KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Coffee Collective Espresso - kirobbanó gyümölcsösség

coffee collective espresso kávétesztA Coffee Collective koppenhágai pörkölőben Peter Dupont pörkölőmester mellett Klaus Thomsen 2006-os barista világbajnok, Casper Engels kávékóstoló (cupping) világbajnok dolgoznak. A TCC személyesen és rendszeresen jár a farmokon, minden kávéjukat direct trade rendszerben veszik, jelenleg Brazíliában, Guatemalában, Kenyában és Panamában. A termelő minden esetben jóval magasabb árat kap a  piaci és fair trade árnál is. A magas ár és a közvetlen kapcsolat etikailag jelentős, de egyben a minőség feltétele is. Piaci áron lehetetlen annyi munkát belefektetni a termelésbe, amivel kihozható a kávé maximális minősége. A viszonylag magas ár megértéséhez szükséges tudni, hogy mindhárom összetevő direct trade - közvetlen kereskedelemben - beszerzett áru a pörkölő részéről. A jelenlegi magas piaci árnál jóval drágább a nyersanyag. Pl A Finca Vista Hermosát ötször szüretelik, hogy mindig csak a a megfelelő érettségű kávécsresznyéket szedjék be, utána a feldolgozásnál további válogatáson esnek keresztül a kávészemek. A kenyai Gatina a piaci ár kb háromszorosába kerül. A pörkölt kávé vákumcsomagolásban érkezik, ami fokozza a frissességet. Ritkaság, de már a zöld kávét is vákumcsomagololásban kapja és tárolja a pörkölő (erre is felárat fizetnek). A különböző szedési, feldolgozási technikákról a pörkölő blogján lehet olvasni. The Coffee Collective espresso blendje 100% arabica, 60% Daterra Sweet Collection, Brazil, 20% Finca Vista Hermosa, Guatemala 20% Gatina, Kenya AA Top kávéfajtákból áll. A budapesti Printa design bolton belül (www.printa.hu) levő kávézóban kapható, egy La Marzocco Lineán és Mazzer Robur-E-vel készítem. A dupla szűrőbe kb 20 grammot használok, az egyadagosnál kb 12 gramm az adag - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Coffe Collective kávé forgalmazójától, Várady Tibor-tól (+36-70 280 2509) kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Coffee Collective Espresso

Pörkölés ideje: 2 héten belüli, mindig friss -, Lejárat ideje: , Csomagolás: 0,25kg-os szelepes zacskó
Ár:
12.000 .- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 coffee collective espresso kávéteszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
10
4
8
26
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
4
9
4
7
24
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
4
10
3
8
25
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
3
9
3
8
23
SiD/Arrarex Caravel + BFC Unico Splendor + Gaggia MD58
4
9
4
7
24


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A csomagoláson espresso fantázianév van, rajta feltüntetve a keverék pontos összetétele. A pörkölési dátum szerint 12 napos a keverék! A kávé zacskóját megnyomkodva finom illat száll ki belőle ami ugye egyáltalán nem jelent se jót, se rosszat. Felnyitva valami orbitális élmény a kiáramló pörkölt kávé illata, még nem éreztem ilyet pedig volt szerencsém pár igen finom frissen pörkölt kávéhoz. Alig tértem magamhoz! Lássuk a kávét. A babok színe aránylag világos árnyalatú, olajkicsapódás nem látható rajtuk. Az első csapolások bizonyítják a frissességet, bugyogva érkezett a csészébe. A krémje vastag, sárgásbarna, mintázódásra hajlamos, olajossága megfelelő. Csapolás után arabikára jellemzően vékonyodik, de azért marad belőle. A lefolyást vegyük rövidre, vékonyra, épp egy ristrettonyi mennyiséget megcélozva. Elég kényes a készítési körülményekre! A kávé ízét valószínűleg nem tudom szavakkal átadni, ezt mindenképpen kóstolni kell! Egyeseknek akár szélsőség is lehet! Hihetetlenül intenzív csúcson vannak a savak, mely annyira gyümölcsös, mintha nem is kávé lenne! Határozott feketeribizli, kis citrussal és étcsokoládéval, kevés mandulával, magasabb hőmérsékleten készítve fahéjas-fűszerességgel. Édessége közepes, de egyáltalán nem is kell bele több. Vigyázzunk vele, felnyitás után a lehető legjobban és több adagban csomagoljuk el! A kávé gyorsan öregedett, és kb. 2-3 napig hozta a fenti jegyeket, utána érezhetően veszített belőle! Tejes italok alapjául is kiváló ízű alapanyag, viszont gyorsan fogyasszuk, mert a tejkrémet előszeretettel "eszi"! Ez kérem egy igazi High-End keverék, igazi ínyenckedésre való, tökéletesen szemléltetve, hogy kávékból mit ki lehet hozni! Kávéfanoknak egyszer mindenképp kötelező darab.

Monyesz

A csomagolás azt sejteti, hogy valami különleges kávét tartalmaz, és ritka kivételként feltüntették a pontos százalékos arányokat, amiből lehet következtetni az ízvilágra. A bontáskor erős, intenzív illat árad, a pörkölés teljesen matt, még épp nem túl világos. A kávé sem a túl finom darálást, sem a túl forró vizet nem igényli, ezekre elég rosszul reagál. Kicsivel a közepes hőfok felett már szép mogyoró színű a crema, és semmi keserűséget nem éreztem, nem szőkült, pedig csak 14g-ot raktam a szűrőbe. A cukrot szépen megtartja, elnyelés után záródik, kitart a fogyasztás végéig, bizonyítva, hogy a friss pörkölésű arabika is képes jó cremát adni. Az ízek a gourmet kategóriába sorolják ezt a blendet: normál lefolyás mellett gyümölcsös, elsősorban a piros és lila bogyósokra jellemző: egy vibrálóan élénk szeder-ribizli a fő vonal, ami nagyon jól adagolt, kellően testes, és jól megfér a kakaós, kissé rumos, mandulás ízekkel. Lassúbb lefolyásnál utóbbi helyett kis csípős fűszeresség jön be, szegfűszeges beütéssel. Ezek az ízek eszpresszóként és kapucsínóként is kiválóak, utóbbi kategóriában az egyik legjobb az általam kóstoltak közül. Ami negatívum, az az egy hét alatti öregedés. Nyilvánvaló, hogy ez nem egy „tartós” blend, otthoni fogyasztásra kis adagokban ajánlom vásárolni, illetve bontás után gondosan elcsomagolva tárolni. A darálóval folyamatosan utána kell menni, illetve az adagot is lehet emelni. Igazából nem is jó ezt a kávét naponta sokszor fogyasztani, jobb közben más blendekből, és akkor mindig egy WOW! érzés jön majd elő, rácsodálkozva, hogy ilyen is lehet egy kávé!

Blaze

A tesztre érkezett ezüst zacskóból nyitáskor hihetetlen friss, észbontóan finom illat árad ki. A kávébab világos, egyenletes pörkölésű, a szemek épek. A babok illata őrléskor is nagyon kellemes, intenzív marad. A kávé krémje épp megfelelően vastag, nagyon szépen mintázódásra hajlamos. A cukrot lassítja, kevergetés után záródik. A keverék 100% arabikához méltóan viselkedik, ne fukarkodjunk a hővel. Őrlését igen durva tartományban kellett kezdeni, egyébként befulladt. A maximális eredményt nálam akkor hozta, ha lassan, csepegősen indult meg a kioldódás majd onnan vékony, (bébi) egérfarkasan folyt. Készüljünk fel rá, hogy a kávé arcon fog csapni! Olyan hihetetlen, intenzív gyümölcsösség érződik, mintha egy erdei gyümölcsből készült lébe kortyolna bele az ember. A keverékben a domináns íz egy áfonya-feketeribizli íz, mellette egy nagyon tiszta, letisztult marcipán aroma érződik, ezeket pedig lágyan öleli körbe egy csokis, karamellás íz. Valami hihetetlen érdekes és már-már kávén kívüli élményben van a kóstolónak része, de mégis kávét iszunk, egy kellemes, kiegyensúlyozott savasság érződik még. Italunk testesnek éppen nem mondható, koffein tartalma sem jár az egekben, de ezek ellenére is egy ÉLMÉNY. Nagyon finom eszpresszót készíthetünk belőle, és kapucsinónak is nagyon markáns, különleges gyümölcsös élményt ad. Készüljünk fel rá, hogy ez a kávé egy különlegesség, nem kortyolnám minden reggel és délben, ez egyfajta kuriózum. Nagyon tetszett, örültem, hogy részese lehettem ennek az élménynek!

Lorien

Ezúttal egy tisztán arabica keverékkel van dolgunk, a csomagolás alapján könnyen kitalálható volt. A szemek épek, meglehetősen világos pörkölésűek, felületükön nincs semmiféle olajos vagy zsíros kicsapódás. Már a csomag bontásakor intenzív, kellemes aszalt gyümölcsös, enyhén marcipános illat terjeng, amely őrléskor még inkább fokozódik, kifejezetten élvezetes volt az adagolóban szaglászni. A néhány napos tesztidőszak alatt sokat öregedett a keverék, szinte naponta kellett állítanom a Mazzeren egy jelölésnyit finomabb irányba, szerencsére az elkészített kávéitalokban ez kevésbé volt érezhető. A fajtajelleg miatt a magasabb tartományokban kell megtalálni az ideális készítési hőmérsékletet. Úgy tapasztaltam, hogy a megszokottnál több őrlemény felhasználásával lehet kihozni belőle legtöbbet, szimpla szűrővel közel 11 (esetemben ez a maximum), duplával pedig majdnem 18 g adta a legjobb eredményt. Ennyi bevezetés után térjünk a lényegre! A kávé krémje hajlamos mintázódni, de inkább csak márványosra. Meglehetősen vékony, a cukrot nem tartja meg, még ha keverés után záródik is, valamint állaga és olajossága jó is. A fogyasztás végéig ritkán tart ki. Ez a kávé egy igazi gyümölcsbomba! A domináns ízek ennek megfelelően inkább a gyümölcsös oldalról érkeznek, gyorsabb lefolyás, esetleg alacsonyabb hőfok esetén enyhén savanykás szőlős, ribizlis, egyébként pedig fekete ribizlis, áfonyás, erdei gyümölcsös jelleggel. A gyümölcsösséggel jól harmonizálnak a kiegyensúlyozott csokoládés, pörkölt mogyorós, marcipános, illetve karamellás-grillázsos jegyek. Egyáltalán nem jellemezném testesnek, de éppen ez a jó benne, hiszen a gyümölcsös ízek így még jobban érvényesülni tudnak benne, tehát ez nem hiba, inkább csak tényszerű megállapítás. Felhasználási területe nagyon széleskörű, tejes italok alapjául kiváló alapanyag, zseniális macchiátót és kapucsínót lehet belőle készíteni, de természetesen eszpresszónak vagy risztrettónak is igazi különlegesség. Koffeintartalma alacsony, így szinte bármikor, bármennyit nyugodtan fogyaszthatunk belőle. 

SiD

Előre leszögezem, hogy ez a kávé nem egy szokásos eszpresszó blend. Aki megkóstolja, az felejtsen el mindent, amit a tipikus olasz eszpresszóról tudott! A babok méretes, egészséges arabica szemek, meglehetősen világos, leginkább franciának mondható pörköléssel. A zacskót bontva egyből illatfelhőbe borul a környezet és az erőteljes, friss illat még napok múlva is megmarad. A babok illata friss kenyérre és bogyós gyümölcsökre emlékeztet, mely tökéletesen átjön az elkészített eszpresszó ital ízében is. A kávé lefolyása szép egyenletes, mely frissességre utal. A crema megfelelő egy tiszta arabica blendnek, de elég gyorsan összeesik, ezért fogyasszuk el az italunkat minél hamarabb! A krém tejkaramellás, világos sárgásbarna színű, enyhe vöröses mintázattal. Ennél a blendnél ilyen világos a crema ideális színe, ne törekedjük sötétebb krémre! A kávé íze nem túl bonyolult, de ami benne van, az nagyon tiszta, erőteljes és jól kivehető. A főbb ízjegyek a frissen sült kenyér, piros bogyós gyümölcsök (pl. vörösáfonya) és a marcipán. A gyümölcsösség hihetetlenül határozott, élvezhető, üde savassággal, szerencsére kesernyés vagy füstös, hamus ízeknek nyoma sincs. A marcipános ízjegy csak magasabb hőmérséklet és csöpögősen induló lefolyás esetén jelenik meg, ezért egy jó indikátora annak, hogy jól végeztük-e a munkánkat. Egyetlen negatívumként a gyors öregedést tudom csak felhozni, de egy 250g-os csomagnak azért még a végére lehet érni különösebb aromavesztés nélkül. Az izgalmas gyümölcsös savasságnak köszönhetően hihetetlenül jó alap ez a kávé tejes italoknak: fantasztikusan lágy kapucsínókat lehet belőle készíteni. Egy igazi szélsőséges élménykávéval volt dolgunk, melyet legalább egyszer mindenképpen ki kell próbálni!


coffee collective espresso kávéteszt kávébabokcoffee collective espresso kávéteszt kifolyáscoffee collective espresso kávéteszt solis
coffee collective espresso kávéteszt kávékészítéscoffee collective espresso kávéteszt shotcoffee collective espresso kávéteszt eszpresszócoffee collective espresso kávéteszt kapucsínó

Összegzés: A Coffee Collective egyedi 25dkg-os csomagjában érkeztek a minták, amin fel volt tüntetve a részletes összetétel. Világosabb, egyenletes pörkölésű kávébabok, olajkicsapódás nélkül, melyek már bontáskor fantasztikus illatot árasztottak. Ami nagyon jó, hogy az érzett illat, gyönyörűen megjelik a kávé ízében is. A minta nagyon friss volt, így a lefolyás nagyon szép volt, vastagon bugyogó krémmel, amely mintázódásra hajlamos. Sajnos hamar összesik, és a cukrot csak rövid tartja, de ez egy 100% arabika blendnél szinte törvényszerű. A tökéletes ízélményt itt is a megfelelően belőtt hőmérséklet, és a jó daráló beállítás hozza meg. Törekedjünk a lassan, csöpögősen meginduló, majd vékony sugarú lefolyásra. Íze annyira különleges, hogy minden kávéfannak kötelező megkóstolni. Az a hihetetlen koncentrált gyümölcsösség, amivel szembesülünk, egyszerűen meglepi a kóstolót. Ez a keverék egy valódi gyümölcsbomba. Erdei gyümölcsök dominanciája (fekete ribizlis, áfonyás, ribizlis aromák), lágy csokoládéval, marcipánnal, mandulával karöltve, halvány fahéjas fűszerességgel, és egy csipet frissen sült kenyérrel. Összességében nem egy agyonbonyolított ízvilág, de minden annyira intenzíven és mégis harmonikusan van jelen, hogy különlegessé teszi az egészet. Gyakorlatilag semmi negatívumot nem tudunk mondani, kivéve a viszonylag gyors öregedést, ami azért egy 25dkg-os zacskónál nem annyira veszélyes. További előny, hogy gyakorlatilag bármilyen italnak elkészíthetjük. Üde gyümölcsösségének köszönhetően fantasztikusan jó tejes italok alapjának, de különleges élmény risztrettónak, vagy eszpresszónak is. Csak ismételni tudom magam, hogy ezt meg kell kóstolni.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!