KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pavin Caffé Full Cream - a robuszta bomba

pavin full cream kávé tesztA Pavin Caffé a kávé iránti szenvedély története, melynek gyökerei három generációra nyúlnak vissza, amikor is a vállalkozó szellemű testvérpár, Luigi és Rafallo Pavin Tamboloban, Padova tartományban megnyitották első kávézójukat. Történelmi múltú kávézójukban az eszpresszó annak köszönhette különleges ízvilágát, hogy a különböző fajtájú kávébabokat gondos odafigyeléssel vizsgálták át, így kerültek kiválasztásra a legjobb minőségű Arabica és Robusta szemek. A napjainkban is fogyasztott kiváló minőségű kávékeverék ennek az éveken át tartó folyamatnak az eredménye. Termékeink kiválóságát az adja, hogy cégünk minden esetben a világ legnevesebb termővidékéről importálja a kávébabokat. Szaktudásunk lényege a pörkölési technika folyamatos tökéletesítésében, a megfelelő hőmérsékleten való pörkölési időben rejlik. Így nyújtjuk minden nap a tökéletes kávé élményét. A Pavin Caffé Full Cream 100% robuszta blend - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pavin kávé hivatalos forgalmazójától, a Kávébolt.net-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Pavin Caffé Full Cream

Pörkölés ideje: -, Lejárat ideje: 2012 ápr. 30., Csomagolás: 1kg-os szelepes zscskó
Ár:
2700.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 pavin full cream szemes kávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
5
4
8
20
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
4
6
5
8
23
Blaze/Gaggia Classic + Compak K6
4
5
5
7
21
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
6
4
6
20
SiD/Arrarex Caravel+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
3
6
5
6
20


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Az átlagosnál jóval finomabbra kell őrölni. Őrléskor masszív robusztaillat érezhető. Ehhez mérten igyekezzünk a hőmérsékletet a lehető legjobban levinni. Lefolyása krémes, a csészében is extrém vastagságú. Hamar összeesik, ráadásul ha a hőmérsékletet nem vettük lejjebb, csúnya buborékok kíséretében teszi. Íze kesernyés, van benne egy gyógyszeres vonal amit nem tudtam kivenni belőle. Ezen kívűl étcsokoládé, vanília és mogyoró aromákat fedeztem fel benne. Az édességet szintén a hőmérséklet csökkentésével tudjuk emelni egész jó szintre. Egészen jó robusztás keverék.

Monyesz

A pörkölés elég vegyes, a szemek egy részén viaszos fény csillog, másik részük viszont egészen a sárgáig húzódó világos árnyalatú. Daráláskor jellegzetes, édeskés robuszta illatot érezni, a daráló néha félelmetes hangot ad, mikor a kemény szemeket darálja. A kávé egész finom darálást igényel, különben 10-15mp-es lefolyást produkál. Nagyon nem érdemes erőltetni sem a magas hőfokot, sem a szabályos lefolyási időt, mert könnyen megéghet a robuszta. A crema vastag, de a cukrot átengedi, sőtétebb mogyoró színű. Keverés után is megmarad, szépen tapad a csésze falára. A kávé íze kissé  talán egysíkú, jellegzetesen robusztás, malátásan édeskés, kesernyés utóízzel, ami mellett földes íz érezhető még. Szerencsére a kávé nem karcos, meglepően lágy és selymes jellegű egy robusztás blendhez mérve ! Aki kedveli a robusztát, az nem fog csalódni benne. Nem szükséges risztrettónak csapolni, mert eszpresszóként is hozza az ízeket. Kapucsínónak viszont elég jellegtelen, egy kakaós ízű italt ad.

Blaze

A kávébab egyenletes pörkölésű, a babok felülete nem olajos vagy zsíros. A szemek épek, ránézésre csak robuszta van a keverékben, de némi arabika szem is feltűnik, de nagyon kevés. Érdekes volt, hogy őrléskor a régi „közértes” mokkás klasszikus illatot éreztem, sőt más is aki őrléskor jelen volt azt mondta, hogy ez a régi klasszikus illat. Ha már őrlés akkor meg kell említeni, hogy ezt a keveréket nagyon finomra kell őrölni, talán ilyen finomra még nem is őröltem soha. A robuszta dominancia beigazolódik : a kávét alacsony hőtartományban kell készíteni, mert megég. A krémje igen bőséges, de hajlamos picit bőrösödni, a cukrot masszívan tartja. Olajossága teljesen jó. A keverék íze már kevésbé különleges : a vezér íz egy (keserű) kakaós, mellette enyhén egy kis pörkölt mogyorós aromával. Nagyon egyszerű, semmi hivalkodó íz! Utóíze is egy kesernyés, étcsokis-kakaós aromát hagy a szánkban. Nekem eszpresszóként volt a legjobb, szerintem kapucsinó alapnak nem jó választás. Ez egy olyan igazi „ébresztő” reggeli kávé egy magas koffein löket. Robuszta rajongóknak érdekes lehet megkóstolni, vélhetően az ára sem lehet túl magas. 

Lorien

A minta közepesen sötétre pörkölt, ép, selymes fénnyel csillogó szemekből áll, némelyik egészen apró. Nagyon magas robuszta-hányadot sejtek, de mintha egy kevés arabika lenne benne. Ebből kifolyólag jobb hűvös géppel próbálkozni az elkészítésénél, tanácsos az alsó hőmérsékleti holtponton elkapni. Csapoláskor végig szép, egyenletesen sűrű, olajfesték-szerű lefolyást ad. Darálás tekintetében tanácsos a referencia nullponttól jóval finomabbra állítani az őrlőt. Úgy tapasztaltam, az ideálisnál gyorsabb lefolyással érdemes elkészíteni, ízléstől függően akár 20-22 másodperc is elegendő lehet. A krémje vaskos, de csak a túl gyors lefolyásoknál mutatott szép tigrismintát. Állaga és olajossága jó, a fogyasztás végén ki lehet kanalazni a csészéből a maradékot. Sajnos könnyen hajlamos enyhe “bőrösödésre”. Nem túl bonyolult, mondhatni tipikusan robusztás ízvilágú. Erősen étcsokoládés-kakaós jellegű, malátával, földimogyoróval, a háttérben marcipánnal, némi füstös, vaníliás fűszerességgel, dohánnyal. Erős kakaós-mokkás utóíze van. Normál, 25 másodperces csapolással kevésbé tetszett, túlzottan koncentrálódtak az ízek, és nagyon eluralkodott a kakaós jelleg. Kapucsínóként hozza az elvárható szintet, de macchiátónak már nem annyira szerettem. Igen magasnak éreztem a koffeintartalmát, reggeli ébresztőnek vagy munkahelyi automatába jó választás. 

SiD

A kávé nem túl sötét pörkölés, a babok között nagyon sok a robuszta és az átlagosnál világosabb kávészem. A kávé illata csokoládés, kicsit füstös, pattogatott kukoricás. A lefolyás elsőre nagyon gyors lett, vastag krémfolyamként ömlött a kávé a csészébe. Két ricnivel kellett finomabbra állítani az őrlőt, hogy megfékezzem a bugyogó kifolyást. Lassú, vékony lefolyás esetén, mivel a kávé erősen robusztás, ráadásul igen finom szemcseméretre kell őrölni, figyeljünk oda, hogy ne legyen túl forró a gépünk, mivel könnyedén megégethetjük a kávét! A megégetett kávé jelen esetben sötét vörösesbarna, bőrszerű krémmel rendelkezik és édes-kesernyés émelyítő utóízzel rendelkezik. Forró gép esetén törekedjünk inkább az átlagos 25mp-nél gyorsabb lefolyásra! A crema masszív, de kevergetés során eléggé összeesik. Cukor nélkül fogysztva érdemes szétkevergetni a krémet! A kávé íze a nugátos csokoládékat idézi, némi földes, fás ízzel vegyítve. Ha ügyesek vagyunk, akkor ezek az ízek pont egyensúlyban vannak, de ha a lefolyás túl gyors, akkor a földes íz kellemetlenül felerősödik. A kávé nekem cukorral fogyasztva ízlett leginkább és ami meglepő, hogy tejjel, kapucsínónak is jól szerepelt. Jellemző az erősen robusztás blendekre, hogy tejjel savanyú utóízt hagynak, de jelen esetben ettől nem kell tartani. Még egy jótanács: nyugodtan engedjük az átlagos mennyiségnél egy kicsit hosszabbra, mert a frissen lefolyt kávénk nagy része krém, ezért a valós mennyiség kicsit becsapós lehet.


pavin full cream szemes kávé kávébabokpavin full cream szemes kávé shotpavin full cream szemes kávé csapolás
pavin full cream szemes kávé kifolyáspavin full cream szemes kávé eszpresszópavin full cream szemes kávé kapucsínó

Összegzés: Közepesen sötét pörkölésű kávészemek, melyek pörkölése nem teljesen egyenletes, felfedezhetők benne világosabb szemek is. A megfelelő eredmény érdekében egészen finom őrlést, és alacsony hőfokot kíván. A hőfokra nagyon oda kell figyelni, mert könnyen megéghet a kávénk, amit azonnal észrevehetünk a sötétebb színű, bőrszerű krémből, és a kellemetlen émelyítő utóízből. A krémje vastag, olajossága jó. Az sem baj, ha nem ragaszkodunk a tankönyvi 25 másodperces lefolyáshoz. Íze erőteljes étcsokis-kakaós jellegű, emellett felfedezhetünk benne némi mogyorós, malátás, földes aromát is, de alapvetően egy egyszerű ízvilágot képvisel. Utóíze kesernyés, étcsokis. Koffein érzékenyeknek nem ajánlott, mert ez a blend egy igazi koffeinbomba, igazi reggeli ébresztő kávé. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk (akár picit hosszabbra engedve is, mert a vastag krém miatt a mennyiség becsapós lehet), de kapucsínónak is helyt állt.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!