KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A kávé illata is felpezsdíti az agyat?

a kávé illata is pezsdíti az agyatElképzelhető, hogy az ébredés utáni kávé illata is serkenti az agyműködést anélkül, hogy akár csak egy kortyot kellene inni. A legtöbb ember a kellemes íz és a koffeintartalom miatt fogyaszt kávét, de lehet, hogy az illat is serkentő hatással van az agyra.
Egy frissen napvilágra került kutatás arra derít fényt, hogy a kávé illata illetve fogyasztása hogyan befolyásolja az agyi gének és proteinek működését.

A szöuli egyetem kutatói szerint ezek voltak az első kísérletek, amelyek azt vizsgálták, hogy a kávé illata milyen befolyással van a szervezetre. A kutatásokat olyan patkányokon végezték, amelyeknél a kísérleteket megelőzően csökkentették az alvási időtartamot.

"Kevés vizsgálat van, ami a kávé illatának kedvező hatásait kutatta" - mesélték a szerzők. - "Ez az első próbálkozás a kávébab illatanyagai által kifejtett hatás megismerésére olyan patkányokon, akiknél alvásmegvonás-okozta stresszt indukáltunk."

Az álmos kísérleti állatokat és a közepesen pörkölt kávébabokat egy légtérbe téve a japán és német kutatók azt vizsgálták, hogy hogyan befolyásolja a kifejlett hím patkányok agyműködését. A kísérletek során az alvásmegvonásnak kitett és az teljes pihenésben részesített állatok agyát vizsgálták kávéillat mellett, illetve annak hiányában is. A következő "molekuláris változásokat" találták a szerzők:

- A kávébabbal egy légtérben tartott, alvásmegvonásban részesített patkányoknál 17 agyi génnél mértek eltérő aktivitást.

- Egyes agyi fehérjéknél olyan változások jelentek meg, amelyek stresszcsökkentő vagy antioxidáns hatásúak lehetnek.

Az emberek természetesen nem olyanok, mint az alvásmegvonásban részesített patkányok. A szerzők felvetése szerint azonban ha a kávéfogyasztás az alváshiány kapcsán növeli a stresszt, akkor lehet, hogy ésszerűbb csak a kávé illatát élvezni a feszültség csökkentése céljából.

Persze egyelőre nem biztos, hogy egy zacskó pörkölt kávét kell tartani az íróasztalon, és egyet-egyet szippantani, hogy pörögjön az agyunk.

Forrás: Informed