KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Cosmai Prestige kávékóstoló

Cosmai Prestige szemeskávé tesztA milánói Cosmai Caffé világszínvonalú technológiával rendelkezik, sikereit mindig a kiváló nyersanyagra –  a kiváló zöld kávébabra alapozta. Ez a választás a kezdete annak a folyamatnak, melynek végén - az innovatív, kíméletes forró levegővel történő pörkölési technológián keresztül - a napi tökéletes csésze kávénkhoz vezet. A kávékat napról napra szigorú organoleptikus és laboratóriumi teszteknek vetik alá, hogy biztosítsák a kiváló, hibátlan aromát és ízt. Fabrizio Cosmai tulajdonos meggyőződése, hogy a fogyasztók szükségleteit és ízlését csakis értékes és kiváló minőségű termékekkel, valamint figyelmes kiszolgálással és tanácsadással lehet kielégíteni, melyhez kivételes, trendi olasz dizájn társul. A Prestige keverék 70% arabika, 30% robuszta tartalmú kávékeverék - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Cosmai kávé hivatalos forgalmazójától, a Kávébolt.net-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Cosmai Prestige

Pörkölés ideje: -, Lejárat ideje: 2011.06-hó, Csomagolás: szelepes zacskó
Ár:
6150.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 Cosmai Prestige szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
5
7
4
5
21
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
4
7
4
6
21
Blaze/Gaggia Classic + Compak K6
5
8
4
6
23
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
6
4
4
18
SiD/Arrarex Caravel+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
5
7
4
5
21


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A szemek között felfedezek világosabb és sötétebbeket, sok közöttük a töredezett, némelyik olajosra pörkölt. Lefolyása szép egyenletes, szőkülése minimális, frissnek tűnik. A krém vastag, megfelelően zár. Színe sötétebb mogyorónál, barna, mintázódásra hajlamos, keverésre záródik, sokáig tart. Közepesen magas robuszta tartalmat sejtek. Íze étcsokoládés, vanília és mandula aromákkal. Tartsuk alacsonyan a hőmérsékletet, így az ízek megfelelő harmóniában maradnak. Magasabb hőmérsékleten készítve az íze túl keserűbe tolódik. Alapvetően egy kellemes, de nem kiemelkedő robusztás keverék, eszpresszónak és kapucsínónak is jó. Nálam lassabb lefolyásra bírva volt a legfinomabb.

Monyesz

A pörkölés nem egyenletes színű, de minden szemen látható olajkicsapódás, a babok csillognak. Láthatóan tartalmaz robusztát. A minta érezhetően friss pörkölés, a crema az elejétől folyamként jön a kifolyón. Érdemes a színét figyelni, mert ez alapján jól beállítható a lefőzési hőfok. Sötét crema esetén érezhetően keserű lesz a kávé, a robuszta nem szereti a túl forró vizet. Nem hajlamos a szőkülésre a kávé frissességét bizonyítva. Az ízek bár semmi extrát nem mutatnak, de összességében kellemes: lágy étcsokis, kicsit édeskés maláta, és egy kis diós jelleg némi grillázzsal színezve. Az utóízben kakaós keserűség érezhető, de nem zavaróan. A vastag, olajos crema az egésznek egy selymes jelleget ad, és összeolvasztja az ízeket, ezzel együtt nagyon egyben vannak az ízek. A robuszta tartalom nem zavaró, sőt szerintem bizonyítja, hogy igenis helye van a keverékekben. Kiváló bárkeverék, megvan a testessége, nem különösebben igényes, jól belőve a darálót és a vízhőfokot stabilan, könnyen lefőzhető. Tejes italnak nem annyira jó, inkább eszpresszónak ajánlom.

Blaze

A kávébab egyenletes, korrekt, olasz pörkölésű, felületük enyhén selyem fényű, picit olajos. A szemek között olyan kb. 1/3 arányban látható robuszta szem is. Őrléskor igen finom, klasszikus mokkás illatot éreztem, nagyon jó friss kávé benyomását keltve. Ez be is igazolódott az első risztrettó elkészítésekor : a kávé krémje jó vastag , a cukrot tartja, kevergetés után egyben marad, és szépen megfesti a csésze falát. A vezér vonal egy csokoládés-kakaós, nagyon finom! A domináns íz mellett egy piciny gyümölcsösség és keleti fűszer érezhető, de tényleg haloványan. Olyan ez a kávé mint egy csokibomba, mint egy szelet csokis sütemény. Vízhőfokot tekintve a középső tartományban gondolkodjunk, a felsőben már megéghet a krém. Egyébként egy igen hálás bárkeveréknek mondanám, a hibákat - ha vannak- tolerálja a keverék. Nekem legjobban risztrettónak ízlett, mondom csokibomba J Engem meggyőzött : jöhet még!

Lorien

Az eheti minta már inkább sötét pörkölésű, mint közepes. A szemek enyhén olajosak, számottevő robuszta tartalommal. Jócskán találni közöttük sérülteket, némelyik belső törésvonalán már kezdődő szenesedés is kivehető. Illata finom, étcsokoládés. A kísérletezés során a legjobb eredményt az ideálisnál durvább őrleménnyel, a szokottnál erősebb tömörítéssel, a normál tartománynál valamivel hűvösebb géppel és vastagabb, kb. 20-22 másodperces, szép, egyenletes lefolyással kaptam. Az őrlemény finomításakor kakaós, majd erősen tonikosba forduló kesernyésség uralkodott el, amely egyáltalán nem vált előnyére. Így esetünkben a risztrettóról sajnos lemondhatunk. Javára legyen mondva, az előbb ismertetett módszerrel készítve egészen jó eszpreszzó csapolható belőle. A krémje mintásodik, a mogyorószín világosabb árnyalatát mutatja, vastagsága, olajossága jó, a cukrot megtartja, a csésze falára felkúszik. Ízvilágában mindig jelen van az erősebb pörkölésből fakadó mély, karamellás tónus, de nem nyomja el a többi összetevőt, és a kakaós íz is csokoládéssá, sőt nugátos-tejcsokoládésba fordul át. A főbb jegyek között említhető még a földimogyoró, a mandula, valamint a rozskenyér héja is felsejlik. Utóíze kakaós, hosszan tartó. Tejes italokban átlagosan viselkedik, egyáltalán nem rossz, de nem is kiemelkedő. Igazából ez a dolgos hétköznapok eszpresszója, jól elkészítve benzinkúton is szívesen fogyasztanám. 

SiD

A kávészemek sötétre pörköltek, de akad köztük az átlagnál világosabb, illetve sérült kávészem is. A lefolyás szép krémes, friss kávé benyomását kelti. A crema sötét, vörösesbarna, a cukrot tartja, kevergetés után is megmarad. Toleráns, nehezen elrontható kávé ez a Cosmai blend. Az extrém magas hőmérsékletet nem szereti, de a teszt során egyszer elfelejtettem hűtőcsapolást nyomni a Maximatic-nak és ekkor sem égett meg. Tehát a vízhőfokkal maradjunk a közepes tartományban! Az őrleményfinomság beállítása nem jelentett nehézséget, az őrlőmön legtöbbet használt beállításon azonnal remekelt a kávé. Az egy hetes tesztperiódus során egy ricnit kellett állítanom a finomabb irányba. A kávé íze étcsokoládés, malátás, egészen halvány gyümölcsösséggel, savas utóízzel. Ez egy tipikus "bár" eszpresszó keverék: jó krémes és erőteljesen csokoládés. Kellemetlen keserűség vagy olcsó robusztára utaló rossz íz nem érezhető, tehát összességében egy egyszerű, őszinte, szerethető bár keverékkel van dolgunk. Eszpresszónak vagy risztrettónak ajánlom.


Cosmai Prestige szemeskávé teszt kávébabokCosmai Prestige szemeskávé teszt kifolyásCosmai Prestige szemeskávé teszt shotCosmai Prestige szemeskávé teszt csapolás
Cosmai Prestige szemeskávé teszt csészeCosmai Prestige szemeskávé teszt kapucsínóCosmai Prestige szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Sötét pörkölésű keverék, melyben jócskán találni sérült és világosabb kávészemeket. Első pillantásra is észrevehető a Prestige robuszta tartalma. Krémje erőteljes, a cukrot jól tartja, és a fogyasztás végéig megmarad. Az ajánlható készítési hőfok az átlagos tartományba esik, mint ahogy az őrlési finomság is. Viszonylag könnyen eltalálható a megfelelő beállítás, nagyon toleráns keverék (talán csak a nagyon magas hőfokot nem szereti, ott megéghet, és kellemetlen kesernyés ízekkel büntet). Íze étcsokoládés, kakaós, malátás, háttérben pörköltmagvas és gyümölcsös aromákkal. Egyszerű ízvilágú, szerethető blend. Testessége jó. Utóíze hosszan tart, kakaós tónusú. Tejes italokban átlagosan muzsikál, inkább eszpresszónak vagy risztrettónak ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!