KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Lucaffe Classico - masszívan csokis kávé

lucaffe classico szemeskávé tesztA szakmai ismeretek, az újdonságokra való nyitottság, és elsősorban a valódi "made in Italy" minőség megőrzésére fordított igyekezet, ezek a tulajdonságok teszik az olasz kávé szárazföldjén kívül fekvő szigetté a Luccafét. A kilencvenes évek közepe óta, amikor a kávé iránt igazi hatodik érzékkel rendelkező és Bresciából származó fiatal üzletember - Luca Venturelli - tulajdonában lévő vállalkozás Padenghe sul Gardában létrejött, a cég olyannyira kinőtte magát, hogy ma már a legismertebb észak-olasz kávépörkölő cégek egyike. A Lucaffe Classic 70% arabika és 30% robuszta arányú keverék. Kitűnő tulajdonságainak köszönhetően ez a minőségi kávé bátran ajánlható a presszókávé minden szerelmesének. Grandiózus édes íz és különleges test, közepesen sűrű krém, kiváló aroma - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Lucaffe kávé hivatalos forgalmazójától, a Balatwin Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Lucaffe Classico

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2012.08.17. , Csomagolás: 1kg-os szelepes zacskó
Ár:
6000.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 lucaffe classico szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
6
4
6
20
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
5
5
5
5
20
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
5
7
5
6
23
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
6
5
5
20
SiD/Arrarex Caravel + BFC Unico Splendor + Gaggia MD58
4
6
5
6
21


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A kávét kibontva a szemek illata kesernyés, sülthalra emlékeztető illatú. Színe picit sötét, épp olajkiválás határán. Lefolyása aránylag jónak mondható, bár kezdeti fáradtság nyomait vélem felfedezni. Krémje vastag, sötét mogyorószínű, mintázódásra hajlamos, keverésre záródik, olajossága közepes. A kávé íze nem túl bonyolult. Nálam közepes hőmérséklet tartományban viselkedett jól. A thermosztát kapcsolásának alsó határán az ízek nem voltak kellően koncentráltak, felül pedig égés nyomait mutatta. Ideális hőmérsékleti tartományban csapolva markáns étcsokoládés egy enyhe rumos-fűszeres aromával, a végén mandulával. Cukor nélkül is édes. A kávé ízében érezni a robuszta jelenlétét, és ha nem a megfelelő tartományban készül akkor kilóg a harmóniából. Alapvetően sok hibát nem tudok felróni, egy átlagos bárkeveréknek írnám le, és inkább a csokoládérajongóknak ajánlanám.

Monyesz

A szemek közepesen pörköltek, sok apró szemet láttam, illetve sok robusztát. Ez az őrlemény illatán is érződött, jellegzetesen kesernyés-malátás volt. A minta nyitáskor pedig füstölt olajos hal illatú (szagú) volt! A crema igazolta a magas robuszta tartalmat, szép lassan tisztult fel az ital, ami megmaradt, az pedig vastag, tejszínesen sűrű, olajos volt, adott esetben szép tigrismintával. Az elkészítési hőfok belövésénél érdemes a crema színét irányadónak venni. A mogyoró szín alacsony hőfokot jelez ebben az esetben, annál sötétebb az ideális, de semmiképp sem a sötét, ami már az égettség jele. Az ízek nem éppen széles spektrumot fognak át, az étcsokis, malátás, mandulás-marcipános íznél - némi rumos beütéssel - többet ne várjunk. Reggeli ébresztőnek jó igazán ez a kávé. Testessége jó, a étcsokoládés íz hosszú ideig a szájban marad. Némi cukrot mindenképp ajánlok a kávéba rakni, szerintem jobban élvezhető. Feltehetően nem fogja mindenki kedvelni az ízvilágát az erős robuszta vonal miatt. Tejjel nem kiemelkedő, eszpresszó mellett machiátónak elkészítve ajánlom.

Blaze

A kávébab Olaszos, egyenletesnek mondhatóan pörkölt. Olaj kicsapódás nem, enyhe zsírosodás látható felületükön. A babok illata daráláskor kellemes, enyhén robusztás jellegű.. A kávé krémje mogyoróbarna színű, igencsak vastag, a cukrot nagyon tartja, kevergetés után záródik. A keverék a közepes hőtartományban elkészítve a legjobb. Jellemző, domináns íze a „Lucaffés” csokis-kakaós, mellette (vaj)karamellás, marcipános aromák lelhetőek még fel. Illetve említést érdemel a nagyon diszkrét, igen halovány gyümölcsös tónus is, de ez igen visszafogott. Ez a keverék nálam egy nagyon pici cukorral hozta ki magából az összes aromát, javaslom így kóstolni. Kapucsinó alapanyagnak sem rossz választás, de eszpresszó/risztrettó vonalon domborít igazán. Koffein tartalmát olyan erős közepesnek mondanám, az erre érzékenyek este ne fogyasszák. Igen jó keveréket ismertem meg ebben a Lucaffé mintában, kiváncsi leszek melyik ez. Bátran ajánlott kategória.

Lorien

Viszonylag magas, legalább 30% robuszta tartalmú, nem teljesen egyenletes pörkölésű, viaszos fényű, ép szemekből álló keverékkel van dolgunk. A próbák alapján meglehetősen kényesnek bizonyult, csak a megfelelő paraméterek megléte esetén sikerült igazán jó eszpresszót csapolni belőle. Ha a készítés során valami nem volt tökéletesen rendben, kiszólt belőle a robuszta, bár kellemetlen ízekkel ekkor sem büntetett. A daráló nullpontja környéken találtam meg az ideális őrlési finomságot, és nagyjából átlagosnak mondható hőmérsékleti igényt mutatott. Legjobbnak akkor találtam, amikor kissé vaskos, 23-24 másodperces lefolyással érkezett a csészébe egy eszpresszónyi mennyiség. A krémje szintén kényesnek bizonyult, hajlamos volt az összeesésre, illetve bőrösödésre. Ez is jó indikátor, rögtön jelzi, hogy még finomítanunk kell a beállításokon. Amikor minden rendben volt, vastag, erősen tigrismintás, nagyon jó állagú, olajos krém a jutalmunk, amely szépen tartja a cukrot. Ízvilágát étcsokoládés, karamellás, pirított magvas (leginkább tökmag, mogyoró) dominancia jellemzi, enyhe füstösséggel és vaníliás fűszerességgel a háttérben. Gyümölcsös jegyeket épp csak nyomokban sikerült felfedezni. Alapvetően teljesen korrekt, jól eltalált bárkeverék, ideális alapanyaga a reggeli ébresztő eszpresszónak vagy kapucsínónak. 

SiD

Sötétre pörkölt arabica és világosabbra pörkölt robuszta babok keveréke ez a blend, az erős pörkölésekre jellemző olajos, füstös illattal. A kávé lefolyása szép, a krémességgel nincs probléma. A hőmérsékletre és az őrlemény finomságra figyeljünk oda! Gyors lefolyás esetén a crema túlságosan is dús, habos struktúrájú lesz, a kávé íze ilyenkor kesernyés. A sötét pörkölésnek és a jelentős robuszta tartalomnak köszönhetően kerüljük a túl magas vízhőfok és a lassú, csöpögős lefolyás kombinációját, ez szintén a kesernyés, émelyítő irányba viszi az italt! A kávénk a 25mp-es aranyszabály szerint viselkedik a legjobban és 8g-os dózisból is hozza a várt ízeket és testességet. A crema sötét mogyoróbarna, a cukrot megtartja, a csésze falára szépen tapad. A kávé nem túl bonyolult ízvilágú: egy igazi csokoládé bomba. A 80% körüli étcsokik ízeit varázsolja elénk egészen élethű módon. Savasság az erős pörkölés miatt nem jellemzi ezt a kávét, az édesítést jól tolerálja, én egy kevés cukorral fogyasztottam legtöbbször. Néha sikerült úgy elkészítenem, hogy egy halvány narancsos, inkább narancshéjra emlékeztető aroma is előbújt, ilyenkor volt a legfinomabb. Egy tipikus dél-olasz stílusú bár eszpresszó blend ez a Lucaffé keverék. Eme stílus rajongóinak érdemes megkóstolni!


lucaffe classico szemeskávé teszt kávébaboklucaffe classico szemeskávé teszt shotlucaffe classico szemeskávé teszt csapolás
lucaffe classico szemeskávé teszt eszpresszólucaffe classico szemeskávé teszt krémlucaffe classico szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Vegyes pörkölésű kávébabok, olajos, füstös illattal. Mivel jelentős robuszta hányad található a keverékben, így nem érdemes nagyon magas hőmérséklettel próbálkozni. A legjobb ennél a blendnél a közepes hőmérséklet, és a szabványos 25 másodperc körüli lefolyás kombinációja. A krém színe ideális esetben sötét mogyoróbarna, szépen mintázódik, sűrű, olajos, és a cukrot jól tartja. Ízvilága erőteljesen csokoládés, amit karamellás, pirított magvas, marcipános aromák egészítenek ki. Halvány gyümölcsös, és füstös jegyeket is felismerhetünk. Összességében egy tisztességesen megalkotott bárkeverék, amely leginkább eszpresszónak vagy risztrettónak elkészítve hozza legjobb formáját. A kategória kedvelői biztosan nem csalódnak benne.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!