Menu

A kávékészítés különféle módozatai

  • Kategória: Kávé
  • Találatok: 47937

Tartalomjegyzék

A történelem során többféle kávékészítési módszer alakult ki.  A legelterjedtebbek a török kávé, a mokka, a szűrt kávé és a presszókávé, amelyet a XX. század első harmadában kísérleteztek ki Olaszországban. A kávé világába teendő utazásunkat a kávéfőző, pontosabban a kávé elkészítési módjának megtárgyalásával kell kezdenünk. Többféle módja van ugyanis a kávébabszemekben levő íz- és illatanyagok kinyerésének, de mindegyik kávékészítési mód alapja a forró víz és a megfelelő finomságúra őrölt babkávé találkozása, ezen túlmenően azonban jelentős eltérések vannak.

1. A török kávé - türk kahvesi

török kávé A török kávét egy hosszúnyelű, belül cinnel futtatott (sárga) réz edényben, a dzsezvában (cezve) készítik. Mérete attól függ, hány csészényi víz fér bele – rendszerint egy-négy –, mindig a kávévíz mennyiségéhez való dzsezvát használnak, mert nem lehet jól habzó (!) kávét készíteni pl. két személyre egy négyszemélyes edényben.

A kávét a cukorral együtt főzik – Anatólia egyes vidékein tört kardamom maggal is ízesítik –, mert a csészében már nem keverik meg. Beleöntik a hidegvizet a dzsezvába, rákanalazzák a cukrot és a kávét a tetejére, majd óvatosan a vízbe keverik, anélkül, hogy a kanál leérne az edény aljára. Faszénparázson vagy közepes lángon melegítik.

A török, arab, görög kávé elkészítéséhez szükséges eszközöket, itthon főleg úgynevezett oriental vagy keleti termékeket árusító boltokban, vagy az interneten szerezhetjük be. Az egyszerű díszítetlen alumíniumtól kezdve a réz kézműves darabokig széles skálán mozog a választék. Ha odafigyelünk a minőségre, akkor gyakorlatilag csak pénztárcánk, és ízlésünk szab határt a vásárláskor. Ezen eszközök egyszerűségüknél fogva a kávékészítés minőségét nem befolyásolják, azonos élvezeti értéket nyújtanak.

2. A filteres kávéfőzők

elektromos filteres kávéfőző A filteres kávékészítési eljárást egy M. de Belloy nevű francia találta fel. A kávéfőző két részből áll. A forró víz a felső részben elhelyezett filterpapírba tett, durvára őrölt kávéval találkozik, majd a gravitáció hatására a szűrőn keresztül lecsöpög a lent lévő tartályba.

A sima elektromos filteres kávéfőzőknél válasszuk az ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelő készüléket (esetleg kedvenc márkánkat), mert gyakorlatilag a készülékek működési elvükben és kávékészítési technikájukban semmiben sem különböznek egymástól. A filteres kávéfőzés lényege, hogy a szűrőpapír-tölcsérbe adagolt kávét a forró vízzel leöntve készül ez a főzet.

hario v60 csöpögtetős kávékészítőAz elktromos filteres készülékeken kívül azonban van több olyan eszköz is aminek a végeredménye filterkávé, de sokkal aromagazdagabb mint a sima gépi filterkávé. Az alternatív készítési módokat is több részre oszthatjuk:

A csordogálós, csöpögtetős (angolul drip) módszer, a filteres kávékészítés népszerű formája. Az elv hasonló a hazánkban elterjedt elektromos filteres kávéfőzőkhöz, azonban a kávékészítő az automata készüléknél sokkal inkább befolyásolhatja a kávékészítést. A forró vizet kézzel adagoljuk, öntögetjük (“pour over”) az őrölt kávéra. A barista a mozdulatai irányával, az előáztatás időtartamának megválasztásával, magával a készítési idővel, a víz hőmérsékletének szabályozásával, illetve természetesen az őrlési finomság beállításával is befolyásolhatja a termék minőségét, jellegét.A legjobban kedvelt ilyen eszközök a Chemex, Kalita, vagy a Japán Hario cég terméke, a Hario V60-as kerámia tölcsér.

french press kávéfőzőA French Press, más néven dugattyús kávéfőző kevésbé ismert hazánkban, mint a hagyományos kávéfőző készülékek. A kávéimádók közül azonban egyre többen vannak akik a dugattyús (french press) főzőkkel készíthető kávék elkötelezettjei. Az tény, hogy ezzel az eszközzel a minőségi kávékból valóban nagyon finom és aromás ital készíthető. Maga a kávéfőző nagyon egyszerű, és a kezelése sem bonyolult. Legkönnyebben interneten keresztül, vagy szaküzletben juthatunk hozzá. Vásárláskor most is mint mindig, figyeljünk a minőségre, csak üvegből és acélból készült dugattyús kávéfőzőt válasszunk. Egy french press-hez nagyjából 10.000-15.000 Ft-ért juthatunk hozzá. A darálás minősége itt is nagyon fontos, de az összes kávéelkészítési eljárás közül ez igényli a legdurvább őrleményt. Akik az eszpresszó mellett szívesen megisznak egy-egy bögre hígabb, de aromás kávét azok nem fognak csalódni benne. Sokkal jobb kávé készíthető vele, mint bármelyik gépi filteres kávéfőzővel és még áramot sem fogyaszt.

lombik, szifon kávékészítőaeropress kávékészítőHasonlóan finom végeredményt ad a lombikos kávé (syphon), ami vákuum segítségével működik. A felfedezése 1830 és 1840 közé tehető, ebben az időben több országban is történtek szabadalmi bejegyzések ezzel a technológiával. Több szakirodalom Robert (de néhol James néven is szerepel) Napier nevéhez köti a felfedezést. A működésében az összes vákuumos kávéfőző egyforma, két fő részből áll. Rendszerint egy alsó, -melybe a vizet töltik- és egy felső, ahova a kávé kerül, és egyben itt kerül kilúgozásra. A vásárlásnál figyeljünk a méretekre is! A vákuumlombik csak megfelelő mennyiségű víz betöltésével működik kielégítően. Ha túl kevés vizet töltünk bele, nem fejlődik elég gőz, hogy felvándoroljon, illetve lehet, hogy nem lesz elég ereje a folyadék őrleményen keresztüli visszaszívására. Akkora eszközt vegyünk, ami az átlagos kávézási szokásainkat kielégíti. Túl nagy edénybe sok víz kell és ehhez sok őrlemény, gazdaságtalanná téve a használatát.

Viszonylag olcsó de rendkívül ötletes megoldás az AeroPress. Maga a készülék zseniálisan egyszerű. Egy törhetetlen műanyag henger, melynek aljára kell rácsavarni a szűrőt, amibe egy papírfiltert kell elhelyeznünk. Miután ezt rátekertük beleöntjük a ledarált kávét, a kellő hőmérsékletű vizet, megkeverjük. A dugattyú behelyezésével, és a lenyomásával keltett légnyomás segítségével, a forróvizet átpréseljük a papírfilteren, ezzel is javítva a kioldódás hatékonyságát. Gyakorlatilag a kávégépek magasnyomású technológiáját ötvözték a filteres (áztatásos) technológiával.

 

Támogató partnereink

althaus teaavx kávékbristot kávébwt vízkezelési technológiákcarraro kávécellini kávécorso veronaexpolygon kávégép alkatrészek, kávéfőzők, kávédarálókgaggia momentigoppion caffeilly caffe Kávébár Bazár - KávéfórumKapucziner Kávémanufaktúraluckycap kávémaromas kávémahlkönig kávédarálók    molinari kávénaturalmix Nespresso pacificaffe kávé pallyotz kávé pannon kávépasco kávépascucci kávépellinisaeco sagevaldocafe