KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pavin Caffé Super Bar kávéteszt

pavin caffé super bar kávétesztA Pavin Caffé a kávé iránti szenvedély története, melynek gyökerei három generációra nyúlnak vissza, amikor is a vállalkozó szellemű testvérpár, Luigi és Rafallo Pavin Tamboloban, Padova tartományban megnyitották első kávézójukat. Történelmi múltú kávézójukban az eszpresszó annak köszönhette különleges ízvilágát, hogy a különböző fajtájú kávébabokat gondos odafigyeléssel vizsgálták át, így kerültek kiválasztásra a legjobb minőségű Arabica és Robusta szemek. A napjainkban is fogyasztott kiváló minőségű kávékeverék ennek az éveken át tartó folyamatnak az eredménye. Termékeink kiválóságát az adja, hogy cégünk minden esetben a világ legnevesebb termővidékéről importálja a kávébabokat. Szaktudásunk lényege a pörkölési technika folyamatos tökéletesítésében, a megfelelő hőmérsékleten való pörkölési időben rejlik. Így nyújtjuk minden nap a tökéletes kávé élményét. A Pavin Caffé Super Bar 85% arabika és 15% robuszta arányú blend - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pavin kávé hivatalos forgalmazójától, a Kávébolt.net-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Pavin Caffé Super Bar

Pörkölés ideje: -, Lejárat ideje: 2012 márc. 30., Csomagolás: 1kg-os szelepes zacskó
Ár:
5000.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 Pavin Caffé Super Bar kávéteszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
7
3
6
20
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
3
7
3
6
19
Blaze/Gaggia Classic + Compak K6
4
7
3
6
20
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
6
4
6
20
SiD/Arrarex Caravel+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
4
7
3
6
20


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A pörkölés egyenletes, olajkiválás nincs a babok felületén. Lefolyása egyenletes, kicsi szőküléssel a végén. Krémje vastag, egyedül kapucsínós csészébe vékonyodik el. Keverésre záródik, fogyasztás végéig fedi az italt, olajossága és állaga jó. Színe egyenletes mogyoróbarna minimális mintázódással. Gyümölcsös vonal jellemzi. A  készítési hőmérsékletre figyeljünk, ez a kávé igényli a forróbb vizet. Ha nem kapja ezt, meg az íze túl citrusos, esetenként fémes és tonikosba torkollik. Feljebb szörfözve a citrusossága enyhül, a tonikos jegy eltűnik, csak az utóízében marad meg. Édessége közepes, és egy enyhe mogyorós jelleg is belép. Elsősorban tejes italok alapjául ajánlanám, finom macchiatokat és kapucsínókat ittam belőle.

Monyesz

A pörkölést közepesnek mondanám, csak gyenge viaszos fényessége van a baboknak, melyek formára és méretre elég vegyesek, jó részük arabica szem. Közepes, mondhatni átlagos vagy annál csak kicsivel finomabb darálással el lehet érni a tankönyvi lefolyást, amit ennél a kávénál alkalmazhatunk is. Érezhetően arabica dús, legalábbis a lefőzési hőmérséklet alapján, mert érdemes felfelé próbálkozni, az alsó hőfoktartományban ugyanis kellemetlen savanyú tud lenni Elég ha a crema színét figyeljük, a mogyoró vagy annál kicsit sötétebb árnyalat már azt jelzi, hogy eltaláltuk a hőfokot. Noha a crema nem vastag, a cukrot csak lassítja, de azért kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében kicsit elmarad a kávé a várttól. A testessége még jó, de nekem ízhiányos, hiába kerestem benne az átütő erőt, nem találtam! Persze ha valaki egy olyan kávét szeretne, amelyben a meglevő ízek abszolút harmóniában vannak egymással, akkor ez a nyerő. Nekem valahogy hiányzott a kávé közepe, vezéríze, ami mellé a meglevő pörkölt mogyorós, kellemesen gyümölcsös, kissé rozskenyeres fanyarság betársulna. Mondhatni ez egy nagyon kellemes desszertkávé, egy finom bárkeverék, amely selymességével próbál hódítani, semmi kellemetlen ízjegyet nem tartalmaz. Tej nélkül érdemes elsősorban megkóstolni, de csalódást tejes italként, kapucsínónak sem okozott.

Blaze

A kapott minta az előző Pavin-nál egyenletesebb pörkölésű, kezdődő zsírossággal a babok felületén. A babok főleg arabika szemeknek látszanak, robuszta igen kis hányadban látható. A kávé elkészítésekor be is igazolódik, hogy ez nem robuszta bomba : magas hőtartományban kell készíteni. A kávé krémje teljesen jó, a cukrot tartja és a fogyasztás végéig kitart. A keverékben semmi kiugró íz nincsen, legjobban úgy jellemzhető, hogy egy visszafogottan gyümölcsös alapon nyugszik egy kis (ét)csokoládés-mandula páros, nagyon halovány mogyorós aromával. Én ezt egy egyszerű, de megkedvelhető bár keveréknek mondanám, egy cukrászdában biztosan jól teljesítene. A testessége közepes, utóíze hosszú, füstös-mokkás. Nálam risztrettónak teljesített a legjobban, az ízek itt ki tudtak teljesedni, eszpresszónak nálam már picit olyan egybesimulós volt. Jó kávé, de nekem semmi különlegeset nem nyújtott, remélem árban korrekt.

Lorien

Az eheti Pavin keverék sötétbe hajló pörkölésű, ép szemekből áll, magas arabika-hányaddal. A próbálkozásaim során a közepesen magas hőmérsékletet szerette a legjobban. A lefolyás nem egyenletes, eleinte össze-vissza táncol, csak második félidőben válik azzá, majd a végén hajlamos szőkülni. Darálás tekintetében az átlagnál egy árnyalattal finomabb beállítással érdemes használni az őrlőt. Normál és egy kicsit rövidebb csapolással egyaránt jó kávéital készíthető belőle. A krémje kissé arabikás-jellegű, ehhez mérten a vastagsága megfelelő, a cukrot süppedősen tartja. Márványos mintázódásra hajlamos, állaga és olajossága nagyon jó, a csésze falára feltapad a klasszikus créma-gyűrű. Ízvilága kellemesen édeskés, de nem különleges, afféle arany középút, amely végül szerintem nem válik előnyére, hiányolom belőle az egyéniséget. Mogyoró, csokoládé, grillázs (erőteljes karamellás irányból) az uralkodó ízjegyek, finom mazsolás gyümölcsösséggel. Egy kicsit durvább őrlemény esetén a csokoládé háttérbe vonul, és a malátás, rozskenyeres ízek jönnek meg új elemként, a gyümölcsösség pedig citrusosba hajlik. Kiváló alapanyaga a kapucsínónak, macchiátónak pedig még ennél is jobban tetszett.

SiD

A kávé közepesen sötét, egyenletes pörkölés, a babokon olajkicsapódás nem látható. A lefolyás szépen indul meg, de ha nem figyelünk oda az adagolásra és a tömörítésre, akkor hamar kiszőkül.
A kávé krémje világos mogyoróbarna, mely magas arabica tartalomról árulkodik. A crema megtartja a cukrot, szépen záródik, az ital olajossága kellemes, nincs híg érzete. Gyümölcsös és rozskenyeres, kissé fanyar ízekkel nyit, melyek tejcsokoládésba hajlanak, az utóíz pedig határozottan füstös. Cukorral fogyasztva a gyümölcsösség picit hangsúlyosabb. A kávé kedveli a magas vízhőfokot, megégetni nagyon nehéz. Egy kellemes, könnyed kávé, késő délutáni kávézáshoz ideális és tejes italok alapjául is kitűnő.


pavin caffé super bar kávéteszt kávébabokpavin caffé super bar kávéteszt shot csapoláspavin caffé super bar kávéteszt shotpavin caffé super bar kávéteszt kifolyás
pavin caffé super bar kávéteszt csapoláspavin caffé super bar kávéteszt krémpavin caffé super bar kávéteszt eszpresszó

Összegzés: Egyenletes, közepesen sötét pörkölésű kávébabok. A magas arabika hányad miatt érdemes magasabb hőfokon készíteni, odafigyelve a megfelelő adagolásra, és tömörítésre, mert ez a blend viszonylag könnyen szőkül. A krém vastagsága jó, színe világosbarna és mintázódásra hajlamos. A cukrot süppedősen nyeli el, olajossága nagyon jó, kitart a fogyasztás végéig. Gyümölcsös karakterű blend, csokoládés, mogyorós, grillázsos, rozskenyeres aromákkal kiegészülve. Testessége megfelelő. Utóíze füstös, mokkás. Egy kellemes, könnyed, lágy keverék, meglepetések nélkül. Elsősorban tejes italok alapjának ajánljuk, de kellemes eszpresszó, vagy risztrettó is készíthető belőle.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!