Olaszország egyik városában Triesztben 1928. óta működő Dock Caffe kávé pörkölő és kávé forgalmazó cég Magyarországi képviselete vagyunk. Bárok, kávézók, kávéházak, éttermek, cukrászdák, élelmiszer boltok illetve egyéb vendéglátó helyek és kereskedelmi egységek számára forgalmazzuk termékeinket. A Dock Maestrale egy 100% arabika blend, mely Etióp, Kolumbiai, és Santos kávébabok keverékéből készül - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Dock Maestrale 100% ArabicaPörkölés ideje: -, Lejárat ideje: -, Csomagolás: szelepes zacskó |
Név/konfiguráció
|
A krém egységessége és tartóssága
|
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
|
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
|
Ár/érték arány
|
Összpontszám
|
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
|
3
|
7
|
3
|
6
|
19
|
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
|
3
|
6
|
3
|
5
|
17
|
Blaze/Gaggia Classic + Compak K6
|
3
|
6
|
3
|
6
|
18
|
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
|
3
|
6
|
3
|
5
|
17
|
SiD/Arrarex Caravel+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
|
3
|
7
|
3
|
5
|
18
|
Név | Szöveges értékelés, konklúzió |
Luigi |
Látszólag magas arabika tartalmú keverék, pörkölése leginkább az észak olasz keverékekre jellemző. Lefolyása kissé fáradtnak tűnik, közepétől el-el táncol. Krémje világos mogyorószínű, közepes vastagságú. Keverésre vékonyodik, de záródik, a fogyasztás végéig kitart. Szereti a magasabb hőmérsékletet, de ne vigyük túlzásba, mert hajlamos tonikos kesernyés felé húzni. Íze lekerekedett, száraz, kevés édességgel. Semmi kiugrást nem éreztem az ízek terén, testessége jó közepes. Kissé csokoládés-gyümölcsös vonal, leginkább citrusokra –ezen belül is citromra - emlékeztető ízű, enyhe mogyoró kísérettel. Jól megkomponált keverék, valószínű, hogy egy friss pörkölés esetén az ízek fokozódnak, szívesen megkóstolnám így újra. Tejjel jól harmonizál, kapucsínónak ideális alapanyaga. |
Monyesz |
Szép, mondhatni mintaszerű a pörkölés, nem égett, ugyanakkor olajos, fényesen csillogó a babok felszíne. Ehhez képest kicsit csalódtam az első lefőzések után. Az azonnal kitűnt, hogy az alsó lefőzési hőfoktartományban használhatatlan a kávé, kellemetlen citrusos, savanyú volt az eredmény, a crema is világos. Még a közepes vízhőfokon is erősen véleményes volt, biztos, hogy egy arabika dús keverék ez a minta. Valamennyi gyümölcsösség végig megmaradt, viszont bekapcsolódott egy étcsokis vonal, és virágos, illatos jelleg. Ekkor cukorral fogyasztva kis nektáros beütés is érezhető volt, ami kellemessé tette a blendet. Az utóíze nem volt tartós, a crema szép mogyoró színű lett, de nem túl tartós, a cukrot kicsit megfogva, lassan nyelte el. Ugyanakkor problémát okozott stabilan jó lefőzéseket produkálni, nagyon el kellett találni a hőfok-darálás-tömörítés szentháromságot, hogy legjobb formáját hozza a kávé. Mondhatni kényeske ez a keverék ! Lassú csapolást beállítva, risztrettóként volt talán legjobb. Nekem kapucsínóként is ízlett, az enyhe gyümölcsösség jól társult a tejhez, igaz viszont, hogy a többi íz egy kicsivel több testességgel sokat emelhetett volna. |
Blaze |
A kapott minta egyenletes, Olaszos pörkölésű, nagyon pici kezdődő zsírossággal a babok felületén. A babok arabika szemeknek tűnnek első ránézésre, robusztát nem igen leltem fel benne. Bontáskor a babok illata visszafogottan kakaós, mokkás. A kávé elkészítésekor azonnal igazolódik a teóriám: magas hőfokot igényel, 100% arabika kávéként viselkedvén. Krémje szép mintásra hajlamos, viszonylag vékony, kavargatás végéig nem minden esetben marad egyben. Ez is olyan „arabikás”. A kávé domináns íze gyümölcsös, főleg bogyós gyümölcsösnek jellemezném, mellette diszkréten megbúvik egy kis marcipán és csokoládé íz. Semelyik irányban nem túlsúlyos a keverék, az összkép viszonylag lágy, amolyan desszertkávé érzetet ad. Lassú lefolyással risztrettónak, illetve eszpresszó macchiátónak volt kedvemre való. Figyeljünk az ital szőkülésére, nem kell a tankönyvi adatokhoz mereven ragaszkodni! |
Lorien |
A minta közepesen sötét, nagyjából egyenletes pörkölésű. A szemek többsége ép, felületüket vékony olajos filmréteg borítja. Tisztán arabika keveréknek gyanítom, amelyet alátámaszt az elkészítéshez igényelt magasabb hőfok is. Normál csapolás esetén ízhiányosnak, testetlennek tűnt, ezért inkább a risztrettóhoz közeli, néha már cseppekre szakadó, vékony lefolyással volt érdemes elkészíteni. A krém kezdődő márványos mintázódást mutatott, vastagsága arabikához mérten megfelelő, olajossága jó, a fogyasztás végéig épp, hogy kitart. Az így készült kávéital ízvilága erősen, mondhatni brutálisan kakaós-étcsokoládés dominanciájú (mintha egy tábla 90% feletti étcsokoládéba harapnánk), mandulás-marcipános, karamellás, mazsolás jegyekkel, némi virágos-fűszerességgel és bogyósgyümölcsös ellenpontozással. A keverék nagyon sok szép tulajdonságot megmutatott magából, ám igazából egyetlen beállításnál sem sikerült harmonikus egésszé összeállnia, ha mégoly precízen is sikerült mindent paramétert eltalálni. Mintha a fáradtság kezdődő jeleit mutatná. Tejes italokban jól teljesített, egyaránt jó macchiátót és kapucsínót készítettem belőle, legjobban mégis risztrettónak kedveltem. |
SiD |
A blend egységes pörkölésű, selyemfényű szemekből áll. A kávé lefolyása közepesen fáradt arabica blendre utal, 10-15mp után szőkül, és a kávéfolyam eltáncol. Ilyenkor inkáb állítsuk is le a gépet és elégedjünk meg a risztrettónyi adaggal! Mint írtam már, a kávé krémje vékonyka, a cukrot nem tartja, de egy arabica blendhez képest teljesen reális és kevergetés után sem oszlik szét teljesen. |
Összegzés: Szép, közepesen sötét, egyenletes pörkölésű, olajos fényű kávébabok. Mivel a minta tisztán arabika szemekből áll, így adódik, hogy magasabb hőfokot igényel. A krém elég vékony ( mint általában a tisztán arabika blendeknél, ez teljesen természetes), márványos mintázatú, a fogyasztás végéig éppen kitart. Ízében a gyümölcsösség dominál, étcsokoládés, marcipános, nektáros aromákkal kiegyensúlyozva. Elég kényes keverék, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy stabilan hozzuk a megfelelő ízeket. Érdemes figyelni a kávé szőkülését is és ilyenkor leállítani a gépet. Összességében egy kellemes blend. Lassú lefolyással risztrettónak, vagy tejes italok alapjaként ajánljuk. Nagyszerű kapucsínót és macchiátót készíthetünk belőle.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!