KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Bendinelli Intenso - Ettől kipattan a szem

bendinelli intenso szemes kávé tesztEbben a keverékben dominálnak a robuszta kávék ízei, melyek óvatosan lettek kiválasztva és összekeverve, hogy intenzív,erős, erősen krémes és aromás kávé legyen. A benne lévő arabika harmonizál vele, az erős és testes kávé utóíze csokoládés, gyümölcsös (70% arabika és 30% robuszta arányú keverék) - tudtuk meg a forgalmazótól.

 

 

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Bendinelli kávé hivatalos forgalmazójától, a Miramaxshop-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Bendinelli Intenso

Pörkölés ideje: -, Lejárat ideje: 2012.03. hó, Csomagolás: 1kg-os szelep nélküli zacskó
Ár:
5800.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 bendinelli intenso szemes kávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
4
4
3
15
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
3
5
4
3
15
Blaze/Gaggia Classic + Compak K6
4
4
4
3
15
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
5
4
3
16
SiD/Arrarex Caravel+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
5
5
3
3
16


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Lefolyása bőségesen krémes, kis szőküléssel a végén. A minta láthatóan és érezhetően friss. Krémje megfelelően vastag jól záródik, de kicsit szivacsos szerkezetű, nem túl olajos. Keverésre záródik, színe barnás, szintén a magas robusztatartalomra utal. Íze normál lefolyáskor széles hőfokskálán sem nagyon változik, alapvetően egy kellemetlen robusztás keserűség uralkodik, melyet lassú lefolyással épp iható szintre tudtam szorítani. Ekkor étcsokoládés ízjegyeket ad, édessége és fűszeressége nem számottevő, kiugró ízeket nem is találtam benne csupán kis pörkölt magvasságot. Markáns reggeli ébresztőkávé.

Monyesz

A pörkölést közepesnél sötétebb kategóriába sorolom, határozott olajos kiválás tapasztalható a szemeken. Feltűnő, hogy néhány szem milyen világos pörkölésű. A szemek közt alakban és méretben nagy a változatosság, a robuszta tartalom jelentősnek tűnik. Daráláskor az illat szotyis, pörköltes jellegű, jellegzetes robuszta beütéssel. A crema vastag lefolyású,  de feltisztulás után elvékonyodik, a cukrot inkább csak lassítja. Színe világosabb mogyoróra hajaz, viszont szépen mintázódik. A lefőzéseknél különböző hőfokot és darálási finomságot próbálva, nehéz volt előrelépni. A hőfok túlzott emelése kellemetlen, gyógyszeres robuszta ízt eredményezett, ugyanakkor a lefőzés végére mégis kiszőkült a crema. A lefőzési idő a darálás finomítására nemigen akart a tankönyvi szintre beállni, illetve amikor azt sikerült elérni, akkor az ízek nem klappoltak! Jó példa ez a kávé  a tankönyvi lefőzésektől való eltérésre. A legjobb eredményt közepes hőfokon, túltöltött mennyiséggel és nem a darálás túlfinomításával sikerült elérni. A lefőzési idő sem baj, ha rövidebb az ideálisnak tartottnál. Amit sikerült kihozni a kávéból az egy mogyorós-nugátos íz, némi malátás beütéssel, a savasság, gyümölcsösség minden jele nélkül. Utóízére egy hosszan tartó  füstösség, kakaósság jellemző. Jellegénél fogva tejes italokhoz nem tartom ideális blendnek, inkább reggeli ébresztő kávénak jó.

Blaze

A kávébab egyenletesnek mondható közepes pörkölésű, olajosság nem látható. A keverékben kb. 1/3-mad robusztát vélek felfedezni, a szemek épek. Az átlagnál jóval finomabbra kell venni az őrlést az ideális lefolyás, kioldódás érdekében. A kávé krémje masszív, a csészét szépen megfesti, a cukrot megfogja. Olajossága is jó, szépen mintázódik. A robuszta miatt érdemes közepes hőtartományban készíteni, ne égessük meg! A kávé ízéről viszonylag nehéz írni, mivel roppant egyszerű. A legjobb eredményt nálam a dupla szűrőt enyhén túltöltve, jó finomra őrölve és lazább tömörítéssel hozta. Ilyenkor a vezér íz egy kakaós, ez dominál. Mellette egy pici marcipán íz ami még érezhető, utóíze elég markáns, hosszan tart és kesernyés, füstös. Figyeljünk oda az elkészítésre, pontos őrlésre, mert a hibákat robusztás ízekkel jelzi a blend, jól elkészítve egy igen tipikus, egyszerű dél-olasz keveréket kapunk. Egyszerű ízvilág. Nekem legjobban dupla risztrettóként ízlett, tejes italok alapjának véleményem szerint annyira nem jó. Összességében nem egy kiugró keverék, aki az ilyen jellegű kávét keresi, annak nem fog csalódást okozni a stabilan hozott egyszerű ízvilág.

Lorien

Eheti tesztalanyunk meglehetősen vegyes pörkölésű keverék, a bécsitől az olaszig szinte minden található benne, az átlag közepesen sötétnek mondható. A szemek többnyire épek, olajkicsapódás nem látható. Becslésem alapján jelentős a robuszta aránya, akár a fele is az lehet. A tesztelés során igencsak próbára tett a blend, egyáltalán nem a szokott módon reagált a beállításokra, és rendszerint kifejezetten kellemetlen, gyógyszeres keserűséggel bünteti a hibákat. Első próbálkozásaim viszonylag gyors lefolyást eredményeztek, a kakaós egysíkúságot néhány ígéretes íz felbukkanása oldotta, de az ital testességével egyáltalán nem voltam elégedett. Ahogy egyre finomabb irányban állítottam a darálón, egyre kesernyésebb lett a végeredmény hőfoktól függetlenül. Az erősödő kesernyésség elbizonytalanított, végül túltettem magam rajta. Egy határozott mozdulattal még finomabbra vettem az őrlést, hogy elérjem a tankönyvi paramétereket, és ekkor ismét sikerült elfogadható kávéitalt produkálnom. Utolsó alkalommal már egészen alacsony hőfokra álltam át. Bár a csapolás felétől kiszőkült, és kelleténél világos krémet kaptam, de talán mégis így tetszett a legjobban: sokkal határozottabban nyertem vissza azokat az izgalmasabb ízeket, amelyeket a rövid, 20 másodperc körüli lefolyások eredményeztek.

A krém vastagsága igen jó, mintázódásra hajlamos. Állaga, olajossága inkább csak átlagos, a csésze falára feltapad, de krém-gyűrű hiányzik. A cukrot süppedősen, de tartja, kevergetés után összeáll, a fogyasztás végéig kitart. Ízvilágában brutális kakaós dominancia uralkodik, szinte elnyomva mindent. Ha sikerül megfelelően eltalálni az ideális körülményeket, akkor a kakaó mellé pörkölt mogyorós, kissé füstös, keleti fűszeres ízek is feljönnek, illetve alacsonyabb hőfokon némi tejcsokoládés jelleg is kibontakozik. Utóíze erősen és hosszan tartóan kakaós. Tejes italokban a harapóssága megszelídül, de semmi extrát nem nyújt, inkább csak átlagos. Összességében nem rossz, de nem túl kifinomult keverék, inkább amolyan pörölycsapás-szerű, amelyet tovább erősít az igen magas koffein-tartalma is. Reggeli ébresztőnek kiválóan alkalmas, vagy benzinkútnál a hosszú vezetés okozta monotonitásból is jól kizökkentheti a fogyasztóját. 

SiD

A kávé közepesen sötét olasz pörkölés, minimálisan olajos kávészemekkel. Őrléskor a meghatározó illat savanykás, földes jellegű. A kávé az átlagosnál finomabb szemcseméretű őrleményt és alacsony vízhőfokot kíván, szépen csapolható alacsonyabb dózis esetén is. A lefolyási időt próbáljuk meg 25-40mp közé belőni és törekedjünk arra, hogy végig egérfarokszerű legyen a lefolyás, ellenkező esetben a kesernyés ízek túlságan is elhatalmasodnak. Megfelelő paraméterek esetén a kávé krémje homogén középbarna, nem bőrös, nem buborékos, a cukrot megtartja, szépen záródik kevergetés után is, fogyasztás után vastagon megfesti a csésze oldalfalát. A kávé íze egyszerű: mogyorós csokoládé és pirított kenyér fedezhető fel benne. Képzeljünk el egy mogyorókrémes pirítós kenyeret, kb ilyen ízeket ad ez a kávé! Az ital közepesen testes, nem savas, inkább édes, földes jellegű. Az utóízbe sajnos betolakodik a blendben használt robuszta fanyar, kesernyés íze, ezért célszerű ezt a Bendinelli kávét valamilyen kísérő itallal fogyasztani. Ahogy korábban már említettem, a kávé az alacsony vagy közepes vízhőfokot szereti, ezért jó választás lehet szuperautomata kávégéphez. A vízhőmérséklet emelésével a mogyorós ízek émelyítően édeskés irányba tolódnak, a krém színe ilyenkor már vörösesbarna. Félprofi géppel rendelkező olvasók figyeljenek oda, hogy ne legyen fortyogós a fejből kifolyó víz! Az ital a magas robuszta tartalom miatt kitűnő ébresztő és serkentő hatású, a teszt során háromnál többet nem mertem láncban elfogyasztani belőle.


bendinelli intenso szemes kávé kávébabokbendinelli intenso szemes kávé csapolásbendinelli intenso szemes kávé kifolyás
bendinelli intenso szemes kávé shotbendinelli intenso szemes kávé eszpresszóbendinelli intenso szemes kávé krém

Összegzés: Közepesen sötét, fényes felületű kávébabok, őrléskor enyhén savanykás illattal. A megfelelő eredmény érdekében alacsony vízhőfokot, és egészen finom őrlést kíván. A nem megfelelő elkészítést azonnal kellemetlen ízekkel bünteti. A krém vastagsága jó, a cukrot szépen tartja, és kevergetés után záródik. Kitart egészen a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalát. Ízében erőteljesen kakaós, csokoládés, amely kiegészül mogyorós, pörköltmagvas aromákkal. Testessége jó. Utóíze hosszan tart, melyben továbmegy a kakós, étcsokoládés vonal, kiegészülve némi keserűsséggel és füstösséggel. Egyszerű, határozott ízvonal, magas koffeintartalommal párosulva. Reggeli ébresztőnek kiválóan alkalmas. Elsősorban eszpresszónak, vagy dupla risztrettónak ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!