Az Eurocaf 1959-ben Torinóban született családi vállalkozás, minőségi nyers kávé importálásával és pörkölésével szerzett magának nevet az olasz piacon. A cég mindig a tradicionális eljárásokat követte a kávé készítésénél, tiszteletben tartva az eredeti olasz "ESPRESSO"-t. Az évek során a minőség folyamatos javítására helyezte a hangsúlyt, maximális figyelmet fordítva a termelési ciklus minden egyes lépésére. A különféle blendek kialakításához hagyományos pörkölési módot alkalmaznak: az arabika és robuszta kávészemeket külön pörkölik, biztosítva ezzel a szemek egyenletes pörkölési szintjét. A csomagolás pedig triplex fóliával történik a kávé minőségének minél hosszabb ideig tartó megőrzésének érdekében.Magyarországon 2005 óta van jelen: kávé és kávékülönlegességek nagykereskedelmével, professzionális és automata, új és használt kávégépek eladásával és bérbeadásával, kiváló szakemberek által végzett rendszeres karbantartással és országos kávégép szervizzel - tudtuk meg a tulajdonostól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Eurocaf Espresso ItalianoÁr: 2690.- Ft/kg, Forgalmazó adatai |
Név/konfiguráció
|
A krém egységessége és tartóssága
|
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
|
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
|
Ár/érték arány
|
Összpontszám
|
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
|
3
|
5
|
5
|
7
|
20
|
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
|
5
|
6
|
5
|
7
|
23
|
Blaze/Gaggia Classic+Compak K3 Elite
|
3
|
5
|
4
|
7
|
19
|
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
|
4
|
6
|
4
|
6
|
20
|
SiD/La Pavoni Europiccola+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
|
4
|
5
|
4
|
7
|
20
|
Név | Szöveges értékelés, konklúzió |
Luigi |
Nagy problémám volt ezzel a tesztmintával. Olyan hőmérséklet tartományt kívánt amit a kávéfőzőm normál működésében már nem volt képes kiszolgálni, trükközni kellett. Kezdem az elején. Az átlagtól jóval finomabb őrlést kér. Lefolyása bőségesen krémes, mintha forró csokoládé folyna ki a kifolyóból. Krémje vastag, buborékos, állaga bőrös, szinte egészen középbarna árnyalatig lehet húzni. Itt kezdődött a probléma. A krém ugyan vastag, de tíz másodperen belül látványosan elkezdett süppedni, ekkor nem is volt már szép látvány. Megégett. Ízre is keserűség volt a jelemző. Bármennyire trükköztem a hőfokkal a végén eljutottam odáig, hogy kénytelen voltam csapolás előtt kikapcsolni a főzőt 5-6 percre. Így sikerült kicsikarni belőle normál színű krémet, ami már tartósabb volt. Íze domináns étcsokoládés, érezhető vanília és enyhe mogyoró aromával. Utóízében is viszi az étcsokoládé majd citromos ízek jönnek elő, melyek percek után citrusok kesernyés héjára váltanak. Igen robusza túlsúlyos keverék, de a finomabbik fajtából, bántó ízek nincsenek benne. Összességében nem lenne probléma vele, de az alacsony hőmérséklet miatt nálam nem tudott kibontakozni. Úgy érzem, hogy egy kevésbé forró Saeco karosgépen vagy szuperautómata kávéfőző lenne számára az ideális. |
Monyesz |
A pörkölése változatos ennek a keveréknek, egészen világos szemek is előfordulnak a közepesen pörköltek mellett, a szemeket figyelve magas robuszta tartalmat sejtek. Daráláskor pörkölt olajos magok illatát éreztem elég intenzíven. Meglepő módon sokat kellett állítani a darálón a finomabb darálás irányába, mert gyorsan lejöttek az első csapolások. A crema kicsit sötétebb a mogyoró színnél, jól jelzi, ha túlszaladt a főzési hőmérséklet, ekkor már barna, fekete beütésű. Ettől jobb óvakodni, mert a robuszta tartalom hatása megmutatkozik, erősen mokkás, ugyanakkor émelyítő ízű lesz egyben. Sőt csak annak ajánlom ezt a kávét, aki erősen lefelé tud szörfölni, mert ekkor kap mellékíz mentes, a jó robusztákra jellemző édeskés-malátás-vaníliás ízű italt. Kellemesen árnyalja ezeket a robusztás ízeket a visszafogott jelen levő mandulás-mogyorós ízvonal. A kávé utóízére jellemző némi mokkás beütés. A cremát tanácsolom jól elkeverni, mert így kevésbé érződik. Inkább gyorsabb lefolyás felé érdemes elmenni a darálással, mert könnyen kellemetlen ízű lesz a kávé. Meglepett, de egészen jó ízű kapucsínót sikerült készíteni - igaz dupla risztrettóból -, finom étcsokis ital lett. Minden bizonnyal az automata géppel rendelkezőkre gondoltak ennek a kávénak a megalkotói, mert az erősen hőhiányos gépekkel is eredményes főzhető a blend. Forrófejű gépek vásárlóit óvnám ettől a kávétól ! |
Blaze |
A kávébab közepes pörkölésű, egyenletesnek jóindulattal mondható. Felületük matt, olaj kicsapódás, zsírosság nincsen. Már ránézésre is igen komoly robuszta hányad tűnik fel, mely az első italok elkészítésénél be is bizonyosodik. A kávé krémje a megfelelő hőmérsékleten (erről később) elkészítve jó vastag, gesztenye barna színű. A cukrot jól tartja, kevergetés után záródik, olajossága nem kiugró. |
Lorien |
Őszintén megvallom, ez a kávé majdnem kifogott rajtam, igen közel álltam ahhoz, hogy kihajítom. Abba hamar belenyugodtam, hogy olyan alacsony hőmérsékleten kell lefőzni, amilyen már nincs is a gépemen: minden esetben hűtőcsapolást kell végezni a felfűtési ciklus kezdetéig, majd rögtön kikapcsolni a készüléket, és azalatt a másfél két perc alatt, amíg az adagolással és a tömörítéssel pepecselek, a kívánatos hőfokra hűl a kávéfőző. Azonban az mindenképpen kevésbé szokványos, hogy a daráló őrlési finomságán történő állítások látszólag teljesen hatástalanok maradtak, ugyanúgy hamar átszaladt a kávé, mintha hozzá sem nyúltam volna. Az pedig egyenesen megtévesztő volt, hogy ekkor a kávé émelygős, gyógyszeresen keserű ízű volt, ez akár a túlzott kioldódás jele is lehet. Persze láttam, hogy nem stimmel a szemcseméret, túlzottan durva az őrlemény, de hiába, az ösztöneim ezúttal kis híján cserben hagytak. Végül egy huszárvágással áthúztam a darálót olyan finomságra, amelyet talán még soha nem látott, legalábbis nálam biztosan nem. És lőn világosság, egy csapásra minden megjavult, a kellemetlen ízek teljesen eltűntek, és most már élvezhető kávéital a jutalmam. A krém kifogástalan tigrismintás, állaga, mennyisége jó, olajossága megfelelő, a cukrot süppedősen, de tartja, kevergetésre záródik. Ízvilágában visszaköszön a magas robuszta-arány, de szerencsére jó értelemben, nem fejbevágosan, mindet letarolva. A mogyorós, malátás, pörkölt gabonás, kakaós ízek dominánsak, mellette mandula, illetve egy kis gyümölcsösség is előcsalható belőle. Utóízében megmarad a kakaó, egy kis földimogyorós beütéssel. Jó alapanyag tejes italokhoz, bár inkább kapucsínóhoz, mint macchiátóhoz. Igazi reggeli ébresztőnek való, főleg, ha valaki más készíti, mert nagy kérdés, hogy kora reggel ki az, aki képes minden apró részletre odafigyelni a készítés során, a hibákat ugyanis durván megbünteti ez a keverék. |
SiD |
Közepesen pörkölt keverék, minimális olaj kicsapódással. A nagyszemű arabica babok mellett jelentős robuszta jelenléttel. Őrlés közben pattogatott kukoricára emlékeztető, jellemzően robusztás illat érződik. Az első csapolások alapján egyértelműen kiderül, hogy robuszta-domináns a keverék: hömpölyögve ömlik a krém a kifolyón, mely aztán szó szerint pezsegve buborkékol a csészében. |
Összegzés: Közepesen pörkölt kávébabok, nagyjából egyenletes pörköléssel, amiben akadnak világosabb és sötétebb szemek is. A legjobb eredményt alacson hőmérsékleten lehetett elérni, és egészen finom őrlést kívánt. A kávé készítésekor azonnal szembetűnik a jelentős robuszta hányad, szinte csak krém folyik le. Azonban a krém hiába vastag, könnyen összeesik ha nem jók a beállítások. Törekedni kell a világosabb, karamellás, középbarna szín elérésére. Ilyenkor is szép vastag krémet kapunk, ám az jóval tartósabb, és az ital minősége is jobb lesz. Továbbá nem kell ragaszkodni a 25 másodperces lefolyáshoz, nyugodtan állítsuk le a gépet hamarabb. Ízében a csokoládés, kakaós, vanilliás, mogyorós, malátás jegyek dominálnak, jól kivehető édességgel. Testessége jó. Utóízében az étcsokis vonal folytatódik tovább, kiegészülve némi mokkás aromával, és pici kesernyésséggel. Gyakorlatilag univerzális keverék a felhasználás jellegét tekintve, mert eszpresszónak, risztrettónak vagy kapucsínónak elkészítve is élvezhető eredményt adott. Az alacsony hőmérséklet tartomány miatt elsősorban automata, vagy szuperautomata gépekbe lehet jó választás.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!