KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Dock Peller Extra - Egy sünt kérek tejjel

dock peller extra kávé tesztOlaszország egyik városában Triesztben 1928. óta működő  Dock Caffe kávé pörkölő és kávé forgalmazó cég Magyarországi képviselete vagyunk. Bárok, kávézók, kávéházak, éttermek, cukrászdák, élelmiszer boltok illetve egyéb vendéglátó helyek és kereskedelmi egységek számára forgalmazzuk termékeinket. A Dock Peller Extra egy 75% arabika és 25% robuszta arányú blend, mely Guatemala, Costa Rica, Kaapi Royal, és Santos kávébabok keverékéből készül - tudtuk meg a forgalmazótól.

 

 

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Dock kávé hivatalos forgalmazójától, az Sanorbimpex Kft-től (Szántó András.: +36-70-628-1938) kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Dock Peller Extra

Pörkölés ideje: -, Lejárat ideje: -, Csomagolás: szelepes zacskó
Ár:
4700.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 dock peller extra csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
5
3
5
16
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
2
3
3
3
11
Blaze/Gaggia Classic + Compak K6
3
5
2
5
15
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
3
5
3
4
15
SiD/Arrarex Caravel+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
3
6
3
5
17


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Ez a keverék is hasonlít az előzőleg tesztelt Dock kávéhoz. Sajnos a tesztelt minta ki volt fáradva, így ismét fontosnak tartom megemlíteni: frissebben 100%-ig biztos vagyok benne, hogy sokkal jobb eredményt lenne képes elérni. Lefolyása átlagos, viszonylag hamar szőkül. Krémje átlagos vastagságú, keverésre és csészedöntésre lassan zár össze, állaga inkább bőrösödő. A kávé alapvetően száraz gyümölcsös jellegű. Jól odafigyelve rá tisztán kivehető kis frissítő citromíz, háttérben egy egészen pici édesség bújik meg. Pörkölt magvak és mogyoró jelemzi. Eszpresszónak teljesen átlagos volt, nem volt benne semmi kiemelkedő íz. Tejjel picit felöntve vagy kapucsínónak viszont jól teljesített, így inkább ennek ajánlom.

Monyesz

A pörkölés normális, nem utalt rá, hogy milyen szenvedéseket fog okozni ez a kávé! Az előző blend daráló  beállításai mellett kb 10 másodperc alatt átzuhant a víz a pogácsán. Természetesen crema csak nyomokban volt, de színe annak is inkább hig tejeskávéra hasonlított. Az íze említésre sem volt méltó, ihatatlan, a csapban landolt! A lefolyás nagyjából beállítható volt, bár a csapolásokat érdemes volt rövidre fogni, de a kávénak kívánatos hőfokot a Solis nem tudta, a Gaggia Baby állítható termosztátos változatát kellett segítségül hívni. Annál is maxra tekerve és a hőfokcsúcson sikerült tisztességes színű cremát elérni, bár a cukrot így is épp hogy lassította, keverés után elvékonyodott, gyakorlatilag az első korttyal le is hörpintettem. Az ihatatlanul citrusos íz mérséklődött, illetve bogyós gyümölcsös, ribizlis fanyarságba ment át. Mellette a kakaós jelleg erősödött meg, és halványan a pörkölt mogyoró került be az ízek közé. Azért ez még mind eszpresszónak, mind risztrettónak elég gyenge volt. Szerencsére a tejes diszciplának megmentették a kávét: kevés tejjel már fogyasztható, kapucsínónak pedig élvezhető italt sikerült alkotni. Kicsit kiütközött, hogy a gyümölcsös jegyek mellett más ízjegyek gyengék a kávéban. Kizárólag tejes italnak tudom elképzelni, annak is csak akkor, ha magasra állítható a főző vízhőfoka.

Blaze

Ez a „sünis” minta (lásd Dock logó) jóval világosabb, egyenetlenebb pörkölésű, mint az előző. A babok főleg arabika szemek, de itt már feltűnik robuszta is közöttük. Őrléskor a bontás után camembert sajt illatot éreztem, mely 1-2 nap alatt visszahúzódott egy mokkás, sült kenyeres illattá. A szokásosnál finomabb őrlést igényel, és enyhébb tömörítést : elkészítését érdemes a magas hőtartományban tenni a domináns abarika hányad miatt. Krémje megfelelő, lassabb lefolyás esetén szép textúrájú, közepes vastagságú, kavargatás végéig nem minden esetben marad egyben. A kávé igen magas savtartalmú, domináns íze citrusos gyümölcsös, főleg lime amit kiérzek. Nagyon nagyon halványan még megbúvik egy kis kakaós íz, de a citrusos savasság ezt is elnyomja. Ez a kávé véleményem szerint csak tejeskávénak jó, vagy tejes italok alapjának – a hagyományos eszpresszó, risztrettó alapjának túl savas. Olyan mintha ezt a keveréket a germán fogyasztóknak pörkölték volna, túl világos. Tejeskávé fogyasztók előnyben!

Lorien

A minta közepes, nagyjából egyenletes pörkölésű. A szemek többsége ép, selymes fényűek. Valószínűleg nagyon magas a keverék arabika tartalma, csupán néhány robuszta szemet vélek felfedezni. Az elkészítéshez már-már extrém magas tartományba kellett a hőfokot emelni, szinte sárkányos gépet igényelt. A krém kezdődő márványos mintát mutat. Vastagsága a magas arabika tartalomhoz mérten elfogadható, a cukrot nem tartja, állaga és olajossága megfelelő, a fogyasztás végéig ritkán tart ki. Ízvilágát erős citrusos gyümölcsösség uralja, szinte citrompótlósba hajlóan, amelyet a hőfok emelésével és az őrlés változtatásával sem nagyon lehet szelídíteni. Főbb ízjegyekként azonosítható csokoládé, pörkölt mogyoró, mandula, illetve a háttérben némi pörkölt gabonás jelleg. Utóíze hosszan tartó kakaós-mokkás. Eszpresszóként, risztrettóként nem igazán tudtam élvezni a túlzott savassága miatt, viszont mindez előnyére vált tejes italokban. Kiváló macchiátó és kapucsínó alapanyag. 

SiD

A kávészemek rendkívül világos, tejcsokoládé színre vannak pörkölve. Az őrlemény illata savanykás, a kávé lefolyása átlagos vízhőmérséklet mellett nem túl szép, a kávéfolyam eltáncol, szőkül.
A kávé erőteljes savassággal rendelkezik, megégetni lehetetlen, sőt az ideális vízhőmérséklet a 100°C-hoz nagyon közel tanyázik. Az ilyen világos pörkölésű, arabica túlsúlyos blendek tökéletes kiaknázásához már elkél egy ipari kávégép. A hőcserélős rendszerű Maximatic gépemmel úgy tudtam a legjobbat hozni ebből a Dock kávéból, hogy a kávékészítést megelőző fejhűtő, öblítő csapolást teljesen nélkülöztem, a vízhőfok ilyenkor kb 98-99°C lehet. A kávé lefolyása ilyenkor meglepően kisímul, gyakorlatilag tökéletes a vége felé minimális szőküléssel. Az így kapott kávé krémje középbarna, konzisztenciája megfelelő, a cukrot lassan, süppedősen nyeli el. A kávé erőteljesen gyümölcsös, mely gyümölcsösség nem citrusos, inkább savanykás meggyhez tudom hasonlítani. A korábban említett magas vízhőfok hatására némiképpen csokoládésba hajlik és marcipános ízek is megjelennek. Az összhatás valóban olyan, mint egy meggyes, marcipános étcsokoládé. Ha cukorral fogyasztjuk a kávét, akkor nagyon óvatosan édesítsük, ugyanis a cukor felerősíti a savasságot! Én elsősorban tejes italok alapjául ajánlom ezt a Dock Caffé blendet. Nagyon jól harmonizál a tejjel vagy tejszínnel, kitűnő bécsi kávét lehet belőle készíteni.


dock peller extra kávébabokdock peller extra kávé csapolásdock peller extra kifolyásdock peller extra kávé shot
dock peller extra kávé krémdock peller extra eszpresszódock peller extra kapucsínó latte art

Összegzés: Közepes, egyenletesnek mondható pörkölés. A minta extra magas hőmérsékletet igényelt, amit talán "mezei" gépből nem egyszerű előcsalogatni. a krém színe középbarna, nem túl vastag. A cukrot nem nagyon tartja. Ízvilágát a gyümölcsösség uralja. Erőteljesen citrusos (amit egy nem eléggé előmelegített géppel, azonnal átfordul ihatatlan savanyúra ), kiegészülve kakaós, csokoládés aromákkal. A háttérben felfedezhető még a pörkölt mogyoró, marcipán, mandula. A kávé nagyon magas savtartalmú, amit a cukrozás csak tovább erősít. Eszpresszónak és risztrettónak nem javasoljuk, viszont tejes italok alapjaként egészen jól teljesített, így ezt a blendet inkább a tejes italok kedvelőinek javasoljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!