KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Molinari Cinque Stelle Decaffeinato - teljes kávéélmény koffein nélkül

molinari cinque stelle decaffeinato kávétesztA Fratelli Molinari (Molinari Testvérek) Élelmiszeripari Vállalat 1800-ban Modenában jött létre. Az Alapító Giuseppe Molinari születése óta a vállalat öt generációt élt meg, a hatodik pedig most lépett be a harmadik évezredben. A MOLINARI név a kezdetektől fogva minőségi garanciát és technikai ráfordításokat jelent olyan innovatív termékeket eredményezve, mint a Molinari Cinque Stelle fémdoboz, a Mokadose rendszer (jelenleg a legfejlettebb csomagolási rendszer, melyet a modenai Egyetem vegyipari karával közösen fejlesztettek ki) vagy a kávéfőző gépek kávépatronja. A Cinque Stelle szemes, koffeinmentes kávé, mely az új technológiának köszönhetően nem veszít élvezeti értékéből. Ajánljuk mindenkinek, aki az Arabicában túlsúlyos keverékeket kedveli - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Molinari kávé hivatalos forgalmazójától, a Imperial Online Shop Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Molinari Cinque Stelle Decaffeinato

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2012.10.01 , Csomagolás: 250g-os konzerv fémdoboz
Ár:
8580.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 molinari cinque stelle decaffeinato kávéteszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
8
4
6
22
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
6
4
5
19
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
4
7
4
6
20
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
6
3
6
19
SiD/Arrarex Caravel + BFC Unico Splendor + Gaggia MD58
4
7
4
5
20


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Ez a koffeinmentes kávé nagyon sötétre volt pörkölve. A dobozt kibontva sötét, csillogó és fényes szemeket látok benne. A felszálló intenzív illat frissességre utal. Az őrlést a finomabb irányba kellett vinni, nem is kicsit, szinte lisztfinomságot ignyel a jó lefolyáshoz. Csapolásakor gusztusos és krémes. Krémje mogyoró színű, szétválás után is vastag, keverésre záródik, egyetélen hátránya, hogy 1 perc után kezd vékonyodni, oszlani. Az íze teljesen rendben van, nem lehet érezni, hogy koffeinmentes kávéval van dolgunk. Markáns étcsokoládés, egy lehelletnyi gyümölcsös savassággal, mely inkább az alacsonyabb hőfokon jön elő.  Szintén hőfokfüggő aroma a pörkölt magvasság, mely a semleges szezámostól a mogyorón át egészen a mandulásig is mehet. A kávé édessége enyhe, leginkább karamellára emlékeztet. Utóíze kesernyés, hosszú lecsengésű, majd enyhén füstös, arabikás keverékekre jellemző aroma jellemzi. Espresso macchiatonak és cappuccinonak nagyon finom harmónikus és testes, a karamellás vonal itt jön elő leginkább. Espressonak és cappuccinonak is megálja a helyét, esti lefekvés előtti kávénak jó választás!
Monyesz

Ez a minta gyári csomagolásban, negyedkilós fémdobozban érkezett, garantálva a minta gyári állapotát. Felbontva egy sötét pörkölésű, már olajkicsapódást is mutató blendet találtam, és friss illatot. Daráláskor az illata már nemannyira jellegzetes, kissé füstös. A darálás kb. közepes fokozatán sikerült beállítani a szabályos lefolyást, a hőfok valamivel a közepes felett bizonyult ideálisnak. Feljebb már – talán a sötét pörkölés miatt is – kellemetlen kesernyés, égett íz jött elő. A crema kellően vastag, a cukrot szép lassan engedi süllyedni, megmarad a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében csak kis változatosságot fedeztem fel. Egy kakaós, kicsit füstös íz, ami először átjön, aztán grillázsos, pörkölt diós és mogyorós ízzel bővül. Utóízben kesernyés-füstös. Decafos mellékízt csak nagyon kicsit, inkább az utóízben átütve éreztem. Túl sötétnek éreztem ezt a pörkölést, erősen rányomta bélyegét az ízekre. Nekem csak cukorral volt élvezhető. Tejes italnak nem mutatott kiugrót, de elfogadható volt.

Blaze

A kapott doboz nyitása után a kitekintő kávébab igen sötét, ám egyenletes pörkölésű. A babok illata friss, kissé dohány füstös, őrléskor is kellemes. A kávé elkészítése a közepes-felső hőtartomány középpontjánál volt számomra ideális. Az őrlőt érdemes finomabb irányba állítani az átlagosnál a jó eredményhez. A kávé krémje megfelelően vastag, mogyoró barnánál egy picit világosabb, mintázódásra hajlamos. A cukrot tompítja, kevergetés után záródik. Olajossága közepes. A kávé egy keserű kakaós, mokkás, (dohány) füstös íz világot hoz, némi vajkaramellás zöngével. Mellékíze nincsen, nem észlelhető, hogy koffein mentes kávét fogyasztunk. Utóíze is mokkás-füstös. Ennél a kávénál ne ragaszkodjunk a tankönyvi paramétereknek kioldódást illetően : nekem a legjobb 20-22 mp körüli kifolyással volt. Tejes italok alapjaként is rendben van, de én önmagában fogyasztottam szívesen eszpresszóként. Kellemes, jó koffein mentes kávé ez a Molinari-tól.  Mindenképpen ajánlott.

Lorien

Kissé csalódva nyitottam fel a Molinari gyári fémdobozt, a kávészemek olajosan fényesek, igencsak sötétre pörköltek. De félre az előítéletekkel, és lássuk, mit tud! Az átlaghoz képest finomabb őrlési beállításokat igényel, és nem érdemes spórolni a mennyiségen sem, a szimpla szűrő 11, a dupla pedig 18-19 gramm őrleményt is gond nélkül elnyelt. A hőmérséklettel tanácsos odafigyelni, normál tartományra vagy talán kicsit jobban befűtött géppel sikerült a legjobb eredményt elérnem. Az sem baj, ha kicsit vastagabb a lefolyás, 23-25 mp bőven elegendő. Ha nem megfelelőek a beállítások, akkor kellemetlen kesernyés ízekkel jelzi. Krémje megfelelő mennyiségű, arabikásan homogén mogyoróbarna, alig mintázódik. Állaga és olajossága jó, a cukrot süppedősen tartja, a fogyasztás végéig kitart. Többféle beállítás kipróbálása után kimondhatom, hogy ízvilágában érződik, hogy nagyon jó alapanyagokból áll a keverék, mégis úgy vélem, hogy a sötétre pörkölés nem hozzátett, hanem már inkább elvett. Erősen karamellás dominancia mellett mogyoró, pirított dió, mandula a jellemző, kakaós, pirított gabonás, marcipános és enyhén füstös-fűszeres lecsengéssel. Épp csak egy halvány gyümölcsösséget tapasztaltam. Utóíze hosszan tartó, karakteresen karamellás. Tejes italokban kissé karamellás tej utánérzésem volt, de ez egyébként nem baj, van aki, kifejezetten ezt szereti. Örvendetes, hogy ismét egy olyan koffeinmentes kávét próbálhattunk ki, amelyről kóstolás alapján nem lehet megmondani, hogy koffeinmentes.

SiD

Sötét, olaszos pörkölésű ez a kávé, sötétebb a Molinari kávék átlagos pörkölési szintjétől, feltehetően a koffeintartalom minimalizálása miatt. Az átlagosnál picit finomabb őrlést és közepes vízhőmérsékletet kíván. Ilyenkor a kávé lefolyása hibátlan, szépen krémesedik, nem szőkül, a kávéfolyam nem táncol, frissnek mutatkozik, köszönhetően a konzervdobozos csomagolásnak. A crema színe ideális esetben világos mogyoróbarna, mely mintázódásra hajlamos. A krém bőséges, állaga és sűrűsége megfelelő, lefolyás után szinte csak crema az egész ital. Magas vízhőfok esetén a crema sötétebb színű és vékonyabb lesz, ilyenkor az ízek égett pirítós kenyérre emlékeztetnek. Átlagos vízhőfok esetén a pirított kenyeres alap megmarad, de egy enyhe (inkább csak aszalt gyümölcsös) savasság megjelenik és ha nagyon jól eltaláljuk az ideális őrleményt és vízhőfokot, akkor kevés cukorral kimondottan mézes, diós ízeket fogunk tapasztalni. Engem a pár éve kóstolt 0.5kg-os csomagolású Molinari Oro-ra emlékeztet, csak kicsit sötétebb, füstösebb kivitelben. Igen, az utóíz füstös, kesernyés, jól esik leöblíteni valamilyen kísérő itallal. Érzem, hogy ebben a kávéban sokkal több játékosság lenne, ha nem lenne ennyire sötétre pörkölve, de nyilván ez a koffeinmentesítés átka. Külön kiemelném, hogy az egy hetes tesztperiódus alatt a sötét pörkölés ellenére alig öregedett a kávé. Összességében egy kellemes, egyszerű, de szerethető koffeinmentes kávé ez a Molinari blend.


molinari cinque stelle decaffeinato kávéteszt kávébabokmolinari cinque stelle decaffeinato kávéteszt csapolásmolinari cinque stelle decaffeinato kávéteszt kifolyás
molinari cinque stelle decaffeinato kávéteszt krémmolinari cinque stelle decaffeinato kávéteszt tigriscsíkmolinari cinque stelle decaffeinato kávéteszt eszpresszó

Összegzés: Olaszos, sötét pörkölésű kávébabok, melyek olajosan csillognak. Az átlagosnál picit finomabb őrlési beállítást igényel, hőfokban pedig a közepesnél melegebb, de nem túl forró gépet kedveli. Lefolyása mintaszerű, bőséges krémmel. A krém színe mogyoróbarna, tartóssága és olajossága jó, a cukrot szépen megtartja, és megmarad a fogyasztás végéig. Ízében egy nem túl bonyolult, de nagyon szerethető ízvilágú keverék, amely a sötét pörkölés, és a koffeinmentesítés rovására írható. Kakaós, étcsokoládés, pirított diós, mogyorós, karamellás aromákat fedezhetünk fel, halvány füstösség kíséretében. A füstösség az utóízben is megmaradt. Testessége jó. Ennél a blendnél sem lehet észrevenni, hogy koffeinmentes kávéval van dolgunk, összességében igen kellemes benyomást keltett. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de tejes italnak is kellemes. Koffeinmentes kávét keresőknek mindenképpen ajánljuk kipróbálásra. Külön előnye, hogy 250g-os kiszerelésben kapható, így biztosan nem fog veszíteni az élvezeti értékéből, amíg elfogy.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!