KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kávébehozatalra szorult Kolumbia

columbia kávébehozatalra szorulA mexikói kukoricaimport első – és azóta megszokott – hírei fölött még viszonylag gyorsan napirendre tért a világ – a mexikói lakosság nem –, a kolumbiai kávéimport hírének minapi bejelentésére azonban felkapták a fejüket az újságírók és a szakértők. A kolumbiai ugyanis a világ legfinomabb kávéi közé tartozik testes, enyhén savanykás, dióíze miatt, és a dél-amerikai ország a világ harmadik legnagyobb exportőre volt – egészen tavalyig.
Kolumbia a tavalyi rossz – 33 százalékkal kevesebb – termés miatt már 2009-ben kénytelen volt Peruból, Ecuadorból és Brazíliából importálni – 770 ezer 60 kilós zsákkal –, hogy el tudja látni a belső keresletet. Országszerte, de a világon is megütközést keltett a kávétermesztők szövetségének bejelentése: Luis Genaro Munoz csak „kivételes esetnek” tartotta az idei importot, és indoklása szerint a szövetség azért döntött a három dél-amerikai ország mellett, mert az ottani kávészemek aromája hasonló a hazaiéhoz. A kávéimport ténye nem újdonság Kolumbiában, először 2004-ben voltak kénytelenek importálni, de az idei rossz termés minden korábbi negatív rekordot megdöntött. A tavalyi 8 millió zsákos – 36 év alatt a legrosszabb – termés után idén 11 millió zsák betakarítására számít termesztő és szövetség egyaránt. De a szövetség újdonsült irányítója nem titkolta el az ágazat nehézségeit.

A 45 millió lakosú országban 527 ezer család, összesen hárommillió személy fő megélhetési forrása a kávétermesztés, és a kormány kiemelt programokkal támogatja az egy évszázada az ország egyik fő bevételi forrásának számító ágazatot. A fiatalokat azonban már nagyon nehéz vidékre csábítani, és néhány éve az éghajlat sem éppen barátságos a kávéültetvényekkel. Az egyik volt miniszter szerint az ágazat felelősei nagyon rosszul kezelték a termés csökkenésének hírét, ezért a világ kávépörkölő nagyvállalatai megorroltak Kolumbiára.

Egyébként 2008. január elsejétől Mexikóban is életbe lépett az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó között még 1994-ben életbe lépett Észak-Amerikai Szabad Kereskedelemi Szerződés (NAFTA) mezőgazdasági fejezete, azóta is egyre többször téma, hogy Mexikó – a név jelentése: a kukorica népe – kénytelen importálni, mert az Egyesült Államokban a mexikói takarmánykukoricát a biodízel előállításához használják, Mexikó meg kénytelen módosított kukoricát importálni a belső szükséglet ellátásához. Természetesen drágábban. Nem szabad megfeledkezni arról a tényről sem, hogy a 2002-ben megválasztott kolumbiai elnök, Álvaro Uribe évek óta hiába próbálja megkötni a szabad kereskedelmi szerződést az Egyesült Államokkal, Washington hivatalosan emberi jogi ügyek miatt ódzkodik az aláírástól.

(BBC Mundo, semana.com, eltiempo.com – Kolumbia)

Forrás: MNO