Menu

Tiszta vizet a kávéba

  • Kategória: Kávé
  • Találatok: 39655

Tartalomjegyzék

Víz

kávéfőzés tiszta vízzel Szinte minden italról (alkoholosról is) el szokás mondani, hogy egyik legfontosabb korlátozó tényezője a készítése során felhasznált víz tisztasága. Klórozott, vasízű vízból nem lesz finom eszpresszó.

Alapvetően három út áll előttünk. Először: ott, ahol a csapvíz megfelelő ízűnek, összetételűnek tűnik, a csapvíz használata. Másodszor, valamely ismert ásványianyag-tartalmú, palackozott víz használata kávéfőzésre. Harmadszor, valamilyen víztisztító eljárás bevetése a csapvíz szűrésére.

Az első mellett kinek-kinek magának kell dönteni, de nem szabad elfelejtenünk, hogy nemcsak a saját egészségünkről és az eszpresszó ízéről van szó, hanem kemény víz esetén – és hazánkban ez a jellemző – a készülék vízzel érintkező részeinek vízkövesedéséről is. A kemény vízzel táplált gépet az előírt időközönként vízkőteleníteni kell, ennek a részleteit a használati utasítás tartalmazza.

A második lehetőség a megfelelő összetételű palackozott víz, ebből többféle is kapható a boltokban, sokan használják például a Verát, aránylag kedvező árfekvése nem drágítja meg számottevően a kávézásra fordított kiadásainkat. A készülék ilyen palackozott víz használata mellett is vízkövesedik, de lényegesen lassabban és kisebb mértékben; azért gondosan figyeljünk oda kedvenc eszpresszógépünk állapotára, és ekkor is végezzük el a szükséges karbantartást.

Akkor is, ha a csapvizünket megfelelő minőségűnek tartjuk, egyszer mindenképpen próbáljuk ki a kávéfőzést ilyen palackozott vízzel is. Könnyen előfordulhat, hogy az ivásra kiváló ízű víz a kávénak mégis kölcsönöz valami mellékízt, amelyet a palackozott vízzel nem tapasztalunk.

A harmadik megoldás a víz tisztítása. Nem árulunk zsákbamacskát, ebben a kérdésben köreinkben sem honol békés egyetértés. Sokan a Brita kancsó hívei. Ez a többféle űrméretben kapható tetszetős kancsó (ára jellemzően 3-4000 forint) szűrőbetétje segítségével kiszűr bizonyos szennyeződéseket, klórt, nehézfémeket (ólom, réz), bizonyos növényvédőszerek maradványait. Megkóstolva a csapvizet és a Britával kezelt vizet a különbség azonnal jól érzékelhető, és ugyanez a különbség megmutatkozik a kávé ízében, sőt, a teáéban még inkább. A Brita-szűrőben levő műgyanta a kálcium és mágnézium ionokat pozitív töltésű hidrogén ionokra cseréli. Akadnak tehát közöttünk, akik mindenféle vízfogyasztásra ezt használják, olyanok is, akik csak kávét és teát főznek vele, inni palackozott vizet isznak (ők mind arról számolnak be, hogy a kávéfőző vízkövesedése gyakorlatilag teljesen megszűnt), olyanok is, akik kipróbálták, de nem tartották kellemesnek az általa okozott ízváltozást, sőt, olyanok is, köztük orvosok, akik eme ioncserélő hatása miatt kifejezetten károsnak ítélik a használatát.

Igazságot tehát nem tudunk tenni ebben a kérdésben, mindenkinek magának kell döntenie, lehetőség szerint kikérve orvosa véleményét is, de a kancsó használatát fontolgatók figyelmét felhívjuk arra, hogy a szűrőbetétet természetesen rendszeresen (havonta) cserélni kell, és ez a kancsó megvásárlásán túl további folyamatos kiadást jelent.

Más cégek forgalmaznak nagyobb kapacitású berendezéseket is, például a Silver Aqua. Ezek között van a fentitől teljesen eltérő, ipari és katonai célra régóta alkalmazott, a fordított ozmózis elvén működő készülék is, de a Britához hasonló működési elvű, csak annál nagyobb kapacitású ioncserélő is.

Több készülékben található beépített szűrő is, ugyanebből a műgyantás, ioncserélős változatból. Ezekbe tehát elegendő csapvizet tölteni, a vízlágyítást maguk elvégzik. A szűrőt viszont rendszeresen (használattól függően, nagyjából havonta) regenerálni kell. Ez elég egyszerű folyamat: negyed liter vízből és három teáskanál sóból (ne jódozott, csomósodásgátló anyagokkal telepakolt sót vegyünk, hanem minél tisztább nátriumkloridot; jó lehet a kóser só, illetve a kávéfőző-alkatrészeket árusító üzletekben kapható sótabletta) készítsünk oldatot, és a szűrőt fejjel lefelé tartva öntsük át rajta az oldatot (felül a szivacsos, nagyobbik fele, amelyen keresztül normálisan a vizet szívja, alul a csőcsonk, amelyhez amúgy a szívócső csatlakozik). Hagyjuk öt percig állni, majd alaposan öblítsük át tiszta vízzel, amíg a keresztülfolyó vizen már nem érezzük a sós ízt. A rendszeresen regenerálás mellett egy-két évente nem árt lecserélni a szűrőbetétet, az ára nem jelentős (kapható az Expolygon alkatrészüzletben). Ez a szűrő tehát előnyösebb a Brita kancsónál, mert ugyanazzal a módszerrel lágyítja a vizet, ugyanakkor olcsón regenerálható, nem szükséges bele drágán új szűrőbetéteket venni.

brita kancsó Tények a Brita szűrővel kapcsolatban:

  • 1. A Brita víz (és az RO víz is!) enyhén savas, korrozív, ez a pH érték nem kedvez nemcsak az alukazános, hanem semmilyen gépnek!
  • 2. A Brita nem lágyítja megfelelő/kellő mértékben a vizet, mert nem cseréli le kellő módon és mennyiségbnen a Ca(2+) és Mg(2+) ionokat!
  • 3. A Brita nem azt a típusú műgyantát tartalmazza, mint amit a kisebb vagy professzionális eszpresszógépek vízkezeléséhez használnak!
  • 4. A Brita víznek van egyfajta "mellékíze" , de a Ca(2+) és Mg(2+) ionokat K(+) és/vagy Na(+) ionokra cserélő kávégépekhez használt műgyantával kezelt víznek nincs semmilyen mellékíze...
  • 5. A Brita vízszűrő-betétekben kationcserélő gyanta található. Ez a pozitív töltésű ionokat mint. pl. kalcium, magnézium, ólom, réz, vagy alumínium lecseréli pozitív töltésű hidrogén ionokra. Ebből adódik az, hogy a pH érték a savas irányba tolódik el, és ez nem tesz jót a gépeknek!!!
  • 6. A Brita-szűrő előnye (ivóvíz fogyasztása esetén), hogy a nemkívánatos ionok mint pl. az ólom vagy réz lecseréli hidrogén ionokra, de ez már egy más téma, semmi köze az eszpresszó-témához...


Ennek az egésznek a lényege, hogy az ioncserélő műgyanták a víz keménységét és sótartalmát okozó kationokat és anionokat megkötik.
Nagyon sokfajta ioncserélő műgyanta van: lehetnek kationcserélők és anioncserélők, attól függően, hogy a vízben oldott ionok melyik csoportját cserélik le. Pl. a sósavval aktivált kationgyantán átáramoltatott víz kalciumionjai a vízből eltűnnek, és H+-ionokra cserélődnek ki. A víz lágyabb lesz, azonban kémhatása a keletkezett savak miatt erősen savanyú irányba tolódik el, és így bizony korróziót provákál! A Britában ilyen típusú műgyanta van, tehát a pozitív töltésű ionokat mint. pl. kalcium, magnézium, ólom, réz, vagy alumínium lecseréli pozitív töltésű hidrogén ionokra.

Ezzel ellentétben az eszpresszógépek vízellátásához/vízkezeléséhez használt műgyanta esetében a konyhasóval/NaCl-dal (nátrium fázis) regenerált kationcserélő működési elve teljesen megegyezik a H fázisúval, azonban a Ca(2+)-ionok helyett a vízbe Na(+)-ionok kerülnek (ezek forraláskor nem csapódnak ki, nincs tehát vízkövesedés), és a víz kémhatása inkább enyhén lúgossá válik, így a kávégép csöveit kifejezetten védi a korróziótól. Ezt hívják az eszpresszó-technológiában "boiler safe water"-nek, tehát nemcsak a vízkövesedést zárja ki, hanem korróziót sem provokál...

A lényeg:

A Brita nem vízlágyító, és nem azonos az Expolygonnál kapható, valóban kitűnő minőségű vízlágyító ioncsrélő műgyantával, amit tetszés szerint sós oldattal időközönként regenerálni lehet, vagy egyszerűen, az ember betesz egy új patront, vagy a patronban műgyantát cserél. Ennek a vízlágyítónak a használta minden eszpresszógépnél maximálisan javasolt, ajánlott!

Azt azért még megjegyzem (mert itt is némelyek megkérdőjelezték) hogy senki nem vitathatja, hogy a víz változó keménysége alatt csak a kálcium-hidrogén-karbonát ( Ca(HCO3)2 ) és a magnézium-hidrogén-karbonát ( Mg(HCO3)2 ) által okozott keménységet értjük. A hőmérséklet emelkedésével a hidrogén-karbonátok vízoldhatósága csökken: forralással ugyanis a hidrogén-karbonátokból távozik a szén-dioxid (ez az a sav ami által oldhatóvá váltak vízben), így a vízforraló vagy a kávép bojlerjének belső oldalán "pikkelyes" lerakódás, azaz vízkő keletkezik. Ha ez a kicsapódás a vízforraló kancsóban egyszer megtörténik, akkor (hacsak szénixiddal újra nem dúsítjuk a vizet) többé nem fog feloldódni a kávégép bojlerjében... Mérhető tény: forralással pl. a budapesti csapvíz (mely forralás nélkül 10-16 nk°) 5-6 nk°-kal lesz lágyabb.

Eszpresszógépbe az alábbi típusú szűrőt érdemes használni Ez valóban -- helyes használat, megfelelő időnkénti regenerálás mellett -- megakadályozza a vízkövesedést, nem hoz létre korrózióra hajlamosító vizet, nincs mellékíze a vele kezelt víznek. Háromszorosan szűr.
Ez kapható az Expolygonnál is, és természetesen a regeneráláshoz"kóser" só és/vagy utántöltéshez műgyanta is:

 

Támogató partnereink

althaus teaavx kávékbristot kávébwt vízkezelési technológiákcarraro kávécellini kávécorso veronaexpolygon kávégép alkatrészek, kávéfőzők, kávédarálókgaggia momentigoppion caffeilly caffe Kávébár Bazár - KávéfórumKapucziner Kávémanufaktúraluckycap kávémaromas kávémahlkönig kávédarálók    molinari kávénaturalmix Nespresso pacificaffe kávé pallyotz kávé pannon kávépasco kávépascucci kávépellinisaeco sagevaldocafe