KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Lucaffe Exquisit - ki hogyan szereti?

lucaffé exquisit szemes kávé tesztA szakmai ismeretek, az újdonságokra való nyitottság, és elsősorban a valódi "made in Italy" minőség megőrzésére fordított igyekezet, ezek a tulajdonságok teszik az olasz kávé szárazföldjén kívül fekvő szigetté a Luccafét. A kilencvenes évek közepe óta, amikor a kávé iránt igazi hatodik érzékkel rendelkező és Bresciából származó fiatal üzletember - Luca Venturelli - tulajdonában lévő vállalkozás Padenghe sul Gardában létrejött, a cég olyannyira kinőtte magát, hogy ma már a legismertebb észak-olasz kávépörkölő cégek egyike. A Lucaffe Exquisit 90% arabika és 10% robuszta arányú keverék. Hosszas kutatási folyamat és különféle kávéfajták beható vizsgálatát követően jött létre az Exquisit-t. Ez a gyönyörű, ízletes presszókávé kakaó és a száraz szalma specifikus ízét juttatja eszünkbe - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Lucaffe kávé hivatalos forgalmazójától, a Balatwin Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Lucaffe Exquisit

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2012.08.17. , Csomagolás: 1kg-os szelepes zacskó
Ár:
6500.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 lucaffé exquisit szemes kávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
7
3
7
20
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
4
7
4
7
22
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
4
9
3
8
24
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
8
4
7
24
SiD/Arrarex Caravel + BFC Unico Splendor + Gaggia MD58
4
8
4
7
23


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Ez a Lucaffe keverék magas arabika hányadot rejt magában. Nem túl friss, már kezd kifáradni. Lefolyását egy kis előáztatással széppé tudtam tenni. Krémje közepesen vastag, mintázódásra hajlamos, hamar szőkül. Érdemes ekkor leállítani a csapolást. Keverésre elvékonyodott, a fogyasztás végéig nem tartott ki, de egy stabil arabikás keveréknél így szokott lenni. Középmagas hőmérséklet tartományban érezte jól magát. Ha túl magasan kaptam el kesernyésbe fordult, ha alacsonyan, a lefolyás nem volt szép és nem volt elég a test. Az ízek itt is kakaós-csokoládés vonalon mozogtak, de nem annyira mélyen, mint az előző keveréknél. Ebben a keverékben volt egy nektáros-édes vonal ami leginkább mandulásba húzott. Rosszat végülis nem tudok írni róla, egy teljesen átlagos arabika súlyos keveréket ismertem meg benne, tejjel kapucsínónak is rendben volt.

Monyesz

A szemek közepesen pörköltek, enyhén fényesek, illatuk enyhén füstös. A crema alapján kisebb a robuszta tartalom, mint a Classiconál, de a crema ezt nem sínyli meg, kellően vastag, megtartja a cukrot, tejszínesen sűrű. Tigrismintát könnyű belőle előcsalogatni. A lefolyási idővel nem kell játszani, a ’szabványos’ idővel/mennyiséggel jó lesz az ital. Az elkészítés hőfokától függően közepes mogyoró színű cremát vagy annál sötétebbet kapunk. A blend jól érzi magát a közepes és annál magasabb hőfoktartományban is (de semmiképp ne vigyük el az égettség határáig), ám más-más ízvonalakat kapunk. A magasabb hőfokhoz – sötétebb cremához -, egy nagyon kellemes csokoládés vezérvonal tartozik, mellette marcipános, nektáros ízek kerülnek elő. Kevés cukorral is nagyon jól élvezhető, ekkor tejcsokis jelleget kap. Az alacsonyabb hőfokhoz – világosabb cremához -, egy kakaós vezérvonal tartozik, ám előkerül egy kis gyümölcsösség, ami nagyon finoman, kis savassággal színezi a főízt. Az utóízben a kakaó mellett a babok illatának enyhe füstössége jön át. Nekem mindkét vonulat ízlett, a kis savassággal izgalmasabb azért. Testessége is jó,  bár az utóíz nem húzódik el hosszan. Tejes italként nekem nem vált be a blend, de nem keseregtem ezen, mert eszpresszónak nagyon kellemes, bármikor fogyasztható italt adott.

Blaze

A kávébab az előző Lucaffé mintánál egy picit világosabbra pörköltnek tűnik, olaj kicsapódás, zsírosodás nem látható felületükön. A babok illata bontáskor kakaós, daráláskor kellemes széna-szalma illatú egy kis kakaóval keveredve : érdekes! Ebben a keverékben sokkal kevesebb a robuszta, olyan 10%-ra tippelem, ezt az első próbák is alátámasztják : magas elkészítési hőfok ajánlott. A kávé krémje szép mogyoró barna színű, mintázódásra hajlamos, megfelelően vastag. A cukrot tompítja, kevergetés után záródik. A Lucaffé kávékra jellemző csokis íz helyére itt már egy gyümölcsös vezér íz lép be, mely mellett érezhető egy kis gabonás, magvas íz, és utóízében kakaó. Alacsonyabb hőfokon való készítéskor a keverék más arcát mutatja, inkább lesz kakaós-marcipános – aki akar bátran kísérletezzen, próbálja ki neki hogyan ízlik a legjobban. A kávé egy jó savassággal rendelkezik, arabika túlsúlyos keverék lévén, koffein tartalmát alacsonynak érzem. Ezt a keveréket bármikor fogyaszthatjuk, egy olyan igazi desszert kávé benyomását kelti, nagyon finom risztrettónak, de akár tejes italokba is bátran ajánlott. 

Lorien

Eheti tesztünk alanya igen magas arabika hányadú, viaszos fényű, közepesen sötét, nagyjából egységes pörkölésű, ép szemekből áll. Ennek megfelelően magasabb hőmérsékleti tartományokban keresgélem az ideális beállítást. Úgy vélem, meg is találom. Szép, arabikához mérten megfelelő vastagságú, olajos, tigrismintás krém a jutalmam. Az kávé finom, tiszta étcsokoládés, kakaós bomba. Ez a tény még illeszkedhetne is a Lucaffé általában tapasztalható csokoládés stílusához. Egy a bökkenő, hol a gyümölcsösség? Némi aszalt meggyes árnyalat azért feltűnik, de nem meggyőző. Ennek nem ilyennek kellene lenni. Sajnos hamar megcsappant a minta, így a végén már minden mindegy alapon nekiálltam, és mintha robusztás keverék lenne, teljesen normál hőfokra hűtött géppel csapoltam belőle. Az eredmény meghökkentő. A krém most a mogyorószín világos árnyalatát mutatja, és egy merőben más, nagyon finom, bogyósgyümölcsös-marcipános dominanciájú eszpresszót kapok, narancshéjas beütéssel, enyhe étcsokoládés, kakaós lecsengéssel. Kiváló iskolapéldája annak, hogy mindig vannak kivételek. Hiába mondják, hogy ha tigrismintás a krém, akkor minden rendben van az eszpresszóval, ez a tétel esetemben most nem bizonyult igaznak. Tejes italban csak a teszt elején kóstoltam, tetszett, bizonyára alacsonyabb hőfokon csapolva még jobbat lehet belőle készíteni. Ennek ellenére mégis inkább magában eszpresszóként vagy risztrettóként javaslom, magáért a kávézás élményéért. 

SiD

Nagyrészt szép nagy arabica szemekből áll ez a Lucaffé blend. A babok felszíne matt fényű, közepesen sötét a pörkölés. A kávé lefolyása megfelelő, szépen krémesedik és csak ritkán szőkül. Az őrlemény és a kész kávéital illata jellegzetes savas arabica illat. Az arabica dominanciához képest az ital krémessége egészen jó, a cukor süppedősen süllyed alá, bár megjegyzem, édesíteni teljesen felesleges, az ital nagyon finom cukor nélkül is. Az ízek terén nem olyan egyszerű a dolgom, ugyanis nincs a kávéban egy domináns íz, mondjuk csokoládás vagy esetleg valami határozott, jól definiálható gyümölcsös. Inkább amolyan rozskenyeres, köményes, mandulás az ital egy kellemes savassággal kísérve, mely néha narancsos gyümölcsösségnek vélhető, akár az előzőleg tesztelt Classico blend esetében. Akik nem kedvelik a savasságot, bátran szörfözzenek felfelé a hőmérséklettel, a kávé nem fog megégni, de magas vízhőfokon szerintem eltűnik belőle a játékosság nagy része és a pörkölt jegyek kerülnek előtérbe. Tejes italnak inkább alacsonyabb hőmérsékleten csapoljuk, hogy a savasság minél inkább előtérbe kerüljön! Nekem nagyon tetszett ez az arabica túlsúlyos Lucaffé blend, ebben az ízvilágban is hozza a robusztás blendektől megszokott minőséget.


lucaffé exquisit szemes kávé teszt kávébaboklucaffé exquisit szemes kávé teszt csapoláslucaffé exquisit szemes kávé teszt kifolyás
lucaffé exquisit szemes kávé teszt krémlucaffé exquisit szemes kávé teszt eszpresszólucaffé exquisit szemes kávé teszt csésze

Összegzés: Közepesen sötét, nagyjából egyenletes pörkölésű kávébabok. Felületük matt, és láthatóan magas arabika arányról árulkodnak. A krém vastagsága jó, szépen mintázódik, a cukrot süppedősen nyeli el. Nem kíván extramagas hőmérsékletet. Különböző hőmérsékleten, különbőző ízjegyek csalogathatók elő, mindenki kikísérletezheti a neki leginkább megfelelőt. Legérdekesebb arcát talán akkor mutatja, mikor ízében gyümölcsös, gabonás, kenyeres, mandulás aromák fedezhetőek fel, kakaós lecsengéssel. Testessége jó, utóíze közepesen hosszú. Eszpresszónak ajánljuk leginkább, de alacsonyabb hőmérsékleten készítve tejes italokban is egészen kellemes.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!