A Maromas kávékat is forgalmazó European Coffee Trading Kft-től érkezett e heti tesztalanyunk. Gyakorlatilag semmi információt nem kaptunk róla. A csomagoláson a titokzatos tripla X caffé volt olvasható, és annyi, hogy a blend arabika és robuszta kávék keveréke, de az arányt nem tüntették fel. A csomagolás szerint a kávé Olaszországban készült (Milánóban). Ezek után kíváncsian vártuk, hogy hogyan fog szerepelni a teszben. Megmondom őszintén, hogy túl sok reményt nem fűztem ehhez a teljesen ismeretlen márkához, és a viszonylagosan alacsony ára is tovább erősítette kételyeimet. Persze ezt a tesztelők nem tudták, mivel hozzájuk jelöletlen csomagban érkezett a minta, így minden előítélettől mentesen kezdtek neki a kóstolásnak. Előre kell bocsátanom, hogy kellemes meglepetésben volt részünk.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: XXX CafféÁr: 3380.- Ft/kg, Forgalmazó adatai |
Név/konfiguráció
|
A krém egységessége és tartóssága
|
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
|
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
|
Ár/érték arány
|
Összpontszám
|
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
|
4
|
6
|
4
|
8
|
22
|
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
|
4
|
8
|
4
|
8
|
24
|
Blaze/Gaggia Classic+Compak K6
|
5
|
8
|
4
|
8
|
25
|
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
|
5
|
8
|
4
|
8
|
25
|
SiD/La Pavoni Europiccola+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
|
5
|
8
|
5
|
9
|
27
|
Név | Szöveges értékelés, konklúzió |
Luigi |
Ezt a mintát annyira finomra kellett őrölni, hogy már szinte lisztfinomságú port töltöttem a szűrőbe. Talán még nem is kellett ennyire finomra állítanom az őrlőmet. A hőfokot ehhez mérten alacsonyan kellett tartani, nehogy megégjen. A kávé lefolyása krémes, kicsi szőküléssel a végén. A krém sötét mogyorószínű, közepesen vastag, keverésre záródik, és kicsit elvékonyodik, azonban összezár. Látható, és az illatán is érezhető, hogy robusztadús keverékkel van dolgunk. Íze keserűcsokis, utóízben jól érezhető mogyoróaromával. Cukor nélkül is érezhető édességgel, és a feltételezhetően magas robuszta tartalommal ellentétben jól eltalált és kerek íze van, leszámítva a kis mellékízt amit én nem szeretek ha nagyon átcsap. Ennek ellenére biztosra veszem, hogy akár még kedvenc kávé is lehet belőle aki szereti, robuszta fanoknak kötelező megkóstolni! Tejjel kapucsínónak finom volt. |
Monyesz |
Rendhagyó keveréket sejtettem az első pár lefőzés tapasztalata alapján. Egyrészt a kávé rendkívül alacsony hőfokot kedvelt, ugyanakkor rendkívüli módon kellett finomítani a daráláson. A kezdeti lefolyások 10-15 másodpercesek voltak, és kis finomításokkal operálva szinte semmi változás nem történt. Végül bátran tekerve a darálón, ami azt jelenti, hogy szinte porszerű őrlemény lett a végeredmény, sikerült normál lefolyást produkálni. A lefőzési hőfokot végi az alsó tartományban kellett tartani. A darálással az ízek is – nem kis mértékben – változtak. Kezdetben egy eddig soha nem tapasztalt, hamus, földes íz érvényesült, felismerhetően robusztás jellegű ízekkel. Nem volt kellemetlen, akár ez is lehetne a fő ízvonal ! De ahogy lassabbra sikerült venni a lefolyást, úgy tűnt ez el az íz, és helyébe egy diós, nektáros, lágy étcsokis íz lépett, a kávé sziruposabb lett. Lehet hogy erre az ízre törekedtek a blend megalkatói ? Nem tudom, végül is így sem volt rossz a kávé számomra, bár kétségtelenül rendhagyó, érdekes ! A crema vaskos lett és jól tartotta a cukrot, átlagos mogyoróbarna színnel. Bébi egér farkas lefőzéseknél még márványmintát is mutatott. Egyes esetekben, ha a hőfok és a lefolyás szerencsés együttállása úgy hozta, egy teljesen különleges ízvilág is becsatlakozott, mégpedig egy pörkölt mogyoró (ezzel együtt eltűnt a diós íz) és valami ismeretlen, de abszolút kellemes íz formájában. Valóságos kaméleon ez a kávé ! Kapucsínóként is hozta magát a kávé: a tej nemhogy elnyomta volna, inkább kiemelte, alányúlt az ízeknek ! Így egy „mindenes” blendet ismertem meg, ami ha a lefőzésnél odafigyelnek, kellemes ízeket produkál mind önmagában, mind tejjel kiegészítve. Viszont ilyen alacsony hőigényű kávét nem egyszerű lefőzni, általában ennél magasabban dolgoznak a gépek. Másrészt jó minőséget produkáló darálóra van szükség, mert extra igényes a blend a darálásra. |
Blaze |
A kávébab közép sötét, egyenletes pörkölésű. Felületük matt, olaj kicsapódás vagy zsír még nem látható. Szemrevételezéskor észlelhető, hogy igen magas a robuszta arány a babok között. A krém igen jó vastag, mogyoróbarna és a cukrot jó hosszan tartja. Kevergetés után záródik és szép lenyomatot hagy a csésze falán : olajossága kiváló. A kávé az alacsonyabb hő tartományban való elkészítést igényli, ezzel is bizonyítva, hogy jelentős robuszta hányad van a keverékben. Fő íze a kakaós-csokoládés, mellette egy kis virágméz, és egy halovány pörkölt magvas aroma, néha pedig fel-fel bukkan egy kis marcipános íz is. A hőfokon kívül amire oda kell figyelni az, hogy ez a kávé nagyon finomra őrlést kíván : talán ilyen finomra még sosem őröltem kávét. Utóíze mokkás, enyhén füstös. Tejes italokba én nem tenném, nagyon finom risztrettó és eszpresszó készíthető belőle. Érdekes, finom robusztás keverék ez : bátor szívvel ajánlom kipróbálásra! |
Lorien |
Ismét egy magas robuszta arányú keveréket kóstoltunk. A pörkölése nem teljesen egyenletes, de általában közepesen sötét. A szemek mattos fényűek, nagy részük apró, zömök, sűrűségük magasabb a megszokottnál, a szimpla szűrőbe 11, a duplába 18 gramm is belefért. Abban a tekintetben sem átlagos a keverék, hogy a darálót extrém módon finom állásba, már majdnem összeérő tárcsákig kell hozzá beállítani, hogy optimális őrleményt kapjunk. A kísérletezgetések során végül egy kicsit vastagabb, 23-24 másodperces lefolyás és az átlagosnál valamivel hűvösebb gép használatával kaptam a legjobb eredményt. A krém mintásodik, mennyisége és állaga nagyon jó, a cukrot tartja, keverés után is vastagon összeáll. Erőteljes kakaós-csokoládés, pirított diós ízek dominálnak benne, mogyoróval, enyhe füstösséggel és egy kis gyümölcsösséggel körítve. Vékonyabb lefolyásnál töményen kakaóssá válik, amely kissé elnyomja a többi ízt, és megszűnik a gyümölcsössége. Ilyenkor sem válik kellemetlenné, de nekem kissé már nehézkes, ezért inkább rövidebb ideig csapoltam. Tejes italok, leginkább kapucsínó alapjául is finom volt. Ez egy igazán jóféle robuszta-keverék! |
SiD |
Közepesen pörkölt, matt kávészemek, a babok felszínén olajkicsapódás nem látható. Őrléskor a robusztás keverékekre jellemző pattogatott kukoricás, szotyis illat érezhető. A kávé helyes elkészítése elég sok kísérletezést igényelt, de végül megérte: ez egy viszonylag egyszerű, de igen hálás blend. Az őrleményt egészen finom szemcséjűre kell venni, a jó őrlő most hangsúlyozottan elengedhetetlen feltétel. A vízhőmérsékletet tartsuk az alacsony tartományban! Ideális beállítások mellett a kávénk úgy folyik le, mint a sűrű olajfesték. A crema a lefolyás gyorsaságától függően közép- vagy sötétbarna, rendkívül olajos, sűrű, de szerencsére nem "bőrösödik", ez maga a tökéletes krém! A kávé íze egyszerű, édeskés, trüffel csokoládés, némi pörkölt magvas ízzel és egészen enyhén füstös, faszenes utóízzel. |
Összegzés: Közepes pörkölésű, matt felületű kávébabok. Szemrevételezéskor magas robuszta hányadról árulkodik. Több szempontból is érdekes ez a blend: a megfelelő eredmény érdekében rendkívül finomra kell őrölni, illetve alacsony hőmérsékleten készíteni. A krém erőteljes, vaskos, a cukrot simán tartja, és a fogyasztás végéig kitart. A kávé testessége és olajossága kiváló. Íze csokoládés-kakaós, pörköltmagvas, diós, nektáros. Utóíze mokkás, enyhén füstös. Gyorsabb lefolyással készítve némi gyümölcsösség is megjelenik. Jó arányokkal megkomponált blend, amely szinte minden területesen jól megállja a helyét, legyen az risztrettó, eszpresszó vagy kapucsínó. Mindemellett az ára is igen barátságos, érdemes megkóstolni.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!