KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kenya

Kenya

A Kelet-afrikai ország – csodás szafari parkjai és Barack Obama amerikai elnök rokoni kötődései mellett – kiváló minőségű kávéjáról is ismert a világban. Kenya az utóbbi évszázadokban a nemzetközi kereskedelem egyik központja volt. A nyílt óceáni hajózás kifejlődése előtt kikötői kulcsfontosságot játszottak a partvidéki hajós kereskedelemben.
kenya függetlenségÉppen ezért függetlenségét csak igen későn, 1964-ben tudta kivívni. 1500-as években a portugálok foglalták el, az 1700-as évektől az ománi arabok uralták, 1890-től a Brit Birodalmi Kelet-Afrikai Társaság fennhatósága alá került.
Bár a kávé őshazája – Etiópia – szomszédos ország, de a kávéművelés itt csak későn honosodott meg. Az 1800-as években a Szent Lélek Kongregáció atyái kezdtek kávétermesztésbe, a bourbon nemesített arabikák 1911-ben kerültek az országba. Ebben az időben települtek brit és más európai farmerek a térségbe, számuk a 30-as évekre 30000 körülire emelkedett. A felföld belsejében kávé- és teaültetvényeket alapító gazdálkodók indították el az ország kávés iparágát.

kenya kávétermelésMára Kenya a világ 18., Afrika 6. legnagyobb kávétermelője. A mennyiségnél azonban itt sokkal fontosabb a minőség. Abban minden kávészakértő egyetért, hogy Afrika legjobb kávés minőségszabályzása Kenyában működik. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a gyarmati időszakot követő egypártrendszerben szigorúan szabályozták az ágazat működését. A politikai rendszer az utóbbi másfél évtizedben többpárti köztársasággá alakult, a piac szabaddá vált de a kávésipar szabályozása – szerencsére – megmaradt.

Majd 600 ezer farmon több mint 6 millió ember dolgozik. Ez az ültetvény- és termény-mennyiség áttekinthetetlen lenne, ha termelők nem tömörülnének szövetkezetekbe. A termelők több száz egyesülete szervezi a kávé begyűjtését, osztályozását, értékesítését.
Az osztályozási rendszer könnyen áttekinthető, alapvetően a kávészemek méretére alapoz. A legfelső kategória az AA jelzésű, amibe a 17-18-as méretű szemek kerülnek. A számok a kávébab hosszára utalnak: 17/64-ed és 18/64-ed inch, (kb.: 68 és 72mm). Ez után következnek az A és a B nagyságú szemek. A termés gyöngykávé-részét (peaberry, PB) külön gyűjtik és értékesítik.
A kávébab mérete természetesen nincs közvetlen összefüggésben az ízminőséggel, de a gondos, szemenkénti válogatás teljesen kiszűri a hibás magokat és egységes kategóriákat teremt. Ennek árnyoldala természetesen, hogy az egyes kávétermelőktől beérkező tételek keverednek és a kiemelkedő minőségek eltűnnek. A piaci liberalizáció óta már elérhetőek kisebb termelők különleges kávéi is, de nem közvetlenül csak aukciókon…

kenya kávétermelésAz aukciós rendszer a kenyai kávés ágazat sikerének szintén fontos összetevője. A szövetkezetek és exportőrök a szüreti időszakban hetente tartanak kávéaukciókat. A licitálható tételeket előzetesen szétküldik a potenciális vevőknek (zöldkávé-kereskedők, pörkölő üzemek vezetői). Az árverésre érkező felvásárlók így pontos képet kapnak az elérhető kávékról és a saját igényeiknek megfelelő minőséghez, karakterhez tudnak hozzájutni.
Kenya trópusi éghajlata több mint ideális a kávétermeléshez. A kiegyenlített hőmérsékletű hónapok között nehéz különbséget tenni, évszakok nincsenek. Két esősebb időszak (áprilistól júniusig és október-november) teszi változatosabbá a mikroklímát, az utánuk következő száraz hónapokban következhet a betakarítás. A "téli" a jelentősebb, a "nyári" a változó szüreti időszak.

A termőterületek az ország közepét uraló, 5199 méter magas Kenya hegytől húzódnak, egészen az a déli határt jelző Kilimandzsáróig. Igazi magashegyi termelést folytatnak 1500-2100 méteres magasságban, az exportra szánt kávéban a nedves eljárást alkalmazzák. A fejlett és környezettudatos agrártechnológiáknak köszönhetően a gazdálkodáshoz vegyszereket, műtrágyát alig használnak.

Az országban jellemzően tradicionális bourbon és typica arabika variációkat termesztenek, a legutóbbi időkben kezdtek bele a Ruiru 11-es nevű hibrid termesztésébe. Az új, betegségeknek jobban ellenálló variáció megosztja a kávészakértőket. Legtöbben hiányolják belőle a tipikusan "kenyai" ízeket, jellegtelen kávénak tartják és féltik a kiváló minőséget adó, jól bevált SL-28 és SL-34 variációkat.
A kenyai kávé savas. Akik először kóstolják gyakran meghökkennek akár citrusosan gyümölcsös ízén. De ha ezen túljutunk, igazi meglepetések érhetnek. Néha borra emlékeztető, különleges utóíz, máskor a piros bogyós gyümölcsök fanyarságának rendkívül intenzív jelenléte vagy kifejezetten édes ízérzet egészíti ki az alapízt. Sokféle karakterrel, összetett ízképpekkel találkozhatunk. A forrázásos-csepegtetős technológiákhoz jól illeszkedő kávét ad, de felbukkan néhány magas minőségű eszpresszóban is.

Forrás : Kávéházak.hu