KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Bonomi Gourmet kávéteszt

bonomi gourmet kávétesztA Bonomi kávépörkölőt 1886-ban alapította Federico Bonomi Milánó központjában egy pici üzlethelységben. Évről évre fejlődött a cég, és a későbbi leszármazottak vitték sikerre Észak Olaszországban, és külföldön egyaránt. 1982-ben Gianluca Bonomi szervezte át a cég struktúráját, és vitte ki a pörkölő üzemet a Milánó melletti Binascoba. Itt épült föl a teljesen automatizált pörkölő, és csomagolóüzem. Napjainkban a cég egy kávéültetvényekkel is rendelkező cégcsoport tagja, így biztosítva a kiváló minőséget. A Bonomi Gourmet egy 95% arabika és 5% robuszta arányú blend - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Bonomi kávét egyik olvasonktól kaptuk tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Bonomi Gourmet

Pörkölés ideje: 2010.05.26 -, Lejárat ideje: 2011.11.25, Csomagolás: 1kg-os szelepes zacskó
Ár:
6500.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 bonomi gourmet kávéteszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
7
3
6
20
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
3
6
3
6
18
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
3
7
3
7
20
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
4
7
22
SiD/Arrarex Caravel + BFC Unico Splendor + Gaggia MD58
3
6
3
6
18


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Előre bocsájtom, hogy a kávé nem volt a helyzet magaslatán. Lefolyásán és az illatán is érezhető volt a fáradtság nyoma. A  A lefolyást magas dózissal és finom őrlést kérő szűrővel tudtam elfogadhatóvá tenni, ekkor nem, vagy csak kevésbé táncolt el és a krémje is elfogadható színű és állagú lett. Ekkor mogyoróbarna, minimális márványos mintával. A krém közepesen vastag, kevergetésre záródott, és megfelelően tömör állaga és olajossága volt. Az ízek terén nem volt bonyolult, noha egyáltalán rossznak sem mondanám, meglehetősen harmónikus, közepes testességgel. A kávé íze lágy, kakaós, szirupos-karamellás vonalat követ. A háttérben lapul egy kis édes megfoghatatlan gyümölcsösség. Hőmérsékletől függően mandulás, marcipán aromák is kildódtak. Összességében egy kiegyensúlyozott keverék, a nap bármely szakában fogyasztható, azonban végleges ítéletet egy következő - frissebb minta - kóstolása után mernék rá mondani. Tejjel espresso macchiatonak és kapucsínónak átlagos volt.

Monyesz

A minta bontáskor nem különösebben illatozott, semmi jellegzetes illat nem bújt elő a zacskóból. A babok közepesen pörköltek, mattak, olajkicsapódás egyáltalán nem tapasztalható, a pörkölés egyenletesnek mondható. Szerencsére bőséges tesztanyag állt rendelkezésre, így sok próbálkozás után a szokásosnál jóval nagyobb töltettel - 17-17.5 grammal a dupla szűrőbe – adta az élvezhető eredményt. Ennek megfelelően csepegősen induló, hosszú lefőzési idővel sikerült „kipréselni” belőle egy magas kakaótartalmú étcsokis, és egy pörkölt mogyorós ízt. A kakaós-kesernyés íz húzódott át az utóízbe, és ott tartósan meg is maradt. Viszont nem jöttek elő semmilyen hőfokon gyümölcsös jegyek. Szívesen hoztam volna ki többet ebből a blendből, de nem hagyta magát ! Kicsit fáradtnak tűnt, a testességet csak átlagosnak éreztem. A crema a feltisztulás után a cukrot csak rövid ideig tartotta, az olajossága gyenge volt. Bátran lehet szörfözni a hőfokkal, nem hajlamos megégni, sőt inkább a szőkülés elkerülésére érdemes figyelni. Tejes italként sem kiemelkedő, ezért inkább eszpresszóként tudom ajánlani.

Blaze

A kávébab Olaszos, egyenletes pörkölésű. Olaj kicsapódás, zsír nem látható felületükön, a hozzám érkezett mintában viszonylag sok törött kávébab volt. Ránézésre arabika túlsúlyos keverék, robuszta szemeket alig látni. A babok illata daráláskor kellemes mokkás, csokoládés. A kávé krémje mogyoró barna színű, a cukrot megfogja, kevergetés után záródik. Magassága arabika keverékekre jellemzőnek tűnik. A keverék az igen magas hőtartományban érzi magát jól, túl alacsony hőfoknál a krém világosodik, és az ital is jellegtelen, üres lesz. Meg kell említeni, hogy érdemes figyelni a legjobb eredmény érdekében még a mennyiségre, nálam a legjobb, legtestesebb eredményt szimpla esetében olyan 10-11 grammnál, duplánál 17.5-18 grammnál hozta. A kávé egy érdekes színfolt, magamban olyan bár keverék és desszert kávé közöttinek éreztem. Ízében főként a kakaós-csokis vonal érződik, mellette egy kis gyümölcsösség és mandula, plusz nektáros édesség. Testessége viszonylag alacsony, mennyiség emelésével lehet ezen javítani, aki igényli. Savassága visszafogott, csakúgy mint a koffein tartalma is. Én legjobban dupla risztrettónak élveztem, de latténak is jó alapanyag. Egy érdekes, és egyben kényes kávé.

Lorien

A minta szemrevételezés alapján erős arabika túlsúlyt sejtet. A szemek egyenletes, közepesen sötét pörkölésűek, mattos fényűek, olajkicsapódás nem látható. Néhány töredezett kávébab található benne. Elkészítéskor az átlagosnál magasabb hőfokot igényli, de érdemes óvatosan bánni vele, a sárkányosra fűtött gép hajlamos megégetni. A legjobb eredmény eléréséhez a szokásosnál jóval több őrleményt tanácsos felhasználni, szimplához 11-12, duplához 18 gramm is szükséges, és még ilyenkor is hajlamos a csapolás végén a szőkülésre. Akkor kaptam a legfinomabb kávéitalt, amikor cseppekre szakadó, vékony lefolyással készült. A krémje tigrismintás, arabikához mérten megfelelő vastagságú, az állaga és olajossága nagyon jó, valamennyi cukrot süppedősen képes megtartani. Ízvilágát leginkább egy kifinomultan rusztikus bárkeverékhez hasonlítanám. Erős benne a kakaós-étcsokoládés dominancia, malátával, pirított diós- és gabonás, valamint mandulás jegyekkel vegyítve. Jól illeszkedik mindehhez a pikáns, kissé füstös és kurkumás keleties fűszeresség. A csöpögős lefolyásokkor sikerült a háttérben egy kis ananászos-trópusi gyümölcsösséget is kicsiholnom belőle. Utóíze hosszan tartó, kakaós. Nagyon oda kell figyelni a készítéskor minden apró részletre, különben sokkal gyengébb lesz az eredmény. Tejes italokban átlagosan viselkedik, talán macchiátónak jobb, mint kapucsínónak. Leginkább risztrettónak vagy szűkre szabott eszpresszónak ajánlom, mérsékelt koffeintartalma miatt a nap bármely szakában fogyasztható.

SiD

A kávé nagyjából egyenletesen van pörkölve az olajkicsapódás határáig, az illata picit füstös. A tesztminta bőséges volt, de így is nagyon megszenvedtem vele: egyszerűen nem tudtam belőni rá rendszert, hiába minden, szimpla LM szűrő 12g őrleménnyel vagy éppen dupla szűrő teletöltve, az eredmény ugyanaz: lassú, befulladós csöpögés vagy éppenséggel szépen meginduló lefolyás, ami átmegy korai szőkülésbe vagy még rosszabb esetben egészen gyors, átcsatornásodásra utaló lefolyásba. Kb 10-ből egyszer sikerült értékelhető eszpresszót produkálnom, ezt most megpróbálom leírni: A kávé krémje átlagos vastagságú, arabica túlsúlyos blendnek megfelelő, színe meleg mogyoróbarna. Az ital íze étcsokoládés, amihez egy igen jól definiálható, éretlen cseresznyés gyümölcsösség társul. Sajnos az egész élményre ráül a füstösség (nem hamus, inkább füstölt sajtos jellegű), ami valakinek bizosan ízleni fog, de nálam nem volt jó pont. Nos, nagyjából ennyit tudok írni erről a Bonomi blendről, sajnos a cseresznyés ízjegyen kívül nem találtam benne semmi élményszerűt. Úgy gondolom, hogy ez tipikusan egy olyan kényes keverék, amit a pörkölés után 1 hónapon belül ki kell bontani és gyorsan elfogyasztani, másfél éves szavatossági idő ide vagy oda.


bonomi gourmet kávéteszt kávébabokbonomi gourmet kávéteszt csapolásbonomi gourmet kávéteszt shot
bonomi gourmet kávéteszt eszpresszóbonomi gourmet kávéteszt krémbonomi gourmet kávéteszt kapucsínó

Összegzés: Egyenletes, közepesen sötét pörkölésű kávébabok, melyek felületén olajkicsapodás nem volt látható. A szemek vizsgálata magas arabika hányadról árulkodott. Viszonylag kényes a keverék, mert ugyan magas hőmérsékletet igényel, de a nagyon magas hőfokon hajlamos megégni. Érdekes volt még, hogy a jó eredmény eléréséhez viszonylag magas dózis szükségeltetett, az egycsészés kosár kérte a 11-12 gram őrleményt. A legjobb eredmény a csegeősen induló, és vékony sugarú lefolyással érhetjük el. A krém vastagsága jó, a cukrot süppedősen tartja, és az olajossága is nagyon jó. Íze erőteljesen étcsokoládés, némi gyümölcsösség, pirított magvak, maláta aromákkal, háttérben kivehető füstösséggel. A minta sajnos nem a legfrisebb volt, amely egy ilyen magas arabika tartalmú blendnél, már érezhető minőségromlást eredményez. Testessége közepes. Leginkább risztrettónak vagy tejes italok alapjaként ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!