KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Roen Gran Bar - A csokis ízek kedvelőinek

roen gran bar kávéteszt“A jó dolgok mindig annak a szenvedélyéből fakadnak, aki megkreálja őket.” Pontosan ezt gondoltam 1979-ben amikor megszületett a Roen kávé: az én elképzelésem az eszpresszo kávéról, amit azóta is viszünk előre, a családomnak köszönhetően; a kézműves tapasztalatok és szenvedélyeknek, annak hogy mindig a legmegfelelőbb nyers kávékat keressük és válogatjuk , pörköljük. Folyamatosan új utakat keresünk, új megoldásokat, új ízeket, illatokat, aromákat. A Roen GranBar 60% arabika és 40% robuszta arányú blend, sok robusztát tartalmaz, amely nagyon intenzív ízt és jelentős krémességet biztosít, főlleg azoknak akik kedvelik a robusztás ízeket- tudtuk meg a forgalmazótól.

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Roen kávé hivatalos forgalmazójától, a Miramaxshop-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Roen Gran Bar

Pörkölés ideje: -, Lejárat ideje: 2010.04. hó, Csomagolás: 1kg-os sima zacskó
Ár:
5800.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 roen gran bar kávéteszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
7
4
5
20
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
5
6
4
6
21
Blaze/Gaggia Classic + Compak K6
5
7
5
6
23
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
4
5
20
SiD/Arrarex Caravel+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
5
7
5
5
22


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A kicsit sötétesre pörkölt szemek az átlagostól jóval, de nem púderfinomságúra őrőlve adják a jó lefolyást. Vastagon folyik le, bőséges krémmel, egy robusztásabb keverékkel van dolgunk. A krém vastag, állaga jó, egy kicsit hamar összeesik, azonban keverésre még így is záródik. Az ízek markáns étcsokoládés jegyűek, érezhető robuszta tartalommal bír. A keverékben azonban nem a rossz fajtából tartalmazhat, cukor és tej nélkül is jól fogyasztható. A csokoládé mellett halvány magvas íz (mogyoró-mandula) és egy kis vanília bontakozik ki. Az édessége visszafogott, inkább keserű kis fanyarsággal. Bátran kipróbálható robusztás keverék, mely eszpresszónak és kapucsínónak sem okoz csalódást!

Monyesz

A pörkölést közepesnél sötétebb kategóriába sorolom, mert már határozott olajos kiválás tapasztalható a szemeken. Ez azt eredményezi, hogy az őrlemény hajlamos a rögösödésre, még az adagolóból kipofozva is kisebb rögökbe áll össze. A daráláskor illata szotyis jellegű. A crema vastag lefolyású, szép hosszan látható, amíg feltisztul. A cukrot jól tartja, a csészét fogyasztás után is vastagon vonja be. Színe sötétbarna, vöröses beütéssel, és szép márványos mintázatot ad. Ízében érezhető, hogy komoly robuszta tartalommal bír, ugyanakkor nem bántóan édeskés-malátás jellegű azért. Végig kitart a kellemes csokoládés íz, ami az utóízben hosszan tartó kakaósba megy át. A csokoládé mellett mogyoró, és egy karamellás-keserűmandula íz támogatja a fő ízvonalat. Gyümölcsössége nem jellemző, inkább csak cukorral fogyasztva, annak kontrasztjaként érezhető gyengén ilyes jelleg. A blend nem kényes az öregedésre, a darálón nem kellett állítani az egy hét alatt, ugyanakkor a kávét az átlagosnál finomabbra kell darálni alapból. Lefőzésnél a hőfokra érdemes odafigyelni, mert a közepesnél magasabb hőfoknál, ezt jelzi a crema égett színe, már torzulnak az ízek, és a crema is vékonyabb lesz, gyorsan össze is esik. Hosszabb távon fogyasztva azért kissé unalmassá válik a kávé, semmi meglepetést ne várjunk tőle ! Persze váltogathatjuk, hogy eszpresszónak vagy risztrettónak fogyasztjuk, esetleg kapucsínónak, de akkor is a csokis-kakaós jellegét fogjuk érzékelni.

Blaze

A kávébab nem túl egyenletes pörkölésű, úgy sejtem külön-külön pörköltek a fajták. A babok felülete enyhén zsíros, ránézésre igen sok benne a robuszta szem. Érdekes volt, hogy bontáskor a minta zacskóba szagolva hihetetlen erősen olajos hal illat csapott meg, de ez őrléskor már sült kenyér illatra váltott (szerencsére). A magas robuszta hányad miatt érdemes közép, vagy alsó hőmérsékleti ponton készíteni italunkat, mert megéghet a kávé. A szokásosnál finomabbra kell venni az őrlést. Jól elkészített ital esetében a domináns íz egy (tej)csokoládés, mellette barack mag aroma, és egy piciny vanilia is érezhető. Alapvetően édeskés, kellemes bár keverék benyomású számomra, az ízek harmóniában vannak, de ne várjunk egy bonyolult ízvilágot. Olasz bárkeverék kedvelőknek kihagyhatatlan, akik a gyümölcsösebb, magas(abb) arabika hányadot felvonultató blendeket keresik lehet nem fog bejönni. Én legszívesebben risztrettóként fogyasztottam, de kiváló eszpresszó machiátó is készíthető belőle. Összegezve ez egy korrekt, testes „robusztás” keverék.

Lorien

A legújabb minta bontásakor enyhén egykedvűen konstatáltam, hogy még mindig tart a robuszta-szezon: esetünkben szintén meglehetősen magas az aránya. A pörkölés általában közepesen sötét, nem egyenletes, jó néhány világosabb szem is található benne. Az őrléssel kapcsolatos megérzésim jók voltak, a darálót a képzeletbeli referenciaponttól határozottan finomabb irányba kell állítani, de még nem extrém mértékben. A keverék hőmérsékleti igénye a normál tartományban vagy valamivel alatta található. A lefolyás a kezdeti krém-bugyogás után hamar egyenletessé válik. A krémje majdnem kifogástalan, vastagsága nagyon jó, tigrismintás, állaga és olajossága jó, a cukrot megtartja, a csésze falára feltapad, majdnem teljesen jó gyűrűt alkot. A csapolás után a szokottnál valamivel hamarább hajlamos sötétedni. Ízvilága erőteljesen kakaós-csokoládés; mogyorós, mandulás-marcipános tónusokkal, vaníliás fűszerességgel és nagyon halvány citrusos gyümölcsösséggel a háttérben. Eszpresszóként és tejes italok alapjául egyaránt kiváló alapanyag, jól eltalált bárkeverék. Nem csak robuszta-rajongóknak ajánlom kipróbálásra. 

SiD

A blend olaszos pörkölésű, sötét, enyhén olajos szemekből áll. A kávé az átlagosnál finomabb szemcseméretű őrleményt kíván, a lefolyás ilyenkor szép egyenletes és krémes. A blend erősen robusztás, ezért hőmérsékletigénye nem túl magas, így az alacsonyabb kategóriájú kávégépekkel is jó eredménnyel elkészíthető. A crema sötét mogyoróbarna enyhe tigrises textúrával. A krém kellőképpen vastag, de nem "bőrös", az ital konzisztenciája kitűnő, sűrű és selymes. Az ízek terén nem túl bonyolult ez a blend: egy egyszerű rumos-trüffelcsokoládés ízvilágot tár elénk, amit kitűnően hoz, utóízében jelentkezik csak némi robusztás kesernyésség, illetve egy kis füstösség, de ez megbocsájtható. Összefoglalásképpen ez a Roen kávé egy tipikus dél-olasz bár blend, aki szereti a csokoládés, édeskés ízeket, annak érdemes megkóstolni!


roen gran bar kávéteszt kávébabokroen gran bar kávéteszt csapolásroen gran bar kávéteszt shot
roen gran bar kávéteszt kifolyásroen gran bar kávéteszt krémroen gran bar kávéteszt eszpresszó

Összegzés: A kávébabok sötét, olaszos pörkölésüek, akad közöttük néhány világosabb szem is. Jobban megvizsgálva látható a magas robuszta hányad. A megfelelő eredmény érdekében viszonylag finomabb őrlési beállítást kíván, és a magas robuszta tartalom miatt pedig nem túl forró gépet. A krém vastagsága nagyon jó, szépen mintázódik, emellett az olajossága és állaga is nagyszerű. A cukrot szépen tartja, feltapad a csésze falára, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében viszonylag egyszerű blend, erőteljes csokoládés dominanciával, mogyoró, mandula, vanillia aromákkal a háttérben. Testessége nagyon jó. Utóízében továbbviszi a csokoládés vonalat, ami inkább kakaósba fordul egy pici kesernyésséggel és némi füstösség, de nem zavaró mértékben. Összességében egy tisztességesen megkomponált tipikus dél-olasz blend, az erőteljes csokis ízek kedvelőinek. Eszpresszóként és tejes italok alapjaként is jó eredményt kapunk, de külömleges izgalmakat azért ne várjunk tőle.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!