A kávékészítéshez szükséges forró vizet egy thermosztát által vezértelt 3 dl-es sárgaréz kazán állítja elő, mely közvetlenül a főzőfejre van csavarozva, így a kazán melegedésével együtt a fej is hamar átmelegszik és a készülék gyorsan, 10 percen belül munkára is fogható.
A kétkaros modell esetében mindkét főzőfej saját 3 dl-es kazánnal rendelkezik, melyek függetlenek egymástól, nem befolyásolják egymás munkáját.
A felfűtés állapotát nyomon követhetjük a manométer segítségével! 1-1.4 bar körüli értéken kell a műszernek megállapodnia, ekkor használhatjuk a gőz és forró víz funkciókat is.
A kávékészítéshez és a gőzfejlesztéshez használatos kazánok működése egymástól független, ami stabilabb hőháztartást eredményez (a forró víz vételezéskor történő hőelvonás nem befolyásolja a kávékészítést).
A 4 literes gőzkazánnak köszönhetően a forró víz vételezés nem ingatja meg a gőzteljesítményt, ami az egykaros kávégépeknél elég gyakori jelenség.
A készülék cseppfogó tálcája lefolyóval rendelkezik, mely a mellékelt gégecső segítségével lefolyóba köthető. A vízhálózatra köthető modellhez javasolt vízlágyító és vízszűrő berendezést használni a magasabb élettartam és a jobb kávéminőség érdekében.
Bekapcsoláskor a készülék ellenőrzi a gőzkazán vízszintjét és ha szükséges automatikusan feltölti, ez az első bekapcsoláskor eltarthat pár percig. A gőzkazán feltöltése után beindul az első felfűtési ciklus.
Ahogy korábban már írtam, a kávéfőző kazánok pár perc alatt felfűtenek és az előlapon található kék fények egyike jelzi, hogy a készülék kávé készítésre alkalmas.
Ennek érdekében engedjünk ki legalább 1-2 kapucsínós csészényi vizet mindkét főzőfejen úgy, hogy a karok legyenek a helyükön, a főzőfejekre felhelyezve!
Egyre nagyobb az igény a koffeinmentes kávéra.
Az Ascaso Steel Bar készülékekhez rendelhető E.S.E .pod adapter, így a kétkaros modell egyik feje könnyedén E.S.E. pod rendszerre alakítható. Így akár a normál eszpresszó kávé mellett felszolgálhatunk koffeinmentes podos kávét (vagy akár többféle kávékeveréket) is anélkül, hogy külön kávéőrlőt tartanánk a koffeinmentes változathoz.
Az Ascaso Steel Bar készülékekhez a stabil kávéminőség érdekében adagolóval ellátott kávéőrlő használata ajánlott.
A fotósorozaton 7,5g-os adagból elkészített Covim Prestige kávé látható.
Ideális őrleménybeállítás mellett a kávé szépen, egyenletesen jön le, állaga sűrű, olajos, a lefolyás mintaszerűen, kb. az 5. másodpercnél indul meg. A kávé krémje vaskos, a ráhintett cukor lassan süpped el benne.
Kiegészítés:
A készülék gőzteljesítménye túltervezett. A gyári 1.4 bar körüli értéket érdemes visszaszabályozni 1 bar körüli értékre, főleg ha fél liternél kisebb tejgőzölő edénnyel dolgozunk!A készülék fő paraméterei:
- -3 dl-es réz kazán és krómozott réz fej a kávékészítéshez
- -4 literes rozsdamentes acél kazán a gőzöléshez és forró víz vételezéshez
- -58 mm-es professzionális szűrő méret
- -porfestett fém készülékház rozsdamentes acél panelekkel
- -programozható volumetrikus adagolás (3 különböző adaghosszúság programozható)
- -automatikus bojlerfeltöltés
- -beépített adagszámláló
- -2 db 15 bar-os rezgőszivattyú (a szivattyúk víznyomása egyedileg szabályozható)
- -alacsony fogyasztás, könnyű szervizelhetőség