KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Bonomi Kaffa - egy falat marcipános csoki

bonomi kaffa szemeskávé tesztA Bonomi kávépörkölőt 1886-ban alapította Federico Bonomi Milánó központjában egy pici üzlethelységben. Évről évre fejlődött a cég, és a későbbi leszármazottak vitték sikerre Észak Olaszországban, és külföldön egyaránt. 1982-ben Gianluca Bonomi szervezte át a cég struktúráját, és vitte ki a pörkölő üzemet a Milánó melletti Binascoba. Itt épült föl a teljesen automatizált pörkölő, és csomagolóüzem. Napjainkban a cég egy kávéültetvényekkel is rendelkező cégcsoport tagja, így biztosítva a kiváló minőséget. A Bonomi Kaffa egy 80% arabika és 20% robuszta arányú blend - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Bonomi kávét egyik olvasonktól kaptuk tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Bonomi Kaffa

Pörkölés ideje: 2010.05.26 -, Lejárat ideje: 2011.11.25 , Csomagolás: 1kg-os szelepes zacskó
Ár:
6000.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 bonomi kaffa szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
5
7
4
6
22
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
4
6
4
6
20
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
4
8
5
6
23
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
6
4
5
19
SiD/Arrarex Caravel + BFC Unico Splendor + Gaggia MD58
4
7
4
7
22


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A lefolyás szebb az előző Bonomi mintánál, bár ez a minta is érezhetően fáradt, de toleránsabb jelleg. A nyitott szűrős csapolásnál a sugár kevésbé áll össze, és aránylag hamar szőkül.  A kávé krémje vastag, színe sötét mogyoróbarna, mintázódásra hajlamos. Keverésre záródik, a fogyasztás végéig kitart, olajossága megfelelő. Ez a keverék toleráns a hőfokkal szemben, szinte el sem lehet rontani. Testes kávé, az ízei egyszerűek, azonban kevés a kapaszkodó. Markánsabb étcsokoládés, mint az előző minta volt, egy kicsi magvas és mogyorós aromával. A savassága elenyésző, ennek ellenére jól átjön a tejen, finom markáns kapucsínókat készíthetünk belőle. Egy átlagos mindenes finom olasz bárkeveréknek jellemezném, akár minden napszakban fogyasztható tejjel vagy anélkül.

Monyesz

Ez a minta is csak gyenge illattal bírt bontáskor, enyhe füstösséget éreztem annak ellenére, hogy a szemek csak közepesen pörköltek, mattak. Kevesebb törött szemet találtam, mint az előző blendben. A darálást finomabbra véve és az adagot16-16.5 grammra redukálva sikerült egy lassan, csöpögősen meginduló, majd vékony lefolyásba váltó csapolást elérni, a tankönyvi 25-30 másodpercet jóval meghaladva. A vízhőfokot a közepes fölött tartva a crema egy a mogyorónál sötétebb árnyalatot adott. Ezzel sikerült elvenni egy durva keserűséget, ami alacsonyabb hőmérsékleten jelentkezett. A minta ebben az esetben sem volt teljesen frissnek mondható, a csapolás végére már szőkült a crema, ami egyébként egy bárkeverékre jellemző mennyiségű volt. Az olajossága, tartóssága megfelelő volt. Az ízbe átjött egy dohányos, édeskés füstösség, amit már a babokon is érezni lehetett. A kakaós jelleg végighúzódott, átment az utóízbe is, ugyanakkor gyümölcsösséget nem fedeztem fel. A fő ízvonalat a pörkölt olajos magvas, mandulás, marcipános ízek adták. Kellemes reggeli kávé, és bár tejes italként nem kiemelkedő, mégis olyan igaz mindenesnek mondanám.

Blaze

A kávébab hasonló, egyenletes pörkölésű mint az előzőleg tesztelt Bonomi keverék a „Gourmet”. Olaj kicsapódás, zsír nem látható felületükön, ebben a mintában is látni törött kávébabokat. Ránézésre ebben már több robuszta szem van. A babok illata bontáskor kellemes csokis, őrléskor pedig mokkásnak mondható. Hőfokkal itt se fukarkodjunk, hajlamos hűvösebb víznél a krém rögtön világosodni, és az ízek elmenni jellegtelen irányba. A kávé krémje szép mogyoróbarna színű, a cukrot tartja, kevergetés után záródik. Olajossága jó, a csésze oldalát megfesti. A keverék ízeiben egy igen jó bárkeverék köszön vissza számomra : étcsokoládés alapokon nyugszik egy visszafogott, kellemes füstösség, (mint egy jó pipadohány – nem tolakodó) valamint intenzíven mandula / marcipán is érezhető. Aki cukorral fogyasztja italát óvatosan tegye, mert a keverék még egy enyhe virágos, nektáros édességet is hordoz magával. Tejes italok alapjának is jó választás lehet ez a keverék, de én eszpresszónak, risztrettónak szerettem a legjobban. Koffein tartalma nem magas, bármely napszakban ajánlható fogyasztásra, savassága is kiegyensúlyozott. Ahogy korábban írtam egy igen jó bárkeverék ez, szívesen kóstolnám egy igen friss pörkölésben, biztosan több kihozható belőle nagyon frissen.

Lorien

A második Bonomi keverék valamivel robusztásabb az előzőnél, kb. 20-25%-ra tippelem az arányát. A szemek majdnem egyenletes, közepesen sötét pörkölésűek, mattos fényűek, olajkicsapódás ezeken sem látható, és bár kevesebb, de néhány töredezett kávébab ismét előfordul a mintában. Érdemes vékony egérfarkas lefolyással csapolni, közepesen magas hőfokon. A krémje márványosan mintázódik, megfelelő vastagságú, az állaga és olajossága nagyon jó, a cukrot süppedősen tartja. Jól kiegyensúlyozott ízvilágú keverék ez, talán túlzottan is, amely jelen formájában kevésbé válik előnyére. Mert jó ez így, nagyon is, de hiányolom belőle az egyéni karaktert. Mogyorós, mandulás, marcipános, földimogyorós, napraforgós jegyek dominálnak, enyhén komlós-kesernyés tónussal és csokoládés háttérrel, szolid bogyósgyümölcsös ellenpontozással. Tejes italok alapjául átlagosan teljesít. Közepesen magas koffeintartalma miatt a nap első felében eszpresszónak, risztrettónak ajánlom.  

SiD

A kávé egyenletes, sötét pörkölés, olajkicsapódás nincs. A sérült szemek száma alacsonyabb, mint az előzőleg tesztelt Bonomi keveréknél. Őrléskor a kávé illata mandulás, marcipános. Ez az aroma uralja az elkészült italt is. A tesztelésre kapott minta egyidős lehet a korábban tesztelt Bonomi blenddel, tehát nem éppen friss, de ezúttal a magasabb robuszta tartalomnak köszönhetően ez a kávé sokkal toleránsabban viselkedik. A sikertelen csapolások száma most jóval alacsonyabb, ilyenkor a kávépogácsa átcsatornásodása és ezáltal az ital kiszőkülése jellemző. A kávé nem kíván extrém magas dózist, 9g körül is szép krémes, homogén mogyoróbarna cremával, mely a cukrot is megtartja és szépen megmarad kevergetés után is. Arabica túlsúlyos blend lévén kívánja a magas vízhőmérsékletet. Ez egy átlagos otthoni készülék esetén azt jelenti, hogy egy 20 percet előmelegített, majd hőmérsékleti csúcson elkapott Gaggia Classic vagy Baby pont ideális ennek a blendnek. A kávé íze alapból enyhén édeskés, kakaós és marcipános, pont olyan, mint egy tipikus marcipán szelet, amit vékony étcsokoládé réteg borít. Néha olyan érzésem volt, mintha egy szem meggy is lenne a marcipánban. Ez a fajta bár keverék a kedvenceim közé tartozik: pont annyi benne a robuszta, amennyi éppen ahhoz szükséges, hogy egy kicsit megdobja a testességet és a krémességet, de még nem tolakodó.


bonomi kaffa szemeskávé teszt kávébabokbonomi kaffa szemeskávé teszt csapolásbonomi kaffa szemeskávé teszt kifolyás
bonomi kaffa szemeskávé teszt shotbonomi kaffa szemeskávé teszt eszpresszóbonomi kaffa szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Egyenletes, sötét pörkölésű kávébabok, melyek őrléskor kellemes mandulás, marcipános illatot árasztottak. A krém vastag, olajossága, és állaga nagyon jó, a cukrot szépen süppedősen tartja, mintázódásra hajlamos. A készítési hőmérséklet közepesen magas, nem kíván extrém magas hőfokot. Ízében kakaós-étcsokoládés, manulás-marcipános, amihez szépen kapcsolódik egy mogyorós, pörköltmagvas vonal. Kellemes kiegyensúlyozott blend. Testessége jó. Elsősorban eszpresszónak vagy risztrettónak ajánljuk, de tejes italokban is megfelelően teljesít.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!