A Veronesi Kávépörkölő egy fiatal vállalkozás.1996-ban alapította Roberto Veronesi, akinek profi baristaként az volt az álma, hogy egyszer saját pörkölőt nyisson és saját márkát teremtsen. A szó szoros értelmében családi vállalkozásban dolgoznak, feleségével és testvérével vezetik az üzemet. A rendkívül dinamikus fejlődés következtében folyamatosan növelni kellett a kapacitást és helyhiány miatt többször költözött a cég, végül 2001-ben egy modern ipari parkban találta meg jelenlegi helyét, Reggio Emilia tartomány Bagnolo nevű városkájában.
A Veronesi márka Lengyelország, Ukrajna, Németország, Portugália, Svájc, Franciaország, Bulgária, Románia, Görögország és Hong Kong után megérkezett Magyarországra, hogy meghódítsa a kávérajongókat,- legyenek akár kotyogót, podos gépet, vagy profi espresso gépet használók. A Brasilia egy 40% arabika és 60% robuszta arányú keverék. A Veronesi márka kizárólagos magyarországi forgalmazója is Il Moretto Kávé Kis és Nagykereskedés - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Veronesi BrasiliaPörkölés ideje: -, Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os normál zacskós |
![]() |
Név/konfiguráció
|
A krém egységessége és tartóssága
|
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
|
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
|
Ár/érték arány
|
Összpontszám
|
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
|
4
|
7
|
4
|
7
|
22
|
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
|
5
|
6
|
5
|
7
|
23
|
Blaze/Gaggia Classic + Compak K6
|
5
|
7
|
5
|
7
|
24
|
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
|
4
|
6
|
4
|
7
|
21
|
SiD/Arrarex Caravel+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
|
4
|
7
|
5
|
7
|
23
|
Név | Szöveges értékelés, konklúzió |
Luigi |
Lefolyása szép, egyenletes a végén kis szőküléssel. A krémje bőven megfelelő mennyiségű, mogyoró és sötétbarnás árnyalatú, és rendszerint mintázódik. A csésze oldalára jól tapad, keverés után is szépen záródik. Állaga köepesen olajos, magasabb robuszta jelenlétére utal, kicsit szivacsosabb szerkezetű. A kávé íze egyszerű, kissé hasonlít az előző Veronesi keverékre, csak kevesebb játékossággal rendelkezik. Ismerve a típust óvatosan bántam vele, nehogy megégjen, de nálam jobban tűrte azt a hőfokot ahol a másik már égett. A fő vonal csokoládés, mellette szintén érezni kis gyümölcsösséget, savasságot. A zöldkávés íz is jelen van, de kicsit kevésbé, mint az előzőben és pici földesség is társul hozzá. Utóíze kakaós, majd füstösre vált. Egy vérbeli mindennapi bárkeveréknek jellemezném ami nem nyújt túl sokat, de soha rosszabbat! |
Monyesz |
A babok pörkölése közepes, enyhén viaszos, fényes, a zacskóból bontáskor enyhe pipadohányra jellemző illat áradt. Az előző Veronesihez hasonlóan a pörkölés egyenletes, nagyon kevés törött szemet találtam. Ránézésre sok robuszta található benne. Daráláskor az illata erős, frissen sült kenyér héjára jellemző, amibe némi füstösség is vegyül. Lefőzéskor a crema vastag, az átlagosnál sötétebb árnyalatú vöröses-barna, mintázódás is könnyen kihozható belőle. Igazolódik a magas robuszta tartalom, a crema tömör, a cukrot jól tartja, a kávé elfogyasztása után a csészéből bőven lehet kanalazni is. |
Blaze |
A kávébab kb. megegyező pörkölésű, mint az előző Veronesi minta. Felületükön éppen egy kis selymes réteg látható, nagyon sok pici, kerek kávébab van a keverékben. A babok illata daráláskor kellemes, enyhén robusztás jellegű illatot áraszt. A kávé krémje nagyon jó vastag, barnás-vöröses, mintázódásra hajlamos.. A cukrot jól tartja, kevergetés után záródik és szép lenyomatot hagy a csésze falán. |
Lorien |
Szeretném előre bocsátani, hogy az eheti tesztem több sebből vérzik, miután egy alapos megfázás, illetve valamilyen távol-keleti fenyőmag elfogyasztása jóvoltából az ízérzékelésem megszűnt helyesen működni. Ennek ellenére talán sikerül annyi benyomást szereznem a mintáról, amely kiegészítheti a többiek értékelését. A szemek túlnyomó többsége ép, közepes, majdnem egyenletes pörkölésűek, fényesen csillogóak, magas robuszta arányt sejtek. Ennek megfelelően az átlagnál alacsonyabb hőfokon érdemes az elkészítéshez kezdeni. Annál is inkább, mert erősen hőérzékeny, a kelleténél magasabb hőfokon uralkodóvá válnak a kesernyés tónusok, alacsonyabbon pedig hamar szőkülni kezd. A krém mintázódik, mennyisége a robuszta arányához képest nem sok, de teljesen rendben van, a fogyasztás végéig kitart. Állaga és olajossága egyaránt jó, a cukrot megtartja. Ízvilága az őrlemény finomságával együtt jelentősen változhat: nagyobb szemcseméret esetén markáns marcipános, csokoládés ízek dominánsak, a vékonyabb lefolyással pedig a marcipán teljesen eltűnhet, és selymes, jól kiegyensúlyozott csokoládés-kakaós ízek mellett mandulás, és sajtos jegyek, utóízében pedig – nem zavaróan – kakaós kesernyésség jelentkezik. Összességében nagyon egyben lévő, lágy, harmonikus bárkeveréknek jellemezném. |
SiD |
A babok illata az őrölt mákhoz hasonló, kicsit földes, fűszeres, enyhén édeskés illat. A kávé az előzőleg tesztelt Veronesi blendhez hasonlóan az alsó közép hőmérséklet tartományban érzi jól magát. |






Összegzés: Közepes, egyenletes pörkölésű, selymesen csillogó kávébabok. A magas robuszta tartalomnak köszönhetően krémje vastag, vöröses-barna, mintázódásra hajlamos. Állaga, olajossága jó, és kitart a fogyasztás végéig. Ízvilága nem túl bonyolult, uralkodó jegyei a csokoládés-kakaós, pörköltmagvas vonal, de háttérben karamell, manulás-marcipános, malátás, dohányfüstös aromák is felbukkanak. A készítési hőmérsékletre nagyon érdemes odafigyelni, mert magasabb hőmérsékleten émelyítő és keserű ízeket produkál. Hasonlóra lehet számítani túl magas dózis esetén is. Koffeintartalma elég magas, így a késő délutáni fogyasztása meggondolandó. Korrekten összerakott olaszos bárkeverék, megfelelően pozícionált árral. Elsősorban risztrettónak, és eszpresszónak ajánljuk, de nem volt rossz kapucsínónak elkészítve sem.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!