KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Carraro Tazza D'oro Decaffeinato - egy "igazi" koffeinmentes kávé

carraro tazza d'oro decaffeinato szemes kávé tesztMint minden kávé teszt esetében, a rovat szerkesztője most is megkért, hogy néhány sorban mutassam be az értékelés tárgyát, a Caffé Carraro TAZZA D’ORO Decaffeinatot. Mindenek előtt azonban be kell, hogy valljam, termékünk valós képessége, sajnálatos módon számomra sem volt korábban ismert. Ennek oka, hogy a magyarországi fogyasztói szokások csekély mértékben igénylik a koffeinmentes kávékat, így a jól bevált, 7 g-os, előre darált, csomagolt változatát használtuk. A tesztre beszállított koffeinmentes TAZZA D’ORO szemes változatával így igazi kapcsolatba, jómagam is, csak az elmúlt hetekben kerültem. Az első zacskó megnyitását, és az első espressok csapolását követően, tucatnyi, általam nagyra becsült szakembert hívtam fel, mert a kapott espressok csodálatos meglepetést okoztak. Nagy érdeklődéssel reagáltak a kollégák, és a szétküldött mintákra egyöntetű visszajelzések érkeztek. Hihetetlenül jól sikerült koffeinmentes blendet sikerült a Carraronál ismételten összerakni. Hihetetlen crema, komplex, karakteres ízek, test az espresso elején, közepén és végén. Állítom, hogy helyesen elkészítve, még a hozzáértők nagy részét is meglehet tréfálni vele, mintha koffeines blendet kóstolna. Ezekkel a sorokkal ajánlom minden olvasónak, és várom nagy érdeklődéssel, hogy mit tapasztaltak a KÁVÉKORZÓ rutinos tesztelői. Üdvözlettel, Tóth Sándor (Caffé Carraro) - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Carraro kávé hivatalos forgalmazójától, a Caffé dal 1927 Kft. (A Caffe Carraro Magyarországi képviselete) +36-70-9300-955-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!

 

Kávé típusa: Carraro Tazza D'oro Decaffeinato

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2012. 12.07. , Csomagolás: 1kg-os szelepes zacskó
Ár:
8500.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 carraro tazza d'oro decaffeinato szemes kávé csomagolás

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
8
4
7
23
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
5
7
4
7
23
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
5
8
5
7
25
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
4
7
22
SiD/Arrarex Caravel + BFC Unico Splendor + Gaggia MD58
4
8
4
7
23


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Izgatottan vártam a koffeinmentes tesztet. Ugyan ittam már finom kofeinmentes kávét, azért mégiscsak a koffeines az igazi. Persze ennek is megvan az előnye, az ember akár egymás után lehúzhat négyet lefekvés előtt és meg sem kottyan.Szigorú leszek, és az értékelésben nem fogok különbséget tenni a koffeinmentessége miatt. Térjünk is a tárgyra! A kávészemek jó sötétre pörköltek, kicsit meg is ijedtem tőle az elején. Az igaz, hogy rettentő háklis minden körülményre, véleményem szerint nagyon hőstabil gép kell az igazán jó eredmény eléréséhez. A lefolyása szép egyenletes, fáradtság nyomai nem láthatók rajta. A krémje sötétebb karamellszínű, mintázódást nem, vagy csak minimálisat sikerült elérnem. Vastagsága jó, közepes olajossággal, a kapucsínós csészében lett egy kicsit vékonyabb az átlagnál. Csészedöntésre tart, keverésre záródik, a fogyasztás végéig marad belőle. Az íze nem túl bonyolult, de egyáltalán nem hagy kívánni valót maga után, érzésben semmi hátrányt nem tudok felhozni ellene a koffeineshez képest. Műíz nem jellemzi. A sötét pörkölésű karaktere ott van, bár ez leginkább utóízében nyílvánul meg. Markáns étcsokoládés egy pici rumos fűszerezettséggel, és határozott pörkölt mogyorós aromával. Azonban a magas hőfokra érzékeny, ekkor nagyon kesernyésbe fordulhat. Mindent összegezve azt kell mondjam, hogy bátran ajánlom annak aki koffeinmentes kávét szeretne fogyasztani! Ebből bátran ihat, nem kerül hátrányba a koffeines társaihoz képest!
Monyesz

Bőséges mintát kaptunk, így volt lehetőség az alapos próbálgatásra ennél a blendnél. Egy sötét, olajos pörköléssel van dolgunk. A minta friss, a darálót a referencia ponttól durvább irányba kellett állítani. Igaz, az egy hét már szükséges volt utána menni, mert a lefolyás gyorsult. Semmilyen a decaf kávékra jellemző mellékíz nem tűnt fel, az hatalmas pozitívum! Eddig minden ilyen keveréknél kifejezetten zavaró, jól érezhető volt egy oda nem illő íz, amiről azonnal felismerhető volt, hogy decaffal van dolgunk. A crema bőséges, kitartott a fogyasztás végéig, nem lehet rá panasz. A színe a felső hőtartományban kezd a mogyorónál sötétebbet mutatni. De feltétlenül a közepesnél kicsivel magasabb hőfokot igényel, ott az ízekben kellemes gyümölcsösség érezhető a mogyoró és az étcsoki mellett. Feljebb srófolva a vízhőfokot eltűnik a gyümölcsösség, a csokoládé kakaósba fordul, és pörkölt mogyoróval kombinálódik. Igy kétféle jellegű kávét ihatunk egy blendből. Túl bonyolultnak sem nevezném az ízek összetettségét, de ez lehet, hogy a vegyi kezelésnek a hatása, valamennyit az íz összetettségéből veszít azzal a kávé, hogy koffeinmentessé alakítják. A testesség nem kirobbanó, de nem is érződik hígnak a kávé. Tejes italnak nem sziporkázik, ha a gyümölcsös jellegű kávét készítjük belőle, akkor jobb harmonizál a tejjel. Ez az első decaf kávé, amit bátran ajánlok fogyasztásra !

Blaze

A kapott mintában a kávébab igencsak sötét pörkölésű, ám egyenletes. A szemeken olajosság, zsírosság is látható, kis mennyiségben nagyon picike kis bab is látható. A babok őrléskor kellemes illatot adnak. A keveréknek a középső-magasabb hőtartományba lőjük be a hőfokot, géptől függően, de a nagyon a nagyon forró vizet kerüljük. A krém színe aranybarna, mintázodásra hajlamos és nagyon szép vastag. A cukrot szépen tartja, a csésze oldalát megfesti. A kávé nekem egy nagyon picinyke kis cukorral ízlett a legjobban, az aromák ekkor jöttek elő a legszebben, Nekem. A kávé egy igen szerethető, kellemes íz világot hoz : diszkréten gyümölcsös, (tej)csokoládés és még egy piciny karamella és mandula aroma is érezhető a keverékben. Testessége kitűnő, csapoláskor a kávé szirupos, olvasztott mézszerűen folyik. Tejes italokban is jó a kávé, de igazán risztrettónak – eszpresszónak csillog, szerintem. Ha nem tudnám, hogy ez egy koffeinmentes minta, sosem gondolnám kóstolás alapján.  Semmi mellék íze nincsen, teljesen harmónikus az egész.  Kiváló választás ez annak aki koffein nélküli kávét szeretne inni, vagy csak egy késő esti kávénak keres keveréket! Bravissimo!  

Lorien

Kíváncsian vártam tesztelésre az első koffeinmentes kávét. Régebben ittam már ilyet, de igazából csak annyi maradt meg bennem, hogy nem volt túlzottan kellemes élmény – még a gondolata sem merült fel, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljek vele. Talán most kár is volt magát a tényt előre elárulni, mert az ember agya önkéntelenül is párosítja a kellemetlen emlékeket bizonyos fogalmakkal kapcsolatban, azaz előítéletesek vagyunk. Bizony jó néhány csészével el kellett ahhoz fogyasztanom, hogy meggyőzzem magam az ellenkezőjéről: ebben a kávéban valóban nincs semmiféle kellemetlen mellékíz vagy utóíz. Ennyi bevezetés után térjünk a tárgyra. A szemek többnyire épek, majdnem egyenletesen sötét pörkölésűek, felületük erősen olajos. Emiatt kicsit félve kezdtem neki az első csapolásoknak, de szerencsére az ízekben egyáltalán nem jelentkezett hatása. Átlagosnál valamivel finomabb őrlési beállításokkal, és nagyjából közepesen magas hőmérséklettel érdemes elkészítni, a dózist pedig tanácsos a megszokottnál kicsit nagyobbra venni, nálam szimpla esetében 11g, dupla esetében 17-17.5g hozta a legjobb eredményt. A hibákat aránylag jól tolerálja, nem büntet, és az ízvilága a hőmérsékleti beállítástól függően széles spektrumban mozgott, és talán az alacsony hőmérséklet kivételével mindegyik kellemes, szerethető volt. Krémje viszonylag bőséges, állaga és olajossága nagyon jó, a csésze falára feltapad a klasszikus krémgyűrű, csak nagyon enyhe mintázódást mutat. A színe jól jelzi a hőmérsékleti igényt, mogyoróbarnánál sötétebbre nem érdemes csapolni, ilyenkor hajlamos megégni, de ne legyen aranybarnánál világosabb sem. Legjobb formájában karamellás, tejcsokoládés, pirított mogyorós, mandulás, zölddiós ízek jellemzik, bogyósgyümölcsös, talán leginkább csipkebogyóra emlékeztető ellenpontozással. Alacsonyabb hőfokon egy kicsit kiüresedik, testessége jelentősen csökken, és a mogyorós, földimogyorós, enyhén marcipános jelleg domborodik ki. A forróbb tartományokban a gyümölcsösség szinte teljesen a háttérbe szorul, szinte haraphatóan testessé válik az ital, megjelenik az étcsokoládé és a füstös fűszeresség, valamint a diós jelleg erősödik. Tejes italok alapjául is jó választás, különösen macchiátónak kedveltem. Amennyire óvakodtam tőle az elején a koffeinmentes “bélyeg” miatt, annyira megkedveltem a tesztidőszak végére: olyan is előfordult, hogy napi 5-6 eszpresszót készítettem belőle. Félre az előítéletekkel, ez a keverék a hagyományos koffeines társai között is állja a versenyt! 

SiD

Méretes arabica szemek alkotják ezt a blendet, a hibás, törött szemek száma elenyésző. A babok az átlagosnál sötétebbre vannak pörkölve, felületük fényes az olajkicsapódástól, ami nem ritka a koffeinmentes kávék esetében. A sötét pörköléstől masszív füstösségre, kesernyés, hamus ízekre számítottam, ugyanakkor bizakodtam is, mivel a Carraro név eddig még nem okozott csalódást.
A biztonság kedvéért alacsony hőfokról indultam, a hőcserélős Maximaticot jól visszahűtve. A kávé lefolyása szépen indul, egyenes egérfarokban folyik és a 25mp-nél picit gyorsabb lefolyás esetén durván krémesedik. A crema színe ilyenkor sárgásbarna enyhe mintázattal. A crema jól tapad a csésze falára, a cukor süppedősen merül alá benne és a krém kevergetés után is záródik. Az én ajánlásom szerint ennél a kávénál nem érdemes mogyoróbarna krémre hajtani, a magasabb vízhőmérséklet és a csöpögősen induló, lassú lefolyás nem kedvez a sötét pörkölésnek, az ital ilyenkor keseredik és kb a lefolyás felétől szőkülhet is. Az ízek terén nincs mit szégyenkeznie ennek a koffeinmentes blendnek. A Carraro zászlóshajó keverékeihez képest azért valamivel aromaszegényebb, de így is van benne élmény bőven: alacsony hőfokon vajkaramellás, mandulás, narancsos ízeket kapunk, egészen enyhe, még kellemesen füstös utóízzel, a gyümölcsösség a sötét pörköléshez képest szokatlanul erőteljes. Magasabb hőfokon, diós-narancsos süteményes az ízhatás, még feljebb már keseredik, a narancsosság teljesen eltűnik és inkább mandulás, diós és füstös lesz a kávénk, immár nem csak utóízében. Az italt kóstoltam cukor nélkül is, de nekem egy kevés cukorral jött be igazán, nagyon szépen egyensúlyba álltak az ízösszetevők a minimális édesítéstől és a gyümölcsösséget egy kevés cukor a nektáros irányba tolja. A kávé tejes italnak is kitűnő, finom lágy kapucsínókat készítettem belőle. Mivel sötétre pörkölt arabica blendről beszélünk, ezért kiemelem a gyors felhasználás fontosságát. Ne tároljuk hetekig a kibontott kávét, fogyasszuk el azt minél hamarabb! Az 1 hetes teszt periódus alatt jelentősen utána kellett menni az őrlővel a kávé öregedésének, de szerencsére komolyabb aromavesztés nélkül telt el ez az 1 hét, a kávé mindvégig élvezhető volt és még ma, a teszt leadásának napján is szög egyenes egérfarokban folyt le.

 

carraro tazza d'oro decaffeinato szemes kávé kávébabokcarraro tazza d'oro decaffeinato szemes kávé kifolyáscarraro tazza d'oro decaffeinato szemes kávé csapolás
carraro tazza d'oro decaffeinato szemes kávé maximaticcarraro tazza d'oro decaffeinato szemes kávé eszpresszócarraro tazza d'oro decaffeinato szemes kávé kapucsínó

Összegzés: A kávébabok sötét, egyenletes, olajos pörkölésűek. Őrléskor kellemes illatot árasztanak. A Carraro koffeinmentes blendjéhez közepes, vagy egy picit magasabb hőmérséklet szükségeltetik a legjobb eredmény eléréséhez. Az extrém magas hőmérsékletet nem kedveli. A megfelelő beálításoknál a krém vastagsága kiváló. Mintha csak krém folyna a csészébe. A cukrot szépen tartja, és tökéletesen záródik megkeverés után is. Ízében észrevehetetlen a koffeinmentesség. Ne várjunk a Carraro 1927-es csúcsblendjéhez hasonlatos összetett aromaparádét, de ez így nagyon szépen összeállított keverék, jól eltalált arányokkal. Csokoládés, mandulás, pörkölt mogyorós ízek ötvözete kellemes gyümölcsösséggel, ami kevés cukor hozzáadásával nektáros édességgel egészül ki. Testessége is teljesen rendben van. Elsősorban eszpresszónak vagy risztrettónak ajánljuk, de tejes italokban is szépen teljesít. Nagyszerű koffeinmentes kávét sikerült összehoznia a Carraronak, amit akár lefekvés előtt is lelkiismeret furdalás nélkül kortyolhatunk. Mindenképpen érdemes megkóstolni!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!