Még ha alapvetően a kávéról szól az írás, néhány szót mégis érdemes is szólni a harapnivalókról. A hideg szendvicsek alapanyagául zsemle vagy ciabatta szolgál, amelyekbe igazi kézműves olasz felvágottak, szalámi-féleségek vagy sonkák kérhetők, akár pármai sonka is. A sajtok szintén kiváló, eredeti olasz termékek. A meleg szendvicsek alapjául kb. harmad bagettet használnak, és préselve sütik. Érdemes kipróbálni bármelyiket.
A személyzet jól teszi dolgát, laza, oldott, igazi olaszos hangulatban veszik fel a rendelést, a felszolgálás is hasonló szellemben történik. Magyarországon kevésbé ismert kávéfajtát tartanak, Beacaffé-t, 80% arabica tartalommal. Ahhoz nem kóstoltam eleget, hogy mélyebb elemzésbe mélyedjek, főbb vonalakban vázolva az ízvilágában felfedezhető a pörkölt mogyoró, mandula, marcipán, kevés étcsokoládé, és egy kis szolid gyümölcsösség. Nagyon izgalmas, finom keverék.
A kávé a daráló adagolójából kétkaros La San Marco gépen készül. A lefolyási idő és a mennyiség megfelel a szabványnak, a krém tigrismintás, állaga jó, vastagsága a lehetőségekhez képest megfelelő, a lefolyás végéről megmaradó apró buborékok jelzik, hogy valamennyi finomhangolás hiányzik csak ahhoz, hogy minden tekintetben tökéletes legyen. Ne legyünk telhetetlenek, ez így is jól elkészített, élvezetes kávé, bár csak mindenhol ilyet kaphatnánk. Ezen felbuzdulva rendeltem még egy dupla risztrettót, amelyet kapucsínós csészébe csapolva kapok. Talán az eszpresszós csésze szerencsésebb lenne, mennyiségre belefér, ráadásul sokkal jobban mutatna, és a krémnek sem kellene nagy felületen eloszlania. Talán azért, mert ebből nem fogyhat sok, és csak egy daráló van, ugyanabból az őrleményből készül, mint az eszpresszó. Így nem lesz annyival koncentráltabb az ízélmény, mint lehetne és vártam volna. A kapucsínóra nem lehet panasz, kiváló minőségű tejhabbal érkezik, az arányok jól eltaláltak, ebből következően a hőmérsékletre is pont megfelelő. Maga a kávéfajta is jó alapanyag kapucsínóhoz. Apró hiányosságként felróható, hogy víz és szalvéta nem mindig érkezik a kávéhoz, kérésre természetesen azonnal pótolták.
Az árak még belvárosi mércével is mérsékeltek, egy eszpresszóért 210 Ft-ot, egy kapucsínóért pedig 280 Ft-ot kérnek.
Összegzésként elmondható, hogy hely hangulata remek, bátran betérhetünk, nem fogunk csalódni. Nyitás óta stabil pont, egyenletes színvonalon teljesítenek, a kávé és a kapucsínó akár Olaszországban is megállná a helyét. Nem csak kávézni érdemes betérni, a jobbnál jobb szendvicsekből egy reggeli vagy uzsonna is tartalmasan elkölthető. Hazai viszonylatban is igazán kivételes hely, még akkor is, ha néhány apró hiba időnként becsúszik, de ettől lesz igazán emberi. Nyugodtan szemet hunyhatunk felette, a lényeget nem befolyásolja.
Pontozás:
1, Tetszetős kinézet (elegáns, tiszta, csésze/pohár használata, dekoráció, teljes szettel szolgálta fel (kanál, cukor, víz) ahol szükséges! )2, Íz harmónia (az összetevőknek megfelelően, espresso íz)
3, Megfelel-e a hőmérséklet (az ital fogyasztási hőfokának megfelelően)
4, Általános barista képzettség (tejhabosítás, hideg ital készítés)
5, Hely hangulata, személyzet munkája
Pontozás mindegyik esetében 1-5 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Értékelés:
Tesztelő
|
Tisztaság, dekoráció, felszolgálás
|
Íz harmónia
|
Ital hőmérséklete
|
Általános képzettség
|
Hely hangulata, személyzet
|
Összesen
|
Lorien
|
4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 23 |
Szalag Szendvics- és Kávéház
Kecskemét, Petőfi Sándor utca 1.
Nyitva tartás: hétfő- szombat: 07-22h, szombat: 17-23h, vasárnap zárva
Véleményét elmondhatja fórumunkon. Kattintson ide!