Az espresso Perfetto kávéról… Az élet élvezete ott kezdődik, mikor egy csésze valódi olasz kávéval kényeztetjük magunkat. Az espresso Perfetto kávék gondosan összeállított, válogatott kiváló minőségűek. Szemes kávé kínálatunkban megtalálhatóak a 20, 70, 80 és a 100% arabika tartalmú minőségi kávékeverékek. 70 % arabika tartalmú espresso Perfetto Blue a legkeresettebb kávénk amely ízében és ár érték arányában leginkább megfelel a magyar ízlésvilágnak - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Perfetto BluePörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2012.11.16. , Csomagolás: 1kg-os szelepes zacskó |
Név/konfiguráció
|
A krém egységessége és tartóssága
|
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
|
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
|
Ár/érték arány
|
Összpontszám
|
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
|
3
|
6
|
4
|
4
|
17
|
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
|
5
|
5
|
5
|
6
|
21
|
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
|
4
|
5
|
4
|
5
|
18
|
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
|
4
|
6
|
4
|
6
|
20
|
SiD/Arrarex Caravel + BFC Unico Splendor + Gaggia MD58
|
3
|
4
|
4
|
4
|
15
|
Név | Szöveges értékelés, konklúzió |
Luigi |
Már bontáskor az illatán érzem, hogy egy robusztadús keverékkel lesz dolgom. Az első csapolás nagyon gyorsan lezuttyant a csészébe, majd két centit kellett a finomabb irányba tekerni a Mazzeren, hogy jó legyen a lefolyás. Ekkor is iszonyatosan bugyogva érkezett a csészébe, és szabályszerűen pezsgett a krémje. A hőmérsékletet radikálisan vissza kell venni, különben megéghet a kávé. Érdekes, hogy az ízén kevésbé észrevehető, sokkal inkább látványos jelenség. A krém bőséges és vastag, de nagyon hamar összeesik. Olajossága kevés, a krém foltokban összeáll, és ha bolygatjuk száraz és töredezett a szerkezetű. Az ízekben sokkal rosszabbra számítottam a magas robusztatúlsúly és a hőfokra kényessége miatt. Markánsan kesernyés, étcsokis, érezni az ízében is a robusztát. Édessége jó, alacsony hőfokon vaníliás, azonban magasabb hőmérsékleten már émelygősbe húz, ekkor kellemetlen. A kávénak van még egy érdekes kevésbé megfogható fűszeressége, talán a dohánylevélre és a szurokfűre hajaz. Ezt a keveréket automatákba gondolom jónak, az alacsonyabb hőmérséklet igénye miatt nem kerül hátrányba. Reggeli ébresztőkávénak vagy a robusztafanoknak ajánlanám. Tejjel felöntve átlagosat mutatott. |
Monyesz |
Első pillanattól nem volt kérdés, mivel állok szembe, a minta illata egyértelműen nagy mennyiségű robusztára utalt! Az némileg meglepő volt, hogy a finom őrlést kellett alkalmazni a minimálisan olajos kiválású szemeknél, egyébként átzuhant a víz a pogácsán. Ugyanakkor jobb volt a kávé kicsit rövidebb elkészítési idővel, nem volt olyan markáns ízű, mint szabályos lefolyással, de a lágyabb ízek harmonikusabbak voltak: malátás, pörkölt gabonás, kissé fűszeres, dohányos ízek keveréke, minden savasság és gyümölcsösség nélkül. Szinte egybefüggő crema jött le, ami feltisztulva félig felvert tejszín sűrűségű, mogyoróbarna színű. Akár kevés cukorral is fogyasztható, a crema a pohár aljáról szépen kikanalazható. A titok a hőfok eltalálása ennél a blendnél, mert már kisebb hőfok emelésre is büntetően reagál: kiütközik a robuszta rossz oldala, gyomorforgató íz kerül előtérbe, gyógyszeres, és mintha bagót rágna az ember, illetve a crema is megsínyli, gyorsan összeesik. Kis tejjel lágyítani lehet az ízeket, de ez a kávé inkább hardcore robuszta kedvelőknek ajánlott, legalábbis az elkészítésnél nagy gondosságot igényel! |
Blaze |
A kávébab normál Olaszos pörkölésű, épek a babok, olaj kicsapódás, zsírosodás nem látható felületükön. Az őrlemény illata erősen robusztás illatú, ez a keverék igen magas robuszta hányadot sejtet. Ezt első kísérletem azonnal alátámasztja : a csapolás első másodpercei után kréma folyam hömpölyög és normál hőfokon a kávé krémje megég és nagyon csúnya buborékos, hártyás lesz. Menjünk az igen hűvös hőtartomány felé : ezt a kávét ott kell készíteni. A megfelelő hőmérsékleten a kávé krémje mogyoró barna színű, mintázódásra hajlamos, igencsak vastag. A cukrot tartja, kevergetés után záródik. A keverék íz világa érdekes, de valahogyan nem harmonikus nekem : érezhető egy robusztás édesség, egy piciny dohány aroma, halovány kakaó és ami meglepő : egy fűszeres enyhe csípősség. Kicsit olyan mintha cayenne-i bors lenne, vagy chili. Érdekes, de nem bántó. Ez a keverék szerintem egy tipikusan automata gépekbe szánt termék, az alacsony hőfokot bizonyos eszpresszó gépekkel trükközve lehet elérni, automatákon egyszerűbb dolga van a felhasználónak. Tejes italok alapjának én ezt nem biztos választanám, túl sok benne a tejjel nem biztos mindenkinek harmonizáló aroma, inkább eszpresszónak jobb. A kávé savassága elenyésző, koffein tartalma azonban magas, utóíze is dohányos jellegű. |
Lorien |
A héten egy magas robuszta tartalmú kávét kóstoltunk. A szemek viaszos fényűek, nem teljesen egyenletes pörkölésűek, számos törött darab található benne. A sok robuszta miatt lefelé kell szörfözni, mégpedig extrém módon, különben hamar a megégés jeleit mutatja. Esetemben a végletekig, azaz majdnem a termosztát alsó kapcsolási pontjáig kellett hűtenem a gépet, hogy a legjobbat hozzam ki belőle. A referenciapontnál finomabb daráló beállításokkal érdemes elkezdeni a kísérletezést, mindazonáltal nem kell ragaszkodni a tankönyvi paraméterekhez. Egyrészt ajánlatos alaposan megpakolni a szűrőt, a szimplát 11, a duplát 18 gramm őrleménnyel, másrészt vastag, 20-22 másodperces, olajfestékszerű lefolyással érdemes csapolni, így a legfinomabb. Ha mindent jól eltaláltam, akkor azt jelzi a krém: vaskos, márványos mintás, nemcsak a cukrot, hanem a kanalat is megtartja, állaga és olajossága jó. A legkisebb hibát is kiolvashatjuk belőle, könnyen hajlamos a megégésre, bőrösödésre vagy az összeesésre. A kávéban erős kakaós ízvilág uralkodó, mellette pirított gabonás, marcipános, fűszeres, dohányos jegyekkel, hosszan tartó, kakaós-kesernyés utóízzel. Alapesetben talán egy kicsit harapós, de a hőmérséklet csökkentésével és a dózis emelésével sokat lehet rajta szelídíteni, a gabonás, dohányos ízek tompíthatók, a kakaós étcsokoládésba fordítható, a marcipános jegyek erősödnek, és új elemként megjelenik egy kis nektárosság. Ez így már egészen jó, aki barátságban van a robusztával, nem fog ebben a keverékben csalódni. Tejes italként átlagosan muzsikál. Magas koffein tartalma miatt leginkább reggeli ébresztő eszpresszónak javaslom. Karakterisztikája miatt kiválóan használható automatákba. |
SiD |
Ez a Perfetto kávé egy viszonylag sötétre pörkölt, robuszta túlsúlyos blend. Professzionális gépeken megfelelően elkészíteni legalább akkora kihívást jelentett, mintha egy kényes arabica keverékkel lenne dolgunk, ugyanis egészen alacsony vízhőmérsékletet kedvel ez a kávé. Egy átlagos 80/20-as keveréknél bevált vízhőfok mellett iszonyatosan felfokozódik a krémképződés, bugyog, habzik a crema, az ital pedig égett ízjegyeket kap. A krém ilyenkor habos szerkezetű, buborékos és igen gyorsan összeesik. Kellőképpen alacsony vízhőmérsékleten szépen csapolható, a crema állaga is javul, bár a habos, bőrös struktúra némiképp megmarad, tejszínes állagú, sűrű, olajos cremát nem tudtam kihozni ebből a kávéból. Az alkalmazott robuszta egyébként nem rossz ízű, tehát nincs kellemetlen gumi vagy mocsár íz, de nem is csokoládés, inkább fás, földes ízjegyeket hordoz, savasság nem jellemzi. A legjobb eredményt masszív öblítő csapolás után tudtam elérni 25m-nél gyorsabb lefolyással. A kávét kipróbáltam szuperautomata géppel is és úgy vettem észre, hogy az automata vízhőmérséklete és durvább szemcseméretű őrleménye kedvez igazán ennek a blendnek, tehát összességében ezt a kávét inkább automata kávégépekbe ajánlanám. |
Összegzés: Olaszos pörkölésű kávébabok, erőteljes robusztás illattal. Nem kedveli a nagyon meleg gépet, ezért érdemes lefelé szörfözni, vagy kevésbé bemelegíteni a kávéfőzőt. Ilyen lefolyásnál szinte hömpölyög a crema, bugyog, és könnyen bőrösödik, majd könnyen összeesik. A megfelelő hőmérsékletet elkapva, mogyoróbarna színű, jó vastag, és a cukrot is szépen tartja. Ízvilága erőteljesen kakaós, gabonás, dohányos, marcipános aromákkal, és egy kis nektárossággal. Háttérben némi fűszeresség is érezhető. A blend legnagyobb hibája, hogy átlagos gépeken elég nehéz elkapni azt az alacsony hőmérsékletet amin a legjobb formáját mutatja. Ideális lehet automata gépekbe. A blend érdekessége, hogy robusztásabb jegyeket mutatott, mint az a hivatalos specifikációból kiderült. Leginkább reggeli ébresztő eszpresszónak ajánljuk.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!