KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pasco Coffee Bar - minőségi bárkeverék itthonról

pasco coffee bar szemeskávé tesztA Pasco Kft 1998-as alakulása óta kávépörköléssel foglalkozik. A kezdetektől fogva termékeit kizárólag a vendéglátás részére szállítja. Az elmúlt több mint tíz év során a kávépörkölés és értékesítés mellett egyéb a vendéglátáshoz kapcsolódó termékek forgalmazásával és szolgáltatások nyújtásával bővítette tevékenységi körét. Ma a kávé előállítása és forgalmazása mellett forró csokoládé, tea, cukor; tejszín, italporok, ipari kávéfőzőgépek és darálók forgalmazásával foglalkozik és ezen gépek szervizelését vállalja. Termékeit és szolgáltatásait saját üzletkötői hálózatán keresztül Magyarország egész területén biztosítja. A tesztre átadott kávé egy olyan keveréket takar, amelyet igyekeztem az elmúlt évek pörköléssel és kávékészítéssel szerzett tapasztalatait felhasználva kialakítani. A nyerskávé kiválasztásától a pörkölésen keresztül az elkészítés részleteire is nagy figyelmet fektettem. A megfelelő harmónia elérése volt a cél a kiválasztott kávéfajták és pörkölési módjuk megválasztásánál. A testesség, keserűség, édesség és enyhe savas utóíz összhangja volt számomra a kítűzött cél - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pasco kávé hivatalos forgalmazójától, a Pasco Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Pasco Coffee Bar

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 3kg-os fémhordó
Ár:
6000.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
8
4
6
22
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
7
4
5
20
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
4
7
4
6
21
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
3
6
20
SiD/Arrarex Caravel + BFC Unico Splendor + Gaggia MD58
4
8
4
7
23


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A csomag bontásakor nagyon friss pörkölésre jellemző illat csapott meg. Pontosan így is lett, tényleg nagyon friss a minta. Bugyogva, szinte csak krémként folyt le, még egész kis mennyiséget célozva sem viselkedett jól. Az ízek sem voltak még teljesen kiforrottak és a krém is túl buborékos, ami hamar összeesett. Pár nap pihentetés után újra nekifutottam, az eredmény sokkal jobb lett. A lefolyást már jobban be tudtam állítani, és a krém is stabilabbá vált! Színe mogyoróbarna, enyhe márványozódással. Döntésre, keverésre záródik, a csésze falára foltokban tapad. Az íze nem túl bonyolult, de pont nem is hiányzik belőle semmi. Ezen kívül erényére legyen mondva, hogy szinte lehetetlen volt rosszul elkészíteni. Étcsokoládés és malátás a fő csapás egy piciny gyümölcsösséggel. A malátás arculat nem keverendő össze a robusztás keverékekre jellemző malátával, az itt kellemesen van jelen! Aztán a napok múlásával egyre inkább tisztulnak az ízek, a tesztperiódus végére már inkább a gyümölcsös jegyek domborodnak. Főként citrusok héja és kellemes grapefruit íz érződik, a csokoládé és maláta egyre inkább csak egy pillanatra van jelen. Ez a Pasco kávé egy kellemes, a nap minden szakához illő klasszikus olasz stílusú bárkeverék, legyen szó espressoról avagy cappuccinoról.
Monyesz

A zacskó kibontásakor azonnal érezhető volt, hogy egy nagyon friss pörköléssel van dolgunk. A babok közepes pörkölésű arabika szemek, olajkicsapódás, fény nem látszik rajtuk. Daráláskor valóságos illatfelhő – pirított magvas, mogyorós - áramlott ki. A teszt egy hete alatt ugyan öregedett valamennyit a blend, de a darálón nem kellett állítanom. A kávé átlagos hőmérséklet és darálás mellett ad megfelelő eredményt. Alacsony hőfokon karcos, vad ízeket produkál, max thermosztát értéknél pedig tonikosan keserű, égett lesz. Az egérfarkas lefolyásnál mintázódásra hajlamos a crema, és a friss pörkölésnek köszönhetően kellően vastag, a cukrot megtartja, bőven marad a csésze falán még a fogyasztás után is. Ha a hőfok megfelelő, akkor egy karamellás, ribizlis-grapefruitos ízvonalat kapunk eredményül. Sajnos az utóíz gyenge, alig marad valami a gyümölcsös vonalból, inkább a kakaós és füstös dominál. A gyümölcsös vonalnak jót tesz, kiemeli, ha kevés cukorral fogyasztjuk a kávét. Tejes italnak átlagon felül teljesített, dupla risztrettó alapon kifejezetten jól domborított kapucsínónak elkészítve. Ezek alapján egy tisztességes, magas arabika tartalmú bárkeverékkel van dolgunk, ami ugyan nem hibátlan, de általánosan jól használható.

Blaze

A tesztre kapott kávébab normál, egyenletesnek mondható pörkölésű, némely világosabb babtól eltekintve. Ránézésre arabika túlsúlyos, a babok illata őrléskor kellemes, friss. Az első próbák is igazolják a frissességet és a magas arabika hányadot. A kávé krémje jó vastag, mintázódásra hajlamos. A cukrot tartja, kevergetés után záródik, megfesti a csésze oldalát. A készítés felső hő tartomány alján ideális, de a hűs vízhőfokot kivéve nem kényes, tolerál egy kis kilengést. A keverék fő íze egy visszafogott gyümölcsösség, melyet főként bogyós gyümölcsös ízek karakterizálnak. Mellette érezhető egy kis kakaós íz, egy picinyke mandulával. Ahogy a hőfokra, úgy a lefolyásra sem igen kényes ez a keverék : igen jó egy lassú, szakadozó lefolyással is, csakúgy mint egy normál, tankönyvi 25mp-es kioldódással is. A savassága közepes, ne keressünk kiugró, szofisztikált ízeket, egy korrekt arabika túlsúlyos keverékkel van dolgunk, mintha csak Olaszországban innánk egy bárban. Tejes italok alapjának sem rossz választás, de nekem risztrettóként volt a legjobb. Ha az ára is jó, akkor egy korrekt arabikás keverék ez, melynél mindenképpen pozitívum, hogy hazánkban pörkölik. (Nyíregyháza) Mindenképpen ajánlott.

Lorien

A Pasco-féle minta ránézésre arabika túlsúlyos, közepesen sötét pörkölésű, ép szemekből áll. Az átlagosnál jóval nagyobb szemcseméretű őrlést kíván, amelyet valahol a Mazzer nullpont környéki beállításánál találok meg. Annyiban sem szokványos, hogy – a vélhetően magas arabika tartalom ellenére – valamivel az átlag feletti, középmagas hőtartományban mutatja a legjobb formáját. Ennél magasabb hőfokon már megég, amikor pedig hűvösebb géppel készítettem, szőkült, ízhiányos lett, és kissé robusztás jelleget öltött. A minta egyébként nagyon friss volt, ezt a frissességét még a tesztperiódus végén is mutatták a krémben lévő apró buborékok. A krém hajlamos mintázódni, leginkább márványosan vagy az igazán jól sikerült csapolások alkalmával leopárdmintásan. Vastagsága jónak mondható, állaga és olajossága is igen jó, a cukrot süppedősen tartja. Ízvilága nem túl bonyolult, de szerethető, afféle tisztes iparosmunka: kakaós dominancia mellett karamellás, malátás jegyekkel, mandulás, mogyorós és enyhén fűszeres lecsengéssel. Markáns gyümölcsös ízeket nem igazán tapasztaltam, inkább csak a háttérben megjelenő, határozott, de egyáltalán nem bántó savasságot. Tejes italokban is hozza az elvárhatót, de kiugrót nem kell tőle várni. Koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem, a nap szinte bármelyik szakában bátran fogyaszthatjuk.

SiD

A kávé pörkölése egységes, nem túl sötét és jó minőségű, szép kávészemekből áll. Őrléskor nagyon friss, erőteljesen fűszeres illatot áraszt, kicsit bizarr lesz a hasonlat, de olyasmi az illat, mint ami a fűszeres grillcsirke sütésekor érezhető. A kávé lefolyása hibátlan, szépen egyenesen folyik, jól krémesedik és csak a csapolás végén szőkül egy nagyon picit. A kapott minta nagyon frissnek mutatkozik, a crema könnyen bugyogós mértéket ölt, ha nem őröljük elég finomra a kávét. A legjobb eredményt, lassú, szaggatós lefolyással kaptam átlagos vízhőmérséklet mellett. Egy átlagos Gaggia Baby készülék tökéletesen jól érzi magát ezzel a kávéval. A krémesség és az ital konzisztenciája kitűnő egy arabica túlsúlyos blendhez képest, az ideális crema színe sárgásbarna enyhe tigrismintázattal. Az ital legfőbb ízjegyei nálam a csokoládé, rozskenyér, fahéj és a dió, mely főleg az utóízben bukkan fel. Nem túl magas vízhőfok esetén kapunk egy kellemesen savas citrusos gyümölcsösséget is, amit én különösen élveztem, de aki nem kedveli a savakat, az csapolja magasabb hőfokon, mert abban a tartományban teljesen visszaszorítható a savasság. Ezt a Pasco kávét leginkább az észak-olasz kávépörkölők csúcs eszpresszó blendjeihez tudnám hasonlítani és mivel hazai termékről beszélünk, ezért megvan a friss pörkölés beszerzésének a lehetősége, ami hatalmas előny. A frissességgel kapcsolatban nem lehetett panasz, a tesztperiódus alatt a kávé öregedése nem volt jellemző, bár ideje nem is volt rá, mert annyira ízlett, hogy pár nap alatt el is fogyott.


pasco coffee bar szemeskávé teszt kávébabokpasco coffee bar szemeskávé teszt csapoláspasco coffee bar szemeskávé teszt krém
pasco coffee bar szemeskávé teszt kifolyáspasco coffee bar szemeskávé teszt maximatic kifolyáspasco coffee bar szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletes pörkölésű kávébabok. A kávé lefolyása tökéletes, krémje vastag, szépen mintázódik. Állaga és olajossága jó, jól látszik, hogy nagyon friss a tesztre kapott minta. A cukrot tartja, és kevergetés után is szépen záródik. Ízében a csokoládé, kakaó, maláta, karamell, pörkölt magvas aromák a meghatározóak, amit szépen egyensúlyoz a gyümölcsös vonal, némi fűszerességgel a háttérben. Egy viszonylag egyszerűbb, de jól összerakott, szerethető blend, tökéletesen hozza az olasz bárkeverékek jellemzőit. Nagyon jól használható tejes italok alapjaként, de risztrettónak vagy eszpresszónak elkészítve is finom. Külön előny, hogy Nyíregyházán készül, így gyakorlatilag mindig frissen juthat hozzá a felhasználó. Érdemes kipróbálni!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!