azon elmélkedek, hogy: ez igen, még egyet! Ez a Mauro minta nálam ilyen. Kellően testes, nincs semmi hiányérzetem kortyolgatás közben. Viszont a szűk egy hetes periódus alatt sokat változott nálam a nyitott minta sajnos nem előnyére, hiába a jó visszacsomagolás. Krémje kevesebb lett, hamarabb szőkült. A teste egy kicsit kevesebb lett. Egy kicsit kiment a kávé gerince, visszafogottabb ízek jöttek elő, a fűszeressége csökkent. Az őrlést is majdnem egy ricnivel odébb kellett állítanom. A hőfokra is kényesebb, érdemes alacsonyabban csapolni, mint frissen bontva. Félreértés azért ne essék, még ekkor is nagyon finom volt. Mindenképpen ajánlom kipróbálásra, nekem nagyon bejött, sajnáltam, hogy elfogyott, szívesen ittam volna még egy darabig. Legfeljebb jobban, kisebb adagokra kiporciózva és alaposan lecsomagolva, így mindig frissen bontottat ihatunk. Kapucsínót is nagyon finomat készítetünk belőle.

Monyesz

Az átlagosnál sötétebb, viszonylag egységes pörkölésűek a szemek, enyhe füstös illattal. Daráláskor a frissen sült kenyérre, pontosabban a kenyérhéjra emlékeztető illata van. Kellemes kezdeti benyomások. A lefőzési hőfok a közepesnél magasabban ideális, ekkor a crema elég sűrű, olajos, jó textúrájú és sötétebb mogyoróbarna. A kapott minta érezhetően friss pörkölés (bár a egy hét után tapasztalható volt a crema gyengülése, a kávé öregedése), a blend túlnyomóan arabikás lehet. A lefőzési időre oda kell figyelni, mert a lefőzés vége felé hajlamos szőkülni. Nálam a vékony egérfarkas, a szokásosnál kicsit lassabb lefőzések voltak ízre a legjobbak. Csapolhatjuk nyugodtan risztrettónak! Ízek tekintetében elég kiegyensúlyozottnak mondható: a kakaós, kicsit mandulás ízeket jól árnyalja a finom, leheletnyi gyümölcsösség, ami áthúzódik az utóízbe, bár ott a füstösség szép lassan elnyomja. A gyümölcsösség csak annyira érezhető, mint amikor egy érett barackba harapva a gyümölcs édessége mellett érezhető a barack természetes savassága. Egy ízt nem sikerült beazonosítani ! Kellemesen fűszeres jellegű íz ez, kis édességgel kombinálva. Nagyon kellemes, egyedi jelleget kölcsönzött ennek a keveréknek. Fura mód tejes italnak nem ízlett ez a kávé, sokkal inkább risztrettónak és eszpresszónak. Különleges íze és kiegyensúlyozottsága miatt érdemes megkóstolni ezt a kávét, de valószínű, hogy érdemesebb kávézóban fogyasztani.

Blaze

A kávébabok szép, egyenletes, Olasz pörkölésűek.  Felületük fényes, enyhén zsíros. A babok illata daráláskor klasszikus, finom mokkás.  Igen friss, nem állott kávé benyomását kelti a minta : ezért minden elismerésem a forgalmazónak. A kávé krémje mogyoróbarna színű, kellően vastag, a cukrot szép süppedősen nyeli, olajossága megfelelő. Magas arabika hányadot sejtek a keverékben, legjobb oldalát a magas hőtartományban lefőzve adja, de ne a tűzokádó sárkányos gépre gondoljunk  azért. Jól elkészítve a kávé kakaós-csokoládés, egzotikusan fűszeres, egy kis mandula ízzel „bolondítva”. Ha nem jó, alacsony(abb) hőfokon főzzük le, akkor képes egy kesernyés, grapefruitos ízt produkálni, nem így a legfinomabb.  Utóíze mokkás-étcsokoládés. Tejes italokba én nem tenném, ezt a finom, harmónikus ízvilágot inkább risztrettóént, eszpresszóként élvezzük! Aki ütős, magas koffein tartalmat vár, ne válassza ezt a kávét : ezt élvezni, nem koffein bombaként „ledönteni” kell.  

Lorien

A minta enyhén füstös  illatot áraszt. A szemek többnyire épek, különböző méretűek és fajtájúak, selymesen-olajosan csillogó fénnyel, vélhetően nagyon magas arabika-hányaddal. A pörkölés majdnem egyenletes, többnyire sötétbe hajló. Ismét egy olyan keverék, amellyel sokat kell kísérletezni, hogy a legjobbat kihozhassuk belőle. Igényli a jól befűtött, már-már sárkányos gépet, de – készüléktől függően – nem érdemes elmenni a végső határig sem, mert megéghet. A hőmérséklet emelése önmagában nem bizonyult elegendőnek, a darálással és a tömörítéssel is el kellett térnem a szokványostól. Érdemes volt egy fokkal durvábbra venni az őrlemény finomságát az ideális lefolyási paraméterekhez képest, és erősebb tömörítéssel ellensúlyozni azt. Ezzel elkerülhető volt a túlzott kioldódás, amelyet kellemetlen, kesernyés íz jelzett. Ilyenformán risztrettót sem lehetett hagyományos módon készíteni. Abban is eltért a nálam megszokottaktól, hogy valamivel több (10-11 g/17 g) őrleményt kellett felhasználnom ahhoz, hogy a kávépogácsa tömörítés után megfelelő magasságú legyen. A keverék nem kényeztet el krémjével, még épp megfelelő, nem igazán vastag, a fogyasztás végéig csak a jobban sikerült csapolások után tartott ki. Alapízét az édeskés, pirított dió uralja, pörköltmogyorós, mandulás, karamelles-grillázsos jegyekkel. Amikor a tömörítéssel és az őrlemény mennyiségének növelésével vékonyabb lefolyású risztrettó-szerűvé koncentráltam, akkor állt össze kerek egésszé, a krémje és a testessége egyaránt javult, a marcipán mellett megjelent egy buja, keleties fűszeresség. Tejes italokban is felhasználható, de kirobbanó eredményre ne számítsunk, a tej a kelleténél jobban elkeni, elfedi a kávé értékeit. Úgy éreztem, hogy a koffeintartalma nem túl magas, ezért kiváló alapanyaga lehet a délutáni vagy vacsora utáni eszpresszónak, risztrettónak. 

SiD

Selyemfényű, átlagosan sötétre pörkölt kávébabokból áll ez keverék. A tesztre kapott kávé frissnek mutatkozik, szépen, központosan folyik le, nem táncol, nem szőkül, a karos Pavonival is jól elkészíthető. A csapolt ital illata kicsit szúrós, fűszeres, a krém színe magas hőfok mellett is inkább karamellszínű, mint sötét mogyoróbarna (magas arabica hányadot sejtek). A crema egyébként kellőképpen vastag, az ital konzisztenciája megfelelő. Tehát ez egy erősen arabica túlsúlyos blend, de ez az arabica dominancia nem vad gyümölcsösségben manifesztálódik, inkább olyasmi hatások érik az embert az első kóstoláskor, mintha egy keleti fűszerboltba lépne be. Sokféle ízhatás keveredik, melyek egy nagyon kellemes, harmonikus elegyet alkotnak, de az egyes ízösszetevőket nem könnyű izolálni, tényleg olyan, akárcsak egy fűszerbolt illata. Karamellás, grillázsos, rozskenyeres és bogyós gyümölcsös ízek a vezérmotívumok, melyeket köményre és szerecsendióra emlékeztető fűszeres ízek kísérnek. A kávé jó tulajdonsága, hogy kis dózis (7g) esetén sem omlik össze az ízvilága, de azért meghálálja, ha 10g körüli adagból készítjük el. A teszt során érezhetően öregedett a keverék, az utolsó adagok már korábban kezdtek szőkölni, ezért egyre rövidebbeket csapoltam. Ennél a kávénál tényleg figyeljünk oda az alapos visszacsomagolásra, ne szellőztessük feleslegesen! Összességében nem egy túl kényes vagy szélsőséges kávé ez a Mauro blend, de úgy érzem, el tudnám még iszogatni egy darabig, hogy tökéletesen kiismerjem és az ízeit még jobban kielemezzem.


mauro de luxe szemeskávé kávébabokmauro de luxe szemeskávé csapolásmauro de luxe szemeskávé shot
mauro de luxe szemeskávé kávébabok és csészemauro de luxe szemeskávé csapolás faemamauro de luxe szemeskávé kapucsínó
mauro de luxe szemeskávé csapolásmauro de luxe szemeskávé pavonimauro de luxe szemeskávé eszpresszó 

Összegzés: Szép egyenletes, a közepesnél sötétebb pörkölésű kávébabok, láthatóan magasabb arabika hányaddal. A kapott minta kifejezetten frissnek mutatkozott, szépen egyenletesen csapolható volt. A krém színe szép mogyoróbarna, kellőképpen vastag, a cukrot jól tartja. Illata fűszeres, olajossága jó, szép textúrát ad, kitart a fogyasztás végéig. Íze rendkívül harmonikus, összetett, karamellás, grillázsos, szirupos, és a fűszeresség (szerecsendió) is jól kivehető. Emellett gyümölcsös, mogyorós, mandulás aromák is jelen vannak. Tökéletesen megalkotott keverék. Kiegyensúlyozott és nem túl kényes blendet sikerült alkotnia a Maurónak. Pici negatívum, hogy a minta észrevehetően hajlamos az öregedésre, ezért a visszacsomagolásra érdemes nagyon odafigyelni, illetve utánállítani a darálón, ha az szükséges. Testessége jó. Utóíze közepesen hosszú. Elkészíthetjük risztrettónak, eszpresszónak vagy kapucsínónak, mindenben jól megállja a helyét. Mindenképpen ajánljuk kipróbálásra, mert egy nagyon jó keveréket ismerhettünk meg a Mauro De Luxe-ban. Kérünk még!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!