KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Nero Vero Príma - feketén-fehéren

nero vero prima szemes kávé teszCégünk 2008. tavaszán lépett a magyar kávépiacra és elkötelezett híve az olasz kávénak és az olasz kávékultúrának. Munkatársaink 10-15 éves tapasztalattal rendelkeznek a kávéértékesítés területén. Az általunk forgalmazott kávéfajták a világ legjobb kávétermelő vidékeiről - mint Dominika, Jamaica, Brasilia, Columbia vagy akár Kenya - származnak. Az itt termő, telt és aromában gazdag ízvilágú gondosan válogatott szemeskávék az olaszországi pörkölőkbe kerülve, az olasz hagyományoknak megfelelő sajátos pörkölési eljárásnak vetik alá, hogy amikor lefőzzük és felszolgáljuk a végeredmény a zamatos, igazi olasz kávé ízét adja. A Nero Vero Prima szemeskávé a Nero Vero márka szegmensében a legfelsőbb kategóriát képviseli, amellyet 80% arabika és 20% robuszta kávészemekből állítottak össze - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Nero Vero kávé hivatalos forgalmazójától, a NeroVero Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Nero Vero Prima

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2013. április , Csomagolás: 1kg-os szelep nélküli csomagolás
Ár:
6500.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
5
3
3
14
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
3
4
3
3
13
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
2
4
3
3
12
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
3
5
3
3
14
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
2
6
2
3
13


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Bontáskor kesernyés illat szállt ki a csomagból, a szemek sötétre pörköltek, enyhén csillognak. A kávét nagyon finomra kellett őrőlni az ideális kioldódáshoz. A lefolyáson is látható, hogy a minta nem a legfrissebb arcát mutatja. Enek ellenére nagyjából szép lefolyásra bírható, csak a végén kezd el táncolni és szőkülni. A krémje ránézésre jónak mondható, döntésre előbújik alóla a kávé. Színe sárgás, és sűrű mogyoróbarna mintázódással a tetején. Keverésre vékonyodik. Az ízekben nincs sok kapaszkodó, egy enyhe édekés csokoládés vonal minimális pörköltmagvas beütéssel. Egy kis savasság is jelen van némi fanyarság formájában. A robuszta tartalom egy picit, de kibújik az ízekből, vékony lefolyással és magasabb hőmérsékleten azonban egybesimul, nem feltűnő. A keverék alapvetően rendben lenne, de sajnos van benne egy kiugró epés-kesernyés vonal, amit a készítési körülmények változtatásával sem tudtam csökkenteni. Ez főleg az utóízben erősödik, muszáj egy pohár vízzel leöblíteni. Tejjel és kapucsínónak átlagos.
Monyesz

A minta pörkölése egyenletes, a szemeken viaszos fény látszik, arabica szemeket fedeztem fel csak benne. A zacskó nyitásakor elég kellemetlen illat áradt ki, régi omniás emlékek jöttek elő. Fura mód daráláskor már nem ez érződött, hanem egy pörkölt szotyis illat. A meglehetősen finom darálás (olyannyira, hogy már erős rögösödést tapasztaltam) ellenére igen szabálytalan lefolyást produkált a kávé az egyszemélyes LM szűrővel, így 18g-mal próbálkoztam a továbbiakban a kétszemélyes szűrőben. Ekkor helyreállt a rend, szép egérfarkas lefolyást sikerült elérni. Sajnos az ízek valahogy nem akartak előjönni, a mogyoró árnyalatú crema szín mellett zavaróan keserű volt, feljebb emelve a hőfokot ez eltűnt. A crema szépen mintázódott, és egész sötét árnyalatú lett. Az ízekre ez nem sok pozitív hatással volt, a kesernyésség helyett nem jött semmi, így egy elég lapos ital lett a végeredmény, igazából egy kis étcsokis, és némi fanyar ízen kívül nem volt benne semmi megfogható. Mintha túlságosan is finomkodtak volna a blend összeállításakor, aztán ez visszaütött, és jellegtelenbe ment át az összkép. Ezek után nem meglepő, hogy tejjel is gyengén muzsikált a kávé, kifejezetten ízhiányosnak mutatkozott.

Blaze

A kapott minta egyenletesnek mondható, sötét pörkölésű. Igen sokféle bab van benne, a picitől egészen a lóbab méretig. Felületük fényes, viaszos. Bontáskor a babok illata kissé gyümölcsösen savanykás volt, őrléskor már nem volt ez érezhető. A keveréket nagyon magas, vagy netán 100% arabika tartalmúnak tippelem. Első pár próbám igen csúfos volt : a kávé nagyon csúnyán, idegesen táncolva, rángatózva jött le, hamar szőkült. Finomabb őrléssel be tudtam állni egy szebb lefolyásra, de itt is figyelni kellett a szőkülésre, hőfok igénye is igen magas. A kávé krémje igen vékony, az sem marad meg a fogyasztás végéig, kevergetéskor nem záródik. Olajossága minimális, a cukrot nem tartja. Sajnos magával a kávéval sem volt túl jó tapasztalatom, nem az ízlésemnek megfelelő : a vezér íze egy kesernyés, melyet legjobban a barackmag kesernyés aromájával tudtam azonosítani, melyhez a korty végén éppen csak jelzés szinten egy piciny mandula íz társul. Ezen kívül már csak egy (dohány?) füstösség jött át, mást nekem nem sikerült felfedeznem a keverékben, pedig igen sok hőmérsékleten, őrléssel próbálkoztam. Szerény véleményem szerint túl sötétre van pörkölve, ezen baboknak valószínűleg jobb lett volna egy világosabb pörkölés, így az arabika babok is hangsúlyosabban savasabbak, gyümölcsösebbek lehettek volna. Engem ez a kávé sajnos nem győzött meg, talán tejes italként jobban fogyasztható mint önmagában. Szívesen próbálnám egy világosabb pörköléssel!

Lorien

A minta sötét, egyenletes pörkölésű, a szemek épek, egy részükön kisebb mértékű olajkicsapódás látható. Illata visszafogott, őrléskor kissé savanykás. Az átlagosnál valamivel finomabb daráló beállításnál találtam meg az optimumot, a megszokottnál valamivel nagyobb dózissal, dupla szűrővel 18 g őrleményt felhasználva. A keverék valószínűleg nagyon magas arabika tartalmú, ezt a teóriám a hőigénye is alátámasztja. A felső tartományban érdemes keresgélni, természetesen csak jól befűtött, hőstabil géppel érdemes próbálkozni, különösen érzékeny a paraméterek változására. A viselkedése arra utal, mintha túlpörkölték volna és/vagy mintha kissé fáradt lenne: a lefolyása legtöbbször szakadozó, fröcskölő, nagyon nehéz normalizálni. Nekem csak az őrlemény finomításával és a dózis emelésével sikerült kordában tartanom, ilyenkor majdnem cseppekre szakadóan, bébiegérfarok-szerűen indul meg, és végig vékony is marad, de még ekkor sem lesz teljesen stabil. A krém arabikásan homogén, nagyon enyhe mintázódás jelei mutatkoznak csak rajta. Mennyisége nem túl bőséges, nem mindig tart ki a fogyasztás végéig, a cukrot nem tartja. Állaga és olajossága jónak mondható, a csésze falára feltapad. Ízvilága kissé monoton, egyszerű. A kakaós-étcsokoládés dominancia mellett pörkölt magvas, mandulás, barackmagos jegyek észlelhetők, füstös, enyhén savas, de gyümölcsösnek mégsem nevezhető lecsengéssel. A legkisebb hiba esetén is tonikos, extrém esetekben gyógyszeresen kesernyés vonulat párosul hozzá, amely az utóízét is eluralja. Tejes italokban elfogadható volt, de nem hozott semmi kiemelkedőt. 

SiD

Szép egészséges kávészemekből áll ez a keverék. A pörkölés egyenletes, közepesen sötétnek mondható, a babok felszíne csillogós a kezdődő olajkicsapódástól. A kávé a lefolyás alapján fáradtnak tűnik: szinte a szivattyú indításának a pillanatában megindul a lefolyás (hiába veszem finomabbra az őrleményt), vékonyan, feketén, krém nélkül, majd átmegy csöpögősbe, aztán ismét vékonyan, lassan krémesedve folytatódik. Az egérfarok-szerű lefolyás nem sokáig tartható, 10-15mp után menthetetlenül elkezd szőkülni, az eddig egyenes kávéfolyam eltáncol. Ilyenkor jobb, ha azonnal leállítjuk a szivattyút! A vízhőmérséklet és a dózis emelésével valamelyest javítható a lefolyás. A legjobb eredményeket túladagolt egycsészés La Marzocco szűrővel tudtam elérni, a kevésbé hőstabil, belépőszintű kávégépek sajnos itt hátrányba kerülnek. A kapott ital krémje sárgásbarna, vékonyka. A kávé olajossága, testessége közepes. Az ízek terén picit lapos ez a keverék: szelíd kakaós, karamellás ízzel nyit, de ahogy tovább ízlelgetjük, beüt egy mandulás, barackmagos kesernyésség, mely füstös utóízben végződik. Cukorral némiképpen feljavítható az összkép, az édesítés picit kiemeli a sárgabarackos savasságot és a karamellát, ugyanakkor a háttérbe szorítja a kesernyés ízjegyeket.


nero vero prima szemes kávé tesz kávébaboknero vero prima szemes kávé tesz kifolyásnero vero prima szemes kávé tesz shot
nero vero prima szemes kávé tesz csapolásnero vero prima szemes kávé tesz krémnero vero prima szemes kávé tesz eszpresszó

Összegzés: Sötét, egyenletes pörkölésű kávébabok, melyeken enyhe olajkicsapódás látható. Finomabb őrlést, és magas vízhőmérsékletet igényel. Krémje vékony, enyhén mintázódik, a cukrot nem, vagy alig tartja. A legjobb eredményt megemelt dózissal (18g körül) lehetett elérni. Ízvilága kakaós, karamellás, amire eléggé ráül egy határozott barackmagos kesernyésség, háttérben némi füstösséggel, és mandulával. Testessége közepes. Valószínűsíthető, hogy egy picit világosabb pörköléssel jobban muzsikált volna.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!