KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

De Roccis Crema Bar Qualita Extra kóstoló

de roccis crema bar qualita extra kávétesztA De Roccis kávék Olaszország egyik legnagyobb és legmodernebb kávépörkölő üzemének kiváló terméke. Ismerve a magyar kávépiac sajátosságait, úgy gondoljuk, hogy igen kedvező árszínvonalú és igen magas minőségű termékünkkel egy igazán széles körben felhasználható, hiánypótló termékkel tudtunk megjelenni a magyar piacon. Ez az igen magas minőségű kávé kifejezetten azon fogyasztók igényeinek kielégítésére szolgál, akik saját vendéglátó helyükön - lehet ez étterem, bár, vagy akár büfé megjelenés is - kívánják felszolgálni a terméket, és akik szuperautomata-, automata vagy egyéb kávéfőző géppel rendelkeznek, így a termék árában nem szeretnék kifizetni ezen eszközök "bérleti díját" is. A Crema Bar Qualita Extra 80% arabika - 20% robuszta kávészemekből álló, többfajta minőségi arabika fajtából összeállított, lágy aromájú, édes, illatos kávékeverék. Ideális mindenkinek, akik egy jó kávéra vágynak. A krémes, kivételes minőségű, olasz eszpresszó - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A De Roccis kávé hivatalos forgalmazójától, a Coffee De Luxe Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: De Roccis Crema Bar Qualita Extra

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2012.08.01 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
4940.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 de roccis crema bar qualita extra kávéteszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
5
4
3
15
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
3
4
3
3
13
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
3
4
3
3
13
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
5
4
2
15
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
2
2
3
2
9


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A csomag bontásakor sok az apró szem, a pörkölés nem egyenletes. Túl világos (bécsi alatti) és elég sötét szemek is előfordulnak vegyesen. Illatra érezni a robuszta jelenlétét. Az őrlőt a finomabb irányba kellett állítanom az ideális lefolyáshoz. Ezt érdemes úgy megtenni, hogy egész vékony sugárba folyjon inkább ristrettónyi mennyiség. A lefolyás nem túl egyenletes, fáradt benyomást kelt, a végén szőküléssel. A krémje vastag, mintázódásra hajlamos. Színe sötét mogyoró, állaga bőrös, könnyen összeáll. Ízre egyszerű, robusztás keverékeket idéz, melyben markánsan benne van ez a típusú kávé. Étcsokoládé kevés rumos fűszerezéssel, pörkölt magvakkal, enyhe gyógyszeres keserűséggel. A hőfokkal érdemes csínyján bánni, mert émelyítős édesbe mehet át, ha nem vigyázunk, illetve a gyógyszeres keserűség is kellemetlenné teheti. Nálam vékony lefolyással és közepes hőfokon adta a legjobb képét a keverék. Alapvetően a keményebb robusztaízt szeretőknek ajánlanám, reggeli ébresztőnek, tejjel avagy tej nélkül is jó választás.
Monyesz

A kávészemek nagy változatosságot mutatnak mind méretben, mind pörkölésben. A lencsétől a maragogype méretűig, és a bécsinél is világosabbtól a viaszos fényűig minden variáció előfordul. Sérült, törött szemek (mondhatni törmelék) is előfordultak a mintában. Daráláskor pirított tökmagra emlékeztető illatot árasztott. Az alacsony hőfokú elkészítésre nagyon rosszul reagált a blend: a penészes, humuszos-földes, narancshéjas aroma riasztó kombinációja késztetett arra, hogy az átlagnál melegebb irányba toljam el a hőfokot. Itt aztán kisimultak az ízek, de a simulás jelen esetben inkább a jellegzetességek elvesztését jelentette. A kellemetlen ízek helyébe nem lépett semmi, teljesen kiüresedett a kávé. Szinte megfoghatatlan, snassz ízt kaptam csak, enyhe kakaósságot kevés citrusos beütéssel. Sem az egy, sem a két személyes szűrővel nem sikerült szép lefolyást produkálni, minden alkalommal táncolva jött a csészébe az ital. A crema kicsit sötétebb árnyalatú az átlagosnál, de átlagos vastagságú. A csésze falára feltapad, a cukrot lassítva nyeli el. Testessége is átlagos. Tejes italok alapjaként nem volt rossz, de itt hiányzott még a citrusosság, valójában a testesség hiánya ütött vissza. Csalódás okozott, hogy nem az eddig általam ismert De Roccis minőséggel találkoztam ennél a tesztnél.

Blaze

A kávébab viszonylag világos pörkölésű, egyenletesnek nem mondható. Igen sok az eltérő pörkölésű szem, van ami nagyon világos, van ami a közepes szintet súrolja és a szemek is teljesen vegyes képet mutatnak: található nagyon apró, majd igen nagy bab is benne. Őrléskor a babok illata számomra jellegtelen kategóriát hozták. Az első 2 próbám igen csúfos eredményt hozott, mivel robusztás keveréknek gondoltam és a hőfokot is ehhez igazítottam, viszonylag alacsonyra: ízekben egy bántó földes íz keveredett penész ízzel. A hőfokot eltoltam a magasabb irányba, így már a keverék is teljesen „kisimult” , megszűnt a bántó íz. A kávé krémje közepesen vastag, a cukrot tompítja, mogyoró barna, nagyon enyhén hajlamos mintázódásra. A kávé íze nagyon egyszerű, és nekem bevallom lapos: egy (keserű) kakaós világhoz társul egy nagyon enyhe gyümölcsösség, mely főleg citrusos gyümölcsös karakterrel jellemezhető. Igazán értékelhető úgy volt ha 18 grammból dupla risztrettónak készítettem, egyébként nálam szokatlan módon inkább tejes italokban volt jobb. Ami még feltűnt, hogy a kapott minta nem volt túl friss, a lefolyása nem volt szép, oldalra húzott, egy nagyon pici mennyiség változásnál is már nagyon táncolt, nem volt szép. Ha kellene, akkor én ezt a keveréket tejes italok alapjának ajánlanám csak. Engem nem győzött meg.

Lorien

Visszatekintve a mögöttem álló  hétre, igazán nehéz dolgom van a teszt írásakor, hiszen ha az utolsó kísérletek során nincs ekkora szerencsém telibe találni, akkor az ízpontokban a többes szám sem lenne indokolható. A blend aránylag jó szereplése csakis a véletlennek köszönhető, és annak, hogy csúsztam a leadással, ugyanis nagyon sokat kellett küzdenem azért, hogy elfogadható minőségű kávéitalt tudjak belőle készíteni. Olyannyira, hogy otthoni körülmények közöttez szinte lehetetlen feladat, csak a teszt hivatalos leadási határideje után sikerült ilyet produkálnom. Márpedig a tesz során elért legjobb eredményt kell pontozni. Teszünk alanya meglehetősen sokféle kávéfajtából álló és fajtánként különböző, jellemzően közepes pörkölésű szemekből áll. Meglehetősen harsányan reagál bármilyen készítési paraméter változására. A Mazzer Mini őrlőmön alig érzékelhető, kb. negyed jelölésnyi állításbeli eltérés már másodpercekben mérhető lefolyásbeli különbséget eredményezett, és a készítési hőfokot is szinte lehetetlen volt optimalizálni. Az ideális paraméterek valahol az áltagnál finomabb őrlési beállításokkal, a normál hőtartomány közepén, dupla szűrővel közel 18 g mennyiséggel, szinte tűvékonyságú lefolyásnál találhatók. Ilyenkor – 20 ml-nél nem több – bő risztrettó vagy szűk eszpresszó mennyiség a végeredmény, homogén vagy enyhén márványos mintájú, a mogyoróbarna sötétebb árnyalatát mutató krémmel. A krém egyébként elfogadható mennyiségű, nagyon jó állagú, a csészére oldalára felragad, a cukrot süppedősen tartja. Amikor tökéletesen eltaláltam mindent, teljesen harmonikus itallal jutalmaz, kakaós-étcsokoládés dominancia mellett finom citrusos-narancsos gyümölcsösség jellemzi, malátás, mandulás jegyekkel, köményes, enyhén füstös fűszerességgel. De ha már csak egy tized foknyi hőmérsékletbeli eltéréssel sikerült csapolnom (ez háztartási készüléknél PID vagy más fejlett hőfokszabályozás nélkül nem triviálisan kivitelezhető), akkor magasabb hőfok esetén a kakaós jellegen kívül teljesen kiüresedett, nem volt közepe-vége, sem testessége (a kelleténél durvább őrlemény szintén ezt hozta). Kicsit alacsonyabb hőfokon pedig szinte azonnal émelygősen földes-penészes lecsengéssel büntetett. Hiba esetén csak tej vagy tejszín hozzáadásával volt értékelhető. Tejes italok alapjául jól használható, de mondanom sem kell, igazán csak akkor, ha mindent eltaláltam. Kísérletező kedvűek figyelmébe ajánlom, igazán nagy kihívás, de azért nem lehetetlen feladat jó kávét készíteni belőle. 

SiD

Nagy várakozással bontottam ki a De Roccis mintát, ugyanis pár évvel ezelőtt eliszogattam kb. fél kilót a Crema Bar Qualita Oro nevű keverékből és egy finom, töményen csokoládés kávéként zártam a szívembe. Lássuk, mit rejtegetett a tesztelésre küldött zacskó: elsőre az tűnik fel, hogy a kávé pörkölése hihetetlenül egyenetlen, a félig nyers kávészemektől a szénné égett babokig minden megtalálható ebben a keverékben. Sok a sérült vagy egészen töpörödött kávészem. A babok illata nem túl kellemes, fanyar és füstös. Az átlagos beállításnál finomabbra kell őrölni, hogy megfelelő legyen a lefolyás és végtermék ne legyen sápadt és szőke. A kávé lefolyása vékony egérfarokban indul meg, majd várnánk, hogy a keverékben lévő robuszta bebikázza a krémességet, de ez nem történik meg: végig hajszál vékony, táncoló egérfarokban folyik, hamar szőkül, tipikus fáradt kávé benyomását kelti. A kapott ital konzisztenciája nem megfelelő, híg és vékony, a cremán átesik a cukor. Az ízek terén ne legyenek nagy elvárásaink! Egyszerűen nem tudok szóvirágokban beszélni erről a kávéról, mert nincs benne semmi élvezeti érték: simán csak keserű-savanyú, ha nagyon megerőltetném magam, akkor azt mondanám, hogy hamuval megszórt narancshéjra emlékeztet, ráadásul ha nem találjuk el a kávé számára megfelelő magas vízhőfokot, még megajándékoz minket egy kevés penészes ízzel is. Tejjel és sok cukorral talán fogyasztható. A teszt írásakor nem tudom még a kávé fogyasztói árát, de a kávészemek és a pörkölés minőségéből egy 3000Ft alatti kávéra tippelek, amit azért vesznek meg az emberek, mert olcsó. Általában a sarki mini ABC-ben lehet ilyesmit inni a nagy szögletes Saeco automatából. Tehát summázva az olvasottakat, ez közel nem az a De Roccis, amit két évvel ezelőtt kóstoltam.


de roccis crema bar qualita extra kávéteszt kávébabokde roccis crema bar qualita extra kávéteszt csapolásde roccis crema bar qualita extra kávéteszt kifolyás
de roccis crema bar qualita extra kávéteszt spazialede roccis crema bar qualita extra kávéteszt krémde roccis crema bar qualita extra kávéteszt eszpresszó

Összegzés: Egyenetlen pörkölésű kávébabok, a világostól a sötétig bezárólag. Nagyon kényes keverék, nehéz belőni azt az ideális hőmérsékletet, amin élvezhető eredményt produkál. Őrlésnél az átlagosnál finomabb irányban érdemes próbálkozni, és magasabb hőmérsékleti tartományban. Továbbá dupla szűrő esetén kéri a magasabb adagolási mennyiséget amely nagyjából 18gramm. Sajnos a lefolyás sem egyenletes, eltáncol, kissé fáradt jegyeket mutat. A krém vastagsága közepes, a cukrot nem tartja rendesen, állaga, olajossága jó, és keverés után záródik. Ízek tekintetében amikor élvezhető eredményt sikerült készíteni kakaós, étcsokoládés dominanciával találkozhatunk, citrusos gyümölcsösség kíséretében. Háttérben felfedezhetünk némi fűszerességet, pörköltmagvas aromákat, és füstösséget. Nem megfelelő hőmérséklet esetében kellemetlen földes, penészes ízzel büntet. Testessége közepes. Leginkább tejes italként alapjaként ajánlható.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!