Ennyi bevezetés után térjünk a lényegre. Sajnos nem sok jóról számolhatok be. Első alkalommal csak a pulthoz tértem be. Kissé gyanúsan méregettek, hogy nem szeretnék leülni, de végül megkaptam a risztrettómat. Kissé meglepődve tapasztaltam, hogy a szabványos 15-20 ml helyett közel 35-öt kaptam, amely eszpresszónak is sok lett volna. Krémje persze nem sok, és az egyébként ennél sokkal jobbra hivatott Caffé Perté is a rosszabbik arcát mutatta. Miután meglepődésemből felocsúdtam, kissé bátortalanul szóvá tettem a mennyiségi kifogásom, amelyre gúnyos és emelt hangnemben azonnal megkaptam a kioktatást, miszerint “Nálunk a risztrettó ennyi!!!” Hát, ha ennyi, akkor ennyi, nem vitatkozom.
Legközelebb egy péntek délutáni, munka utáni lazításra tértünk be. A jó időre való tekintettel a kihelyezett tagozaton foglaltunk helyet, igazán szép a kilátás innen. A megrendelést gyorsan, ám annál morcosabban vették fel, a kérdésekre és kérésekre gyilkos tekintetek mellett kaptunk tömör, mogorva válaszokat. Úgy látszik, itt jobb nem kérdezősködni. A felszolgált italok tekintetében vegyes volt a kép. A kapucsínó alapvetően rendben volt, jó minőségű tejhabbal készült, – vélhetően – kézzel rajzolt mintával díszítve. Az eszpresszó mennyisége eltúlzott, legalább 35 ml, a krémje vékony és csúnya, sok mindent elárul a készítés hibáiról. Ismét csak nyomokban lehetett következtetni az alapanyag ízvilágára. Nem volt ihatatlan, bár otthon az így sikerült kávéital általában még a mosogatóban landol, ha valaki kifejezetten a kávézás élményét keresi. A kért édesítőszer helyett először cukor érkezett, és szóda sem járt a kávéhoz, mindkettőért külön szólni kellett. Szalvéta egyik italhoz sem járt, már kérni sem mertünk. Csak hogy felkerüljön az i-re a pont, a végén még a véletlen balesetek is ellenünk dolgoztak. Az éppen mellettünk rendezkedő felszolgálónak sikerült úgy hozzácsapni az asztalunkhoz egy fémvázas ülőalkalmatosságot, hogy ijedtségtől majdnem leestünk a székről.
Az árak máskülönben elfogadhatóak, egy eszpresszóért 250 Ft-ot, egy kapucsínóért pedig 310 Ft-ot kérnek. Borravalót nem adtunk.
Összességében sokkal többet vártam, különösen azért, mert azt hiszem, a város egyik legjobb baristája is itt dolgozik. Ez a tény sajnos nem látszik meg szakmai munkán. A fő probléma azonban mégsem ez, hanem a rendkívül arrogáns személyzet. A rendszerváltáskor még bíztunk benne, hogy ilyen fajta vendéglátós mentalitás a szocializmussal együtt kipusztul, ám ismét csalódnunk kellett.
Pontozás:
1, Tetszetős kinézet (elegáns, tiszta, csésze/pohár használata, dekoráció, teljes szettel szolgálta fel (kanál, cukor, víz) ahol szükséges! ) 2, Íz harmónia (az összetevőknek megfelelően, espresso íz)
3, Megfelel-e a hőmérséklet (az ital fogyasztási hőfokának megfelelően)
4, Általános barista képzettség (tejhabosítás, hideg ital készítés)
5, Hely hangulata, személyzet munkája
Pontozás mindegyik esetében 1-5 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Értékelés:
Tesztelő
|
Tisztaság, dekoráció, felszolgálás
|
Íz harmónia
|
Ital hőmérséklete
|
Általános képzettség
|
Hely hangulata, személyzet
|
Összesen
|
Lorien
|
4 | 3 | 5 | 3 | 1 | 16 |
Lordok Caffé Tejbár és Kávézó
Kecskemét, Kossuth tér 6-7.
Tel.: +36-70-866-02-23
Nyitva tartás: Hétfő-Vasárnap:06.00.-02.00.