KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Először fizet osztalékot a Starbucks

Először fizet osztalékot a Starbucks

1992-es tőzsdei bevezetése óta először fizethet osztalékot a világ legnagyobb kávéház-lánca, a Starbucks, azt követően, hogy a cég igazgatótanácsa (it) szerdán jóváhagyta a részvényenkénti 10 centes osztalék kifizetését, melyet negyedévente teljesíthet majd.
Az éves osztalékhozam a jelenlegi árszint mellett 1.6%-os, az S&P 500 indexben szereplő cégek átlagos osztalékhozama (1.8%) ezt enyhén felülteljesíti.

Az it továbbá felhatalmazta a menedzsmentet, hogy 15 millió saját részvényt vásároljon vissza tőzsdei forgalom keretében. Ez utóbbi a forgalomban lévő Starbucks részvények 2%-ának felel meg, egyben 21.3 millióra növelheti a cég birtokában lévő saját részvényeket.

A kávéház-lánc 2009-ben több sikeresnek bizonyuló lépés nyomán jutott el oda, hogy jelentős készpénz-állományt halmozott fel, amelyet a vezetés most úgy érzett, ideje kiosztani a részvényesek között. A vállalat például új termékeket vett fel a kínálatába az amerikai kávéházaiban, amelyekkel újabb fogyasztókat tudott becsalogatni, de komoly költségcsökkentéseket (580 millió dollár értékben) is elért az élelmiszer- és munkaerő költségek megnyesése révén.

Az első osztalékfizetésre spekulálók utoljára 2010. április 4-én juthatnak hozzá a Starbucks részvényeihez az osztalék reményében, míg a kifizetést április 23-án kezdik meg.

Forrás : Kitekintő