KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Fekete kávé, zöld minősítés

Fekete kávé, zöld minősítés

A fenntarthatóság jegyében készült és Rainforest Alliance (RA) minősítéssel rendelkező kávéra vált az egyik legnagyobb hazai gyorséttermi lánc.
Az RA által támasztott kritériumok között szerepel a természeti környezet, az érzékeny trópusi ökoszisztéma óvása, a kávétermelő farmerek méltányos megfizetése és érdekképviseletük védelme. A frissen őrölt, olaszos pörkölésű, 100 százalékban Arabica kávéból naponta 16.700 csészével adnak el.

Az új kávé a McCafé és a McDonald's étteremhálózatnak is kizárólagos kávéja lesz. A hazai egységekben frissen őrölt, 100 százalékban Arabica kávébabból készült fekete a legjobb minőségű kávék őshazájából, Dél- és Közép-Amerikából származik. A kávézókban és éttermekben forgalmazott kávé azonban eltérő ízvilágú: míg előbbire a selymesebb aroma jellemző, addig utóbbiban az olaszos, erősebb pörkölésű zamatok dominálnak.

A hazai hálózatban összesen naponta több mint 16.000 csésze feketét isznak a vendégek. Ez több mint másfél mázsa kávéból készül, ami éves szinten 59 tonna kávébab felhasználását jelenti. A kávézóláncban minden hatodik, az éttermekben minden tízedik percben elkészül egy csésze fekete; ez 365 nap alatt közel 300.000 liter főzött kávét jelent.

A gyorséttermi lánc hazai egységeiben 2007 óta forgalmaznak fenntartható kávét. Újdonság, hogy a frissen bevezetett kávé, Rainforest Alliance (RA) minősítéssel rendelkezik. Az RA által támasztott kritériumok között szerepel a természeti környezet, az érzékeny trópusi ökoszisztéma óvása, a kávétermelő farmerek méltányos megfizetése és érdekképviseletük védelme.

A McCafé 2010 októberében, a Vatera.hu aukciós portál felhasználói között készített online felméréséből kiderült: a megkérdezett kávéfogyasztók fogékonyak a fenntartható kávéra, 48 százalékuk válaszolta azt, hogy ilyen feketét választana, ha tudna róla, hogy így termesztették.

Rainforest Alliance

Az RA egy olyan tanúsító szervezet, mely teljes körűen közelíti meg a "Fenntarthatóság" kérdését. A szervezet célja az érzékeny trópusi ökoszisztéma védelme mellett az emberek, állatok és növények hosszútávon fenntartható együttélésének biztosítása. Csak olyan kávétermelő gazdaságok kaphatnak RA minősítést, melyek az ültetvényeken történő környezetbarát gazdálkodás mellett a földeken dolgozóknak megfelelő jövedelmet, iskoláztatást és egészségügyi ellátást biztosítanak.

Forrás : népszava.hu