KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Megkóstoltuk a Costa Mocha Italia blendjét

costa coffee mocha italia kávétesztE heti tesztünk picit kilóg a sorból, ugyanis egyik kedves olvasónktól kaptuk, hogy mi a véleményünk róla. Ez a kávé nem más mint a Costa kávézólánc saját kávéja. Ezt a Costa saját maga pörköli Angliában. A Costa üzleteibe betérő vendégek a világ bármely pontján ugyanazzal a klasszikus olasz kávékeverékkel találkoznak, melynek neve: Mocha Italia. A keverék 6 arabika és egy robuszta fajtát tartalmaz. A fajták kiválasztásánál törekszenek rá, hogy minél nagyobb százalékban a Rainforest Alliance által igazolt farmokról érkezzen. 2008 októberétől a keverék legalább 30%-ban ilyen ültetvényekről származik. A tervek szerint ezt az arányt a következőkben tovább növelik. Sajnos a kapott minta nem volt már igazán friss, így csak körülbelüli véleményt lehetett alkotni róla. Mivel árat sem tudtunk meg, így csak a többi eredményt pontoztuk, és szöveges értékelést készítettünk.

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Costa kávét egyik olvasonktól kaptuk tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Costa Mocha Italia

Pörkölés ideje: -, Lejárat ideje: , Csomagolás:
Ár:
?.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
6
3
 
 
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
3
6
4
 
 
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
4
6
3
 
 
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
5
4
 
 
SiD/Arrarex Caravel + BFC Unico Splendor + Gaggia MD58
4
6
4
 
 


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A kávészemeket közepesen sötétre pörkölték, olajkiválás nem látszik rajtuk. Illata átlagos, nem tűnik különösen frissnek. A kezdeti lefolyások is ezt igazolják, eltáncol, és hamar szőkül. Aztán az egy picit finomabb őrlést igénylő La Marzocco szűrővel és némi előáztatással sikerült szép, értékelhető lefolyást adnom neki. A krémje közepesen vékony, a cappuccinos csészében szinte csak egy hártya. Olajossága megfelelő, színe világos mogyoróbarna, mintázódásra nehezen, de azért hajlamos. Az íze alapvetően rendben van, érezni, hogy sok munka van benne. A kávé lekerekedett, kevés a jellemző íz és aroma. A citrusos gyümölcsössége ami egy kicsit kiugrik az összhangból, de egyáltalán nem hátrányosan. Emellett édeskés mandula aroma és kesernyésbe hajló utóíz jellemzi. Testessége közepes, ebből és az ízekből azért gondolom egy frissebb pörkölésnél sokkal több jut. Cappuccinonak átlagos, túl sokat takar ki belőle a tej. Egyébként így ebben a formában egy teljesen átlagos espresso keveréknek jellemezém, melyet reggel és este is mindennapi kávénak lehet fogyasztani.

Monyesz

A szemek közepesen pörköltek, illatuk nem nagyon van, ez alapján nem tűnik frissnek a minta. Kevés törött szemet is találtam. Sajnos az első próbálkozások igazolták, hogy a minta fáradt. Csöpögősen meginduló, lassan vékony sugárba váltó elkészítést kívánt, és nagyon kényes volt a hőfokra. Még így is idő előtt szőkült a crema, de olajossága és tartóssága azért megfelelő volt. Ami egyébként azt mutatta, hogy egyáltalán nem (lenne) rossz ez a keverék ! Mogyorónál kicsit sötétebb crema esetén egy nagyon kiegyensúlyozott ízvilág bontakozott ki. Végighúzódó kakaósság, nektáros édesség, mandula, pörkölt magvas íz, némi füstösség, enyhe gyümölcsösség, ezek mind jellemzik a kávét. Sejtésem szerint ezek együtt egy nagyon kellemes kávét adnak ki, ha nem egy ennyire fáradt anyagból készül. Tejjel kellemes tejcsokis ízbe megy át a kakaós vonal, nem rossz ! Nekem mégis rövid eszpresszónak ízlett legjobban. Sok maradt ebben a kávéban, aki tudja, kóstolja meg, a kapott pontoknál többet tud!

Blaze

A kávébab a normál Olaszos szinthez képest talán egy kicsit világosabb pörkölésű, törött, sérült babokat is lehet látni a szemek között. Olajosság, zsírosság nem látható a babok felületén – ránézésre olyan 10-15% robuszta hányadot mondanék. A minta illata nem túl erős, őrléskor sem kápráztat el, talán kissé fáradt.  A kissé fáradtságot megerősíti a pár első csapolás is : hamar szőkül, néha táncolva folyik le.  A felsőbb hőtartományba lőjük be a hőfokot, őrlést illetően normál az igénye.  A krém mogyoróbarna, mintázodás elérhető, főként ha lassan, csepegősen megindulva csapoljuk.  A cukrot megfogja, a csésze oldalát megfesti. Ez a keverék kissé olyan elronthatatlan érzetű, hőfoktól-kioldódási sebességtől függően változtatja az arcát, de rossz egyszer sem volt.  A legjobban tetsző módon egy édeskés tejcsokoládés alapon nyugszik egy kis citrusos, enyhén savanykás gyümölcsösség, melyet egy kis pörkölt magvas, és nyers sárgabarack magvas aroma kísér.  Legjobban risztrettónak élveztem, itt elkerülhető a szőkülés, eszpresszónak nagyon figyelni kellett, hogy időben zárjuk el a „csapot” megelőzvén a nemkivánatos szőkülést. Tejes italokban nekem jellegtelennek tűnt, de ez lehet betudható a kissé fáradt mintának.  Úgy érzem ebben a keverékben több van, de ehhez igazán frissen kellene hozzájutni.  Szívesen megkóstolnám frissen!

Lorien

A keverék nem egyenletes, általában közepesen sötét pörkölésű, mattos fényű, többnyire ép szemekből áll, 10-20% robuszta lehet benne. Átlagosnál jóval finomabb őrlési beállításokat igényel, és a készítés során érdemes a magasabb hőmérsékleti tartományok felé kalandozni. A lefolyás első harmada szinte mindig eltáncolt, majd utána mindig hamar elszőkült, ezzel is jelezve, hogy nem éppen friss anyaggal van dolgunk. Ennek ellenére, ha sikerült mindent eltalálni, a krém valamelyest mintázódik, állaga és olajossága is jó, a csésze falára felül a krémgyűrű. Alapvetően kellemes, de a fáradtság miatt kissé semmitmondó ízvilág jellemzi, így csak elképzelni tudom, fénykorában milyen jó lehetett. Így most csak foszlányokban jönnek át a mandulás, marcipános, kissé keleti fűszeres aromák, csupán a kakaós-étcsokoládés, mogyorós aromák “tartják a frontot”. A végén egy halvány gyümölcsös vonal is megjelenik, de annyira gyengén, hogy mélyebb elemzésbe nem érdemes belekezdeni. Lágy kakaós és enyhén fűszeres utóíze van. Tejes italok alapjául sem nyújtott semmi kiemelkedőt, mindössze átlagosnak mondanám, talán eszpreszónak volt a legjobb. Szívesen kipróbálnám, frissen mit tud!  

SiD

A kávé közepesen sötét pörkölésű, sok apró és sérült kávészemmel. A babok illata fáradt, füstös. A lefolyás normális esetben szép krémes, de a tesztelt kávé már nem a legfrissebb pörkölés, ezért gyakran csatornásodik, hamar szőkül. Ha sikerül jól elkapni, akkor közepes mogyoróbarna, vastag krémet ad, mely a cukrot is tartja és kevergetés után is megmarad. A kávé íze csokoládés, egészen enyhén marcipános és van benne egy nehezen meghatározható, savanykás, talán éretlen szőlős gyümölcsösség, mely magasabb hőmérsékleten édesedik és mazsolásba fordul. Az utóíz picit füstös, ez nekem nem tetszett, illetve túl alacsony vízhőmérséklet vagy korai szőkülés esetén könnyen keserű-savanyú lesz az ital. A tipikus mindenes bár keverék esete ez a Costa blend: tolernáns a vízhőmérsékletre, jó krémességgel rendelkezik és van benne egy enyhe savas gyümölcsösség, mely jól harmonizál a tejjel.


costa coffee mocha italia kávéteszt kávébabokcosta coffee mocha italia kávéteszt csapoláscosta coffee mocha italia kávéteszt kifolyás
costa coffee mocha italia kávéteszt shotcosta coffee mocha italia kávéteszt krémcosta coffee mocha italia kávéteszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét pörkölésű, matt felületű kávébabok, melyek között kevés törött és sérült szem is található. Sajnos a minta nem túl friss, amit megerősít az első néhány próbacsapolás. Magasabb hőmérsékleti tartományban érdemes elkészíteni, ilyenkor a krém vastagsága jó, színe mogyoróbarna, és mintázódásra hajlamos. Nagyon toleráns keverék, mely tág határok között elkészíthető, de minden esetben szerethető eredmény produkált. Ízét nem könnyű meghatározni, mert frissen ennél jóval többet tudhat. A kávé csokoládés alapokon nyugszik, melyben felbukkannak a mandula-marcipán, mogyorós, pörköltmagvas aromák, egy enyhén savanykás gyümölcsösség, némi fűszeresség kíséretében. Összességében egy igen kellemes, harmonikus keveréket sikerült alkotni a Costának, amely valóban egy általános blend benyomását kelti. Jól megállja a helyét eszpresszónak, risztrettónak, ugyanakkor kellemesen harmonizál a tejell is. Utóízében némi füstösség felfedezhető. Ha frissen jut hozzá valaki, és nem kérnek érte eszement összeget, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!