KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Nero Vero Oro - kávékóstoló

nero vero oro szemes kávé tesztCégünk 2008. tavaszán lépett a magyar kávépiacra és elkötelezett híve az olasz kávénak és az olasz kávékultúrának. Munkatársaink 10-15 éves tapasztalattal rendelkeznek a kávéértékesítés területén. Az általunk forgalmazott kávéfajták a világ legjobb kávétermelő vidékeiről - mint Dominika, Jamaica, Brasilia, Columbia vagy akár Kenya - származnak. Az itt termő, telt és aromában gazdag ízvilágú gondosan válogatott szemeskávék az olaszországi pörkölőkbe kerülve, az olasz hagyományoknak megfelelő sajátos pörkölési eljárásnak vetik alá, hogy amikor lefőzzük és felszolgáljuk a végeredmény a zamatos, igazi olasz kávé ízét adja. A Nero Vero Oro szemeskávé 60%-ban dél- és közép amerikai arabika kávé, valamint 40%-ban afrikai robuszta kávé harmónikus keveréke - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Nero Vero kávé hivatalos forgalmazójától, a NeroVero Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Nero Vero Oro

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2013. április , Csomagolás: 1kg-os szelep nélküli csomagolás
Ár:
5250.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
5
3
4
16
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
3
4
3
4
14
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
3
5
4
4
16
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
5
4
4
17
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
3
6
3
3
15


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Bontáskor hasonló kesernyés illat szállt ki a csomagból, mint az előzőleg tesztelt mintáé. Szintén aránylag finomra kellett őrőlni. A lefolyása szép, egyenletes, a szőkülés minimális ha jól eltaláljuk a hőmérsékletet. A kávé krémje vastag, olajossága közepes. Színe világos mogyoró, és sűrű mogyoróbarna mintázódással a tetején. Az ízekben nagyon hasonlít az előző mintára, nem is érzek hirtelen sok különbséget, talán a robuszta aránya itt magasabb lehet. Alapvetően ebben a keverékben is ott van egy kellemetlen epés keserű vonal, melyet szinte lehetetlen elfedni, talán valamelyik összetevő okozhatja. Frissen bontva, magas hőmérsékleten és vékony lefolyással mogyorós, magvas íz jellemzi. Savassága enyhe. Sajnos a bontás utáni héten fokozatosan csökkent az aromája ezért a tárolásra fektessünk nagy hangsúlyt! Tejjel és kapucsínónak hasonlóan szerepelt az előző mintához.
Monyesz

A minta pörkölése enyhe eltérést mutat, feltehetően a blend összetevőit szándékosan kissé eltérő színre pörkölték. A szemeken épp hogy megjelent a viaszosság. A zacskó nyitásakor nem tapasztaltam jellegzetes illatot. A darálásást az előző Nero Vero blendhez képest is finomabbra kellett venni, és a dupla szűrőben a 18.5g is 'elfért'. A rögösödés szinte természetes jelenség ilyen finom darálásnál, ennél is figyelni kellett rá. A tesztidőszak vége felé még ilyen  feltételek mellett is előfordult, hogy táncoló lefolyást tapasztaltam, ami a minta fáradására utalhat. A crema közepes vastagságú, a cukrot csak lassítja, kevergetésre vékonyodik, mintázódásra viszont hajlamos. A kávé az egyszemélyes LM szűrővel érezhetően rosszabbat produkált, mint dupla szűrővel. A hőfokkal játszadozáskor azt tapasztaltam, hogy a hőfok emelése csökkentette a kesernyés beütést - főleg az utóíznél jelenetkezett ez -, ugyanakkor elnyomott ízeket, melyek viszont közepes vízhőfok mellett kicsit megszíneszték az ízhatást. Sajnos nem mondható el, hogy ez a blend széles íz-spektrumot fogna át, túlságosan egysíkúan csokis, a többi íz csak nagyon gyenge, a gyümölcsösség például enyhe fanyarság formájában van csak jelen. A csokoládés alapíznél sokkal többet ne várjunk, a kesernyés utóíz pedig inkább felejthető. Eszpresszó helyett talán érdemes macchiatonak elkészíteni, a tej némileg alányúl a kávénak.

Blaze

A kapott kávébab egyenletes pörkölésű, egy fokkal világosabb mint az előző Nero Vero minta. Ránézésre több a keverékben a robuszta, de ebben nem lehettem biztos az első kísérletekig. Őrléskor a babok kissé savanykás, kesernyés illatot árasztanak. Az őrlést még az előzőnél is finomabbra kell venni, én ilyen finomra nem is tudom eszpresszóhoz mikor őrőltem utoljára. A magasabb robuszta hányad beigazolódik : az ital krémesebbnek bizonyul, és hőfok igénye is lejjebb van. Sajnos ennek a mintának sem igen szép a lefolyása, kissé idegesen, táncolva folyik ki a finomra való őrlés ellenére is. A krém vastagabb, a cukrot is jobban tartja. Nagy eltérést az ízeiben az előző keverékhez képest azonban én nem tapasztaltam : hasonlóan kesernyés vonal uralkodik, egy keserű kakaós vezér íz jellemzi, mellette igen haloványan egy kis mandulát érezni még. Az utóízre is ráül a kesernyés aroma, érdemes egy pohárka vízzel lekísérni ha önmagában isszuk. Tejjel picit talán szelídül az összhatás, de attól sem voltam elragadtatva. Továbbra is az a szerény véleményem, hogy a kapott Nero Vero blendek kissé túl vannak pörkölve, így nem tudnak igazán kibontakozni. Kár!

Lorien

A második Nero Vero minta az előzőnél egy fokkal enyhébb, de még mindig sötét, majdnem egyenletes pörkölésű. A szemek épek, selymes-viaszos fényűek, néhol 1-1 kisebb olajkicsapódás okozta folttal. Ránézésre 30-40 százalék robuszta tartalmat tippelek. Az átlagosnál jóval finomabb daráló beállítást igényel, és most is a szokottnál nagyobb dózissal érhető el a legjobb eredmény, dupla szűrővel kb. 18.5 g őrleményt használva. Hőigénye átlagos, bár érdemes a hűvösebb tartományban is próbálkozni. A lefolyása a kezdeti eltáncolás után egyenletesen vaskos, olajfestékszerű. A krém mennyisége jó, mintázódik, a cukrot tartja (az alacsonyabb hőfokon történő csapolásokkor természetesen világosabb a tankönyvinél). Állaga és olajossága szintén jónak mondható, a csésze falára feltapad, kisebb mértékű hajlamosságot mutat a bőrösödésre. Ízvilága nem túlbonyolított, de talán a több robusztának köszönhetően markáns, kesernyés, füstös, étcsokoládés dominancia jellemzi, pörkölt magvas, földimogyorós, marcipános és fűszeres jegyekkel. Megfontolandó a “kelleténél hűvösebben”, a szokottnál világosabb krémmel csapolni, jobban megnyílnak az ízei. Az előző blendhez hasonlóan határozott, kissé nehezen kezelhető a kesernyés jelleg, de a nagyobb test már kellően megtartja, ezáltal sokkal élvezhetőbb ital készíthető belőle. Tejes italokban átlagosan viselkedik, összességében jó alapanyag a reggeli ébresztő eszpresszóhoz, kapucsínóhoz. 

SiD

Szemrevételezés alapján ez a Nero Vero blend is hasonló a korábban tesztelt változathoz: egészséges kávészemek, egységes, közepesen sötét, olaszos pörkölés. A babok felszíne enyhén fénylik a kezdődő olajkicsapódástól, az illatuk füstös, kicsit fáradt benyomást kelt. A kávé lefolyása vékonyan indul, aztán szépen felkrémesedik, de kb a csapolás felétől már elkezd szőkülni. A kapott ital sűrűsége átlagos, nekem egy kicsit vékonynak tűnik, a crema közepes, de süppedősen veszi a cukrot, színe sárgásbarna. Az ízek terén nagy a hasonlóság a korábbi Nero Vero keverékkel: kakaós, mandulás, kevés cukorral enyhe savasságot mutat, utóíze kesernyés.Valamiféle pörkölési hibára gyanakszom, mivel a kávé frissnek nevezhető a lejárati dátum alapján, mégis fáradt jeleket mutat. Összhatásban a korábban tesztelt Nero Vero blend robusztásabb változatának gondolom ezt a keveréket (ugyanaz az ízvilág kevesebb savassággal, több testtel és jobb krémességgel).


nero vero oro szemes kávé teszt kávébaboknero vero oro szemes kávé teszt kifolyásnero vero oro szemes kávé teszt shotnero vero oro szemes kávé teszt csapolás
nero vero oro szemes kávé teszt csapolás gaggianero vero oro szemes kávé teszt krémnero vero oro szemes kávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletes, olaszos pörkölésű, selymes fényű kávébabok. Ránézésre magasabb robuszta tartalommal rendelkezik, mint az előzőleg tesztelt Nero Vero Prima. Az átlagosnál finomabb őrlési beállításokat és picit hűvösebb gépet kíván. Akárcsak az előző blendnél, itt is a magasabb dózissal lehetett a legjobb eredményt elérni. Lefolyáskor kissé táncol, majd felkrémesedik. A krém vastagsága jó, a cukrot megtartja. Ízek terén is jelentős hasonlóságot tapasztalhatunk a Nero Vero Príma blendjével, a kakaós, étcsokoládés aromákra ráül a kesernyés vonal. Mintha ugyanazt a blendet fogyasztanánk, erőteljesebb krémmel, és nagyobb testességgel.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!