KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Mazzer kávédaráló átalakítás

mazzer super jollyAki az átlagosnál jobban belemerül a kávézás világába, az előbb vagy utóbb megtanulja és elfogadja, hogy a jó kávédaráló legalább olyan fontos a kávékészítéshez (ha nem fontosabb) mint maga a kávégép. Az első egy-két házi használatra készült kávédarálót kinőve, megszületik a döntés egy ipari (kávéházi) őrlő beszerzésére, a szerencsésebbek egyből ezzel indítanak. Az ipari őrlők csendesek, gyorsak, tökéletes őrleményt produkálnak, és házi használat mellett gyakorlatilag elpusztíthatatlanok. Most az egyik legkedveltebb típus: egy Mazzer átalakításáról lesz szó, mivel egy jó ideje már egy Mazzer Super Jolly boldog tulajdonosa vagyok.
Ha valaki most, hirtelen felkiáltana, hogy minek azt átalakítani, ha ennyire kedvelt és jó daráló, annak elárulom, hogy az otthoni használathoz érdemes néhány egyszerű módosítást végrehajtani. Ezek az őrlők első sorban kávéházi használatra készültek, és nem arra, hogy otthon adagonként őröljünk vele, vagyis ami hasznos extra a vendéglátóhelyen, az otthoni környezetben inkább nyűg, és megnehezíti a mindennapi használatot. Egy kis idő ráfordításával azonban tökéletesen átalakítható.

Általában ezekhez a készülékekhez másodkézből lehet elfogadható áron hozzájutni, és ezek a modellek szinte kivétel nélkül mind adagolóval, automata utánőrlővel, és egyéb extrákkal vannak felvértezve. Menjünk sorba, hogy mit vagy miket lehet és érdemes eltávolítani, illetve átalakítani. Itt hívnám fel a figyelmet hogy a bemutatott szerelési instrukciók típusonként különbözhetnek!

Ne feledjük el a készüléket szerelés előtt áramtalanítani! A beavatkozásokat mindenki csak saját felelősségére hajtsa végre, az esetlegesen keletkezett károkért felelősséget nem vállalunk!

A legegyszerűbb dolog a babtartály eltávolítása, ugyanis ha valaki adagonként őröl, akkor teljesen felesleges, a garatba akár két duplányi mennyiség is belefér. Hogy a garatnyílás ne maradjon szabadon, beletehetünk egy tömörítőt vagy egy megfelelő méretű műanyag kupakkal is lezárhatjuk.

mazzer elektronikaFolytassuk azzal, hogy távolítsuk el az automata utánőrlőt. Ehhez el kell távolítani a daráló alsó borítását. Egyszerűen csavarjuk ki a két hátsó lábat, és a harmadik csavart ami még tartja. Ekkor hozzáférünk az elektronikához. A Super Jollynál az adagolót is el kell ehhez a művelethez távolítani. Ehhez, belül a felső részén a két imbuszcsavart ki kell venni, és belül az adagoló aljából is eltávolítani a két csavart, így az adagoló egyszerűen levehető. Így már hozzáférünk az automata utánőrlő csavarjaihoz, és le tudjuk szerelni az adagolóról. Ezután nézzük meg, hogy a vezetékei, hová csatlakoznak az elektronikához, és egy vezetékkel egyszerűen hidaljuk át, vagyis így zárjuk az áramkört. Az én készülékemben volt még egy plusz kapcsoló is, ami az adagolókar néhány meghúzása után újra indította a darálót. Ennek eltávolításához le kell szedni az adagoló alját (2 csavar fogja), és megnézni, hogy hová vezet a kapcsolóból a két vezeték. Itt nem kell áthidalni, csak simán kikötni a „csokiból”, és kifűzni, így már ezt a kapcsolót is eltávolíthatjuk.

Miután a fölösleges elektronikát kiberheltük, szereljük vissza az adagolót, és jöhetnek a mechanikai változtatások.

Aki szeretné, hogy a használat után az adagoló szép tiszta maradjon, annak a következő módosításokat érdemes végrehajtani.

mazzer ragasztószalag tuningmazzer adagoló belső alkatrészekÉrdemes eltávolítani az adagolólapátok felső részét. Ehhez csavarjuk ki az adagoló középső csavarját, majd tekerjük le kézzel teljesen a széles csavart. Ha azt levesszük, akkor pillanatok alatt teljesen szétszedhetjük az adagoló belsejét, amit tegyünk is meg, és az alkalmat kihasználva takarítsuk ki (porszívó, ecset). Mivel a lapátok sajnos nem söprik teljesen tisztára az adagolót, érdemes rásegíteni egy kis ragasztószalag tuningal. Egyes típusoknál nem jön szét ilyen könnyen és oda kell figyelni a szétszerelésre, mert könnyen el lehet törni a lapátot egy-egy nem megfelelő manőverrel. ( Érdemes megnézni a home barista oldalon a hogyan szedjük szét az adagolót törés nélkül leírást ). Én egy 3M márkájú, ezüst színű ragasztószalagot használtam, mivel tökéletesen illeszkedik színileg, és nagyon jól ragad (de természetesen más is jó!).. Levágunk egy kb. olyan széles csíkot mint a lapát, és a lapát belső felére ragasztjuk, majd úgy hajtjuk vissza, hogy hosszabb legyen (3-4mmm-el) mint a lapát, és így ragasztjuk a külső részhez is. Leírni bonyolultabb mint megcsinálni, érdemes megnézni a fényképet (bár én csak minden második lapátra tettem, és úgy ragasztottam rá, hogy a külső részén felülre ne érjen fel). Ezután helyezzük vissza az adagolóba és tegyünk egy próbát, ha minden rendben, akkor patyolat tisztára söpör. Ezen kívül érdemes visszatenni a kis fémlemezt,  így megmarad az adagoló funkciója, és nem hullik ki az őrlemény magától.

mazzer kupakHogy a lehulló kávé ne álljon meg középen, ezért egy öblítős kupakból, tölcsérből (és még vagy ezerféle lehetőség létezik) érdemes egy készséget felszerelni, ami eltereli az örlőkamrából lehulló őrleményt, és így az egyből a lapátok közé hull. Mivel többféle megoldás létezik, így érdemes megnézni az alábbi képeket, és vagy ezekből valamelyiket vagy akár saját ötletet megvalósítani.

mazzer orr simaMost már az adagolónk gyönyörű tisztára söpör, és nagyon könnyű tisztán tartani, de sajnos az adagolókar húzásakor oda kell figyelni rendesen, hogy ne szóródjon mellé a kávé. Ezt a módosítást még akár az ipari gépeken is célszerű végrehajtani, mivel segítségével tökéletesen az adott helyre hullik a ledarált kávé. Itt is többféle megoldás létezik. Van aki egyszerűen fog egy vastagabb lapot és abból vág egy darabot, majd behajtja az adagoló aljába (akár ez is jó), de van két spécibb megoldás is. Lentebb mindkettő sablonja letölthető az oldalunkról.

Ez a megoldás megvásárolható készen is az espressoparts.com oldalán, de házilag is egyszerűen elkészíthető. Nyomtassuk ki a sablont, majd vágjuk ki vékony műanyag lapból (pl. ásványvizes üveg palackjából), vagy egyéb rugalmas anyagból, és csavarozzuk fel az adagolóra.

mazzer elvinatormazzer elvinator beszerelve

A második megoldás nekem jobban bejött, ráadásul még egyszerűbb az elkészítése. Ezt a sablont is nyomtassuk ki, és vágjuk ki valami rugalmas anyagból, majd ragasszuk össze, és egyszerűen illesszük be a helyére. Én pl. ásványvizes palackból vágtam ki, majd a darálóm színével harmonizáló fényes lapból szintén, amit belehelyeztem a másik belsejébe, így még színben is passzol. Maximalisták még vékony dróttal is feltúrbózhatják, a rögösödés meggátolására,

mazzer shnozzolamazzer shnozz dróttal

Ezen felül én még eltávolítottam a tartóvillát, ami a szűrőtartó kart tartja, és az adagolón levő tampert (tömörítőt), mivel amúgy is különálló tömörítőket használok. Az így átalakított Mazzer, véleményem szerint otthoni környezetben egyszerűbben és könnyebben használható és jobban tisztán tartható.

Természetesen az átalakítások lehetősége, és az ötletek száma szinte végtelen, amiről az interneten számtalan információt is találunk. A teljesség igénye nélkül néhány oldalt belinkelek, ahonnan az átalakításhoz és a cikkhez sok ötletet merítettem (elég csak begépelni a googléba, hogy mazzer mod, és nem győzünk válogatni):


A következő projektem talán a Mazzer adagolómentesítése lesz ( bár ezen még erősen gondolkodom, mivel az adagoló előnye, hogy kevésbé rögösödik az őrlemény), de ehhez meg kell még találnom a számomra megfelelő megoldást. Addig is gondolatébresztőnek egy minimalista megoldás :)

A cikkel kapcsolatos ötleteket beszéljük meg a fórumon!