KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Italcaffé Dolce Crema - robusztában az erő

italcaffé dolce crema szemes kávé tesztAz Italcaffè S.p.A. egy olasz kávépörkölő vállalat. A gyár és a központi iroda Olaszországban, Ligúria tarományban található, a valódi Olasz Espresso szülőföldjén. A cég a legmodernebb kávépörkölési technológiával dolgozik annak érdekében, hogy biztosítsa termékei kiváló minőségét. Az Italcaffè csúcstechnológiájú vakuumcsonagológéppel csomagolja kávéit azért, hogy a szemes és őrölt kávé keverékek minél hosszabb ideig megőrizzék aromájukat. A speciális csomagolástechnológia és egyirányú szelep célja, hogy elszigetelje a kávét a különböző környezeti tényezőktől és a páratartalomtól.  A legfontosabb az íz, aroma, krémesség és a testesség megőrzése, melyektől a presszó kávé valódi olasz espresso lesz. A cégtulajdonos és a pörkölőmester féltve őrzik kávéik elkészítésének receptúráját, ezért a keverék arányok sem publikusak. 2010 októberében, Brescia-ban az Italcaffè Elite Bar 100 % Arabica keverékét az IIAC (International Insitute Of Coffe Tasters) “Arany Érem”-mel jutalmazta. A széles szemes kávé  kínálat mellett az Italcaffè  gondot fordít a lakosság kiszolgálására. Nagy választékban kapható  250 grammos őrölt kávé, kapszula és elérhető E.S.E. rendszerű gépekhez kávépárna is. Az Italcaffè  S.p.A. kizárólagos magyarországi forgalmazói joggal rendelkező partnere az Il Mio Caffe Kft. A cég első  üzletét Pécsett a belváros szívében nyitotta 2011. április. 15-én, Il Mio Caffe Shop & Bar néven, ahol szeretettel várják a valódi olasz kávéra vágyó vendégeket és vásárlókat - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Italcaffé hivatalos forgalmazójától, a Il Mio Caffe Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Italcaffé Dolce Crema

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2013.02.28. , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
4050.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 italcaffé dolce crema szemes kávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
6
4
6
20
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
7
5
7
23
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
8
5
7
24
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
6
5
6
21
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
4
7
5
7
23


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A kávé meglehetősen friss, a szemek az előző Italcaffé mintához hasonlítanak. Illata intenzív, robuszta erős jelenlétét sejteti. Az őrlőt a finomabb irányba kellett állítani az ideális lefolyáshoz, mely szép, krémes és könnyen kezelhető. A készítésekor figyeljünk oda a vízhőmérsékletre, és a lassabb lefolyásra! Magas hőmérsékleten megéghet és émelygőssé válhat, gyors lefolyásnál szintén kellemetlenbe megy át. A krém jó visszajelző: vastag, színe világos mogyoróbarna  kevés folttal a tetején. Keverésre záródik, a csésze falára tapad, olajossága közepes, állaga kemény. Nem jó ha túl sötét, ekkor túlságosan szét is eshet. Jól beállított alacsony hőmérséklet tartományban sűrű és testes espressot kapunk belőle. Íze étcsokoládés, malátás, önmagában az édessége visszafogott. Egy egész halvány fűszeres-rumos magvas íz is érezhető benne. Ez a keverék sincs túlbonyolítva, de amit nyújt az összességében kellemes lehet ha jól elkészítjük. A robusztásabb keverékeket szeretőknek vagy a magasabb koffeintartalma miatt reggeli ébresztőnek ajánlom, elsősorban rövid espressonak.
Monyesz

Ebben a mintában elég hasonló  méretű és alakú szem található, legtöbbje kerekded robuszta szemnek látszik. A pörkölés majdnem egységes, a közepesnél kicsit sötétebb a többsége, a fénylő olajosság egyértelműen kivehető. Egy kicsi rész viszont kifejezetten világos, de nem pörkölési hibának tűnik az eltérés, inkább a blend összetevőinek eltérő pörkölése mutatkozik meg. A darálást a finomabb irányba kellett eltolni. Azonnal látható volt, hogy a minta friss, a crema alapján magas robuszta tartalmat mutat, az egész lefolyás alatt a crema hömpölyögve jött a kifolyón. Feltisztulás megmaradt a 50-50% kávé-crema arány, a cukrot szépen állta. A vízhőfokra ugyan úgy kellett vigyázni, mint egy 100% arabicánál, mert erre érzékeny volt. Hűtőcsapolást érdemes indítani, és addig folyatni a vizet, míg a fortyogás abba nem marad. Innentől már könnyű dolgunk van, mert a lefolyási időt nem kell annyira pontosan tartani, ha kicsit gyorsabb, az nagyon nem is számít. A kóstolás megerősítette, hogy egy robuszta túlsúlyos kávé ez. Bár egyáltalán nem bántó a robuszta íz – mondhatni jobb fajtákat válogattak össze –, azért hozza a szokásos a malátás fő ízvonalat. Ugyanakkor bujkál benne egy kis fűszeresség, vanília, karamel. A kakaós vonal kellemes, nem nyomja el az ízeket, és az utóízben sem uralkodik el. Gyümölcsös jegyeket keresve sem lehet benne találni. Kevés cukorral ízesítve szerintem jobb volt fogyasztani. Tejes italként számomra meglepően jól szuperált, ez alapján egy reggeli ébresztő jellegű kapucsínónak is nagyon kiváló alap.

Blaze

A második Italcaffé teszt anyag kissé más pörkölésű, mint az első. Itt már többféle pörkölés látható, a közepestől a már olajkicsapódásos sötétig. A szemek épek, ezek között már nagyobb mennyiségű robusztát is vélek felfedezni. Őrléskor szotyis, enyhén kakaós illatot éreztem. Az első próbák alkalmával rögtön beigazolódik a robusztásabb keverék : igen alacsony hőfokon érzi jól magát, közepes hőfokon már hajlamos megégni, a krém bőrösödni, kesernyésbe menni. Alacsony hőfokon azonban egy nagyon hálás, kellemes kávét kapunk. A krémre igazán nem lehet panasz : bőséges, olajossága jó, a csészét szépen megfesti. A cukrot úgy kell szinte átnyomni rajta, nagyon jó friss a kapott minta. A blendben nagyon jó minőségű robuszta lehet, mert semmilyen kellemetlen „robusztás” mellékíze, bántó része nincsen. Az összkép kiváló, egy tökéletes reggeli indító keverék ez, kiváló testtel, megfelelő koffein lökettel. Az ízekkel kapcsolatban már nehezebb dolgom van, mert nagyon egyben van az egész. Külön megragadva annyit tudnék jellemzéskor mondani, hogy egy elég masszív étcsokoládés kávé, mellette egy enyhén édes vajkaramella íz van még, nagyon halovány marcipán aromával kísérve. Nálam mind eszpresszónak, mind risztrettónak nagyon szerethető volt. Tejjel is jó ez a keverék, de én önmagában javaslom fogyasztani, nem kapucsinónak. Ez az Italcaffé keverék nagyon pozitív meglepetés volt : elég sok vacak robusztás kávé járt kezeim között az utóbbi egy évben, ez kiemelkedően jó minőségűnek bizonyult, nagyon bátran ajánlom megvásárlásra. Az alacsony hőfok igénye miatt kiváló automatákba, egyszerűbb karos gépekbe is.

Lorien

A második Italcaffé  minta nagyjából egyenletesen sötét pörkölésű, selymes fényű szemekből áll. Jelentős robuszta tartalmat sejtek benne, a kávébabok között akadnak töredezettek, a zacskó alján pedig egy kevés törmeléket is találtam. Őrléskor kellemes mokkás illatot áraszt. Tapasztalataim alapján az átlagosnál finomabb daráló beállítást, és hűvös gépet igényel, hogy a legjobb formáját hozza. Krémje mintázódik, mennyisége olyannyira bőséges, hogy csapoláskor szinte csak krém dől a csészébe. Ha valamit elrontunk, akkor összeeséssel és/vagy bőrösödéssel jelzi a hibát. Állaga és olajossága jó, a cukrot tartja, feltapad a csésze oldalára. A tartóssága talán lehetne egy kicsit jobb – a fogyasztás végéig azért így is bőven kitart. Ízvilága robusztához mérten igen korrekt, említésre érdemes hibákat nem nagyon lehet benne felfedezni. Az őrlési finomság változtatásával nagyban befolyásolható, mely jegyek váljanak uralkodóvá. Durva szemcseméret esetén barokkosan szirupos, vaníliásan fűszeres, mandulás-marcipános, a másik végletben pedig töményen kakaós-étcsokoládés, miközben kisebb vagy nagyobb súllyal, de mindvégig megőrzi pörkölt magvas, földimogyorós, enyhén malátás, mokkás jellegét. Nekem arany középútként kb. 22 másodperces csapolással ízlett a legjobban, talán itt voltak az ízek leginkább egyensúlyban, semmi sem lógott ki. Ebben az esetben a krémje valamivel kevésbé bőséges és tartós, mint lehetne, de még ilyenkor sem lehet rá különösebb panasz. Tejes italokban is hozza az elvárható szintet. Leginkább reggeli ébresztő eszpresszónak vagy kapucsínónak ajánlom. Koffeintartalmát a magas robuszta tartalom ellenére sem érzetem kiemelkedően magasnak. 

SiD

Az Italcaffé névhez méltóan ismét egy vérbeli olaszos keverékkel van dolgunk. A kávébabok selyemfényűek, a pörkölésük sötét, az illatuk füstös, markáns. Az őrlemény illata friss, erőteljes. A kávé az átlagosnál finomabb szemcséjű őrleményt és alsó vízhőmérséklet tartományt kíván. Az első próbálkozások alatt rendkívül sötét színű és bőrösödésre hajlamos krémet kaptam, ami magas robuszta tartalmat sugall. A kellőképpen alacsony vízhőmérséklet belövése után a crema struktúrája és az ital viszkozitása tökéletesre hangolható, az alkalmazott robuszta kávé ízjegyei megszelídíthetők, a magas vízhőmérséklet okozta ízhibák kiiktathatók. A kávé ízvilága egyszerű, de szerethető: édeskés, grillázsos, mogyorós csokoládés, még éppen nem tolakodó füstös utóízzel. Savasság nem jellemző. A kávé a hagyományos Caravel karos géppel remekelt leginkább, egészen sűrű, csokoládé-szerű risztrettónak elkészítve. Legtöbbször kevés cukorral fogyasztottam, de cukor nélkül is megállja a helyét. Ez az Italcaffé keverék egy minőségi robusztás blend, ami manapság egyre ritkábban akad a horogra.


italcaffé dolce crema szemes kávé teszt kávébabokitalcaffé dolce crema szemes kávé teszt csapolásitalcaffé dolce crema szemes kávé teszt shot
italcaffé dolce crema szemes kávé teszt gaggiaitalcaffé dolce crema szemes kávé teszt eszpresszóitalcaffé dolce crema szemes kávé teszt kifolyás

Összegzés: Sötét pörkölésű, selyemfényű kávébabok, friss illattal. A legjobb eredményt alacsony vízhőmérséklettel, és az átlagosnál finomabb őrlési beállításokkal lehet elérni. A krém mennyisége bőséges, konzisztenciája jó, mintázódásra hajlamos. A cukrot szépen tartja, kitart a fogyasztás végéig. Az erőteljes étcsokoládés, kakaós ízeket pörköltmagvas, mogyorós, malátás, vanilliás aromák színesítik, halvány fűszerességgel, és némi füsttel. Az egész blend szépen egyben van. Testessége jó. Magas robuszta tartalma miatt tökéletes reggeli ébresztő lehet. Elkészíthetjük risztrettónak, eszpresszónak, de teljesen rendben van kapucsínónak is. Ez az Italcaffé keverék a tökéletes példája, hogy egy magasabb robuszta tartalmú kávé (40% arabika - 60% robuszta) is lehet nagyon kellemes. Érdemes kipróbálni.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!